TVNET piespēle: kā tiesneši gatavojas Pasaules kausam un cik nopelna?

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ekrānšāviņš no video

Krievijā pilnā sparā risinās Pasaules kauss futbolā. Sporta karaļa neatņemama sastāvdaļa ir mača tiesneši. Kā viņi gatavojās lielajam turnīram un kādu atalgojumu viņi saņem? Lai atbildētu uz šiem un citiem aktuāliem jautājumiem par Pasaules kausu, TVNET uz sarunu aicināja Latvijas labāko futbola tiesnesi Andri Treimani.

Andris Treimanis karjerā četras reizes atzīts par Latvijas gada labāko futbola tiesnesi - 2011., 2014., 2015. un 2017. gadā. Pērn viņš bija galvenais tiesnesis trīs spēlēs Pasaules kausa kvalifikācijā: Luksemburga - Francija, Polija - Kazahstāna un Vācija - Azerbaidžāna. Trīs no šim komandām (Francija, Polija un pašreizējā pasaules čempione Vācija) piedalās Krievijā notiekošajā Pasaules kausa izcīņā.

Treimanis atklāj, ka Eiropas līmenī futbola tiesnesis ir labi pasargāts, tāpēc nav bijuši sevišķi lieli incidenti, kad būtu jābaidās par savu drošību. Tiesa, pirms dažiem gadiem viņam un ģimenes locekļiem nācās sociālo tīklu profilos veikt izmaiņas, lai futbola fani nevarētu paust savu neapmierinātību par spēlēs pieņemtajiem lēmumiem.

Pasaules kausā pirmo reizi tiek izmantota video tiesneša asistenta sistēma jeb tā dēvētā VAR. Treimanis uzskata, ka turnīra pirmajās 16 spēlēs nav bijusi neviena situācija, kurā tiesnesis būtu kļūdījies. Vairākos mačos ar VAR palīdzību ir pamatoti nozīmēts 11 metru soda sitiens, kas izšķir rezultātu spēlē un arī situāciju turnīra tabulā. Līdz ar to veidojama pozitīva tendence.

Treimanis pastāstīja, ka pusgadu pirms Pasaules kausa tika izveidots paplašinātais tiesnešu saraksts ar kandidātiem. Turpinājumā reizi mēnesī viņiem notika nedēļu ilga treniņnometne, kurā noritēja darbs pie fiziskās un teorētiskās sagatavotības. Pirmo reizi jau mēnesi pirms Pasaules kausa kļuva zināms saraksts ar tiesnešiem, kuri strādās turnīrā.

TVNET vaicāja, cik reāla ir iespēja, ka Latvijas futbola tiesneši kādreiz varētu strādāt UEFA Čempionu līgas spēles, kā arī Eiropas čempionāta un Pasaules kausa mačos? Kā tiesneši sagatavojas, lai cīnītos ar futbolistu tēlošanu - noteikumu pārkāpumu simulēšanu?

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu