Pasaules kauss - 32 komandas, septiņas bukmeikeru favorītes

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

14. jūnijā Krievijā sāksies Pasaules kausa izcīņa futbolā, četrgades lielākais un galvenais notikums pasaules sportā. Pasaules čempiones godu nosargāt centīsies Vācija, taču sporta totalizatora «Betsafe» bukmeikeri pie izteiktām galvenajām favorītēm pieskaita vēl sešas izlases.

Pasaules kausa izcīņa parasti tiek sagaidīta kā futbola svētki, taču šovasar ir pavisam citas noskaņas nekā Brazīlijas karnevālā pirms četriem gadiem. Pasaules kausa rīkošanas tiesības saņēmusi Krievija, kura uzvarēja kontroversiālajā FIFA padomes balsojumā, kad tika izlemts arī par 2022. gada finālturnīra rīkošanu, piešķirot šīs tiesības Katarai.

Liela sporta notikuma rīkošana Krievijā pēdējā desmitgadē vienmēr izraisījusi arī politiska rakstura pārrunas un diskusijas sporta funkcionāru vidū, turklāt Krievijai arī neklājās viegli ar stadionu būvniecību, un vairāki PK stadioni tika oficiāli atklāti vien pēdējos mēnešos (šajā ziņā negatīvi izcēlušies arī vairāki citi finālturnīri iepriekš, arī Brazīlijai radās problēmas ar darbu laicīgu pabeigšanu).

Pasaules čempione Vācija savu laimi Krievijā iemēģināja jau pirms gada, kad piedalījās Konfederāciju kausā. Vācija toreiz spēlēja ar gados jaunu sastāvu, pārbaudot izlases tuvākās rezerves, taču tas netraucēja Vācijai tāpat uzvarēt turnīrā. Tagad atpakaļ sastāvā pēc gandrīz deviņu mēnešu ilgas traumas sagaidīts viens no pasaules labākajiem vārtsargiem Manuels Noiers, sapulcināti visi līderi (konkurence Vācijas izlasē bija tik liela, ka Anglijas līgu sezonas labākais jaunais spēlētājs Lērojs Sanē nemaz netika pieteikumā), un Vācijas izlase ir nobriedusi aizstāvēt savu titulu.

Bukmeikeri nešaubās par Vācijas vietu galveno favorītu vidū, taču pirms čempionāta sākuma nedaudz augstāk tiek vērtētas citas izlases iespējas izcīnīt Pasaules kausu. Vācijas titula koeficients ir 5,75, kamēr Brazīlijas – 5,30. Arī Brazīlijas izlase pavisam nesen sagaidījusi atpakaļ sastāvā savu līderi, pasaules dārgāko futbolistu Neimaru, kurš nebija spēlējis kopš februāra.

Vēl pie turnīra galvenajām favorītēm bukmeikeri pieskaita piecas citas izlases – ierasti spēcīgus sastāvus noformējušas Spānija un Francija (uzvaras koeficients attiecīgi 7,00 un 7,50), joprojām bīstama ir Argentīna ar Lionelu Mesi priekšgalā, tiesa, pasaules vicečempioniem argentīniešiem aiz muguras nepārliecinoši aizvadīts kvalifikācijas cikls, līdz ar to bukmeikeri Argentīnas izredzes vērtē nedaudz zemāk (koeficients 10,00), nekā varētu secināt pēc iepriekšējā PK rezultātiem.

Savukārt Beļģija un Anglija saņēmušas titula koeficientus attiecīgi 12,00 un 17,00. Beļģiem ir zvaigžņu pilns sastāvs, no kura lielas lietas tiek gaidītas jau vairākus gadus, bet līdz šim nav izdevies pilnībā realizēt potenciālu, kamēr angļiem tieši otrādi – nokomplektēts gados jauns sastāvs, kurš ļoti vēlas reabilitēties par «Euro 2016» izgāšanos astotdaļfinālā pret Islandi.

Bukmeikeru sarakstā nākamās izlases – Eiropas čempione Portugāle, potenciāli bīstamā Horvātija un Urugvaja ar zvaigznēm Svaresu un Kavani priekšgalā – jau ir krietni tālāk no pirmo septiņu favorītu grupiņas, un vēsture liecina, ka sensācijas Pasaules kausā parasti notiek mazākos mērogos. Kopumā Pasaules kausu ieguvušas tikai septiņas izlases, turklāt lielais trijnieks – Brazīlija, Vācija un Itālija – ir sakrājis divreiz vairāk titulu nekā pilnīgi visas pārējās izlases kopā.

Šoreiz gan Itālija finālturnīrā nemaz nepiedalīsies, jo nespēja tam kvalificēties, tāpat nespēlēs slavenā Nīderlandes izlase, aiz borta Dienvidamerikas reģionā palika kontinenta čempione Čīle, bet Ziemeļamerikā ļoti negaidīti kvalifikāciju nepārvarēja ASV izlase. Tas toties dos jaunas iespējas citām izlasēm. Vai pēc lieliskā «Euro 2016» atkal pārsteigt spēs Islande? Cik spēcīgas izrādīsies Eiropai nosacīti noslēpumainās Japānas un Dienvidkorejas izlases?

Vai PK 2014 ceturtdaļfināla dalībniece Kostarika spēs kaut pietuvoties savu sasniegumu atkārtošanai? Un vai kādai no Āfrikas izlasēm beidzot izdosies salikt kopā savu uz papīra spēcīgo sastāvu un padarīt to par nopietnu draudu Eiropas grandiem? Skaidrs tikai tas, ka Pasaules kausā intrigu netrūks.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu