«Ventspils» gūst graujošu uzvaru Eiropas līgas kvalifikācijā; «Liepāja» un «Riga» piedzīvo zaudējumu

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Zane Bitere/LETA

Nigēriešu uzbrucējs Adeleke Akinjemi ceturtdien guva četrus vārtus, sekmējot «Ventspils» komandas graujošu uzvaru UEFA Eiropas līgas pirmās kvalifikācijas kārtas pirmajā mačā. «Ventspils» savā laukumā ar rezultātu 5:0 (5:0) sagrāva šādu turnīru debitanti Albānijas komandu Ģirokastras «Luftetari». Tikmēr citā mačā «Liepāja» savā laukumā ar 0:3 (0:0) zaudēja Zviedrijas klubam Gēteborgas «Hacken». Vēl vienā spēlē «Riga» viesos ar rezultātu 0:1 (0:0) atzina titulētā bulgāru kluba Sofijas CSKA pārākumu.

Akinjemi sasniegtais gan nav Latvijas futbola klubu rekords Eirokausu spēlēs, jo savulaik piecus vārtus vienā mačā guva «Skonto» spēlētājs Mihails Miholaps.

Laukuma saimnieki visus vārtus guva pārliecinoši aizvadītajā pirmajā puslaikā, tajā dominējot Akinjemi un viņa tautietim Tosinam Aijegunam.

Rezultātu spēles astotajā minūtē atklāja Akinjemi, kurš realizēja 11 metru soda sitienu, bet vēl pēc četrām minūtēm viņš aizskrēja divatā ar Aijegunu ātrā pretuzbrukumā, ar precīzu sitienu panākot 2:0.

Tikmēr 24. minūtē Akinjemi pēc centrējuma panāca jau 3:0, savukārt 37. minūtē ventspilnieki tika pie vēl vienas iespējas izpildīt 11 metru soda sitienu, kuru izmantoja Aijeguns.

Savukārt spēles 43.minūtē savus ceturtos vārtus mačā guva Akinjemi, panākot graujošo 5:0.

Otrajā puslaikā pie iespējām gūt goda vārtus tika arī Albānijas komanda, kura spēja arī norībināt mājinieku vārtu stabu, tomēr beigās «Ventspils» guva graujošu uzvaru, sperot ļoti platu soli pretim otrajai kvalifikācijas kārtai.

«Ventspils» komandas pirmās kvalifikācijas kārtas pretiniece «Luftetari» aizvadīto Albānijas čempionāta sezonu noslēdza trešajā vietā, tomēr valsts čempiontitulu tā nav izcīnījusi ne reizi. Vēl pirms diviem gadiem šis klubs uzvarēja pēc spēka Albānijas otrajā līgā.

Jaunā Albānijas čempionāta sezona sāksies vien augustā.

Līdz šim «Luftetari» komanda Eirokausos nav spēlējusi, tāpēc tieši pret «Ventspili» šī vienība piedzīvoja debiju starptautiskā līmenī.

Atbildes spēle pēc nedēļas notiks Albānijā.

Tikmēr «Liepāja» futbola komanda, kas piedzīvoja zaudējumu ar 0:3 (0:0) Gēteborgas «Hacken», visus trīs vārtus ielaižot mača beigu daļā.

Vēl spēles 73.minūtē rezultāta tablo rādīja bezvārtu neizšķirtu, taču tad zviedri astoņu minūšu laikā guva trīs vārtus, ieliekot pamatīgu pamatu tam, lai divu spēļu summā iekļūtu nākamajā kvalifikācijas kārtā.

Atbildes cīņa pēc nedēļas notiks Gēteborgā.

«Liepāja» šajā mačā neizmantoja vairākas labas iespējas, jo otrā puslaika pirmajā pusē mājiniekiem bija pārsvars.

Jau spēles pirmajā minūtē labu sitienu pēc centrējuma izpildīja Dmitrijs Hmizs, bet bumba lidoja garām vārtiem. Pēc tam gan labāki bija viesi, kuri labu laiku iespieda liepājniekus viņu laukuma pusē, tomēr «Hacken» pie bīstamām vārtu gūšanas iespējām netika.

Laba iespēja liepājniekiem bija arī 36.minūtē, taču Jānis Ikaunieks pēc brīvsitiena bumbu raidīja tieši virsū pretinieku vārtsargam.

Pirmajā puslaikā tomēr dominēja «Hacken», bet otrās spēles daļas sākumā aktīvāki bija laukuma saimnieki. Cīņas 59.minūtē pēc centrējuma laba iespēja bija Ģirtam Karlsonam, bet bumba lidoja pāri vārtiem. Zviedriem puslaika pirmajā daļā nekas daudz nesanāca, taču spēles ritējums mainījās 74.minūtē, kad rezultātu atklāja daleo Irandusts, kurš gan drīzāk centās piespēlēt partnerim, tomēr bumba ieplanēja vārtos.

Savukārt vēl pēc trim minūtēm «Hacken» komandas brazīliešu uzbrucējs Paulinju pārsvaru dubultoja. «Liepājas» kluba armēņu vārtsargs Arsens Beglarjans pirmo sitienu atvairīja, bet ar atkārtotu raidījumu galā netika.

Savukārt punktu cīņai 82.minūtē pielika Mervans Šeliks, kurš izmantoja liepājnieku kļūdu aizsardzībā.

Mača priekšpēdējā minūtē goda vārtus «Liepājai» varēja gūt Ikaunieks, taču viņa sisto bumbu atvairīja «Hacken» vārtsargs Pēters Abrahamsons.

«Hacken» pašlaik Zviedrijas čempionātā ar 18 punktiem 12 spēlēs atrodas astotajā vietā, bet pagājušajā sezonā šis klubs izcīnīja ceturto pozīciju, tiekot pie iespējas startēt Eirokausos.

Vēl 2012.gadā «Hacken» kļuva par Zviedrijas čempioni, kas šai komandai ir vienīgais valsts čempiontituls. Iepriekš šī vienība arī startējusi Eirokausos, turklāt pirms četriem gadiem aizcīnījās līdz UEFA Eiropas līgas kvalifikācijas trešajai kārtai, kur gan piekāpās Šveices klubam «Thun».

«Hacken» pirms došanās uz Liepāju sestdien ar 3:0 vietējā čempionātā uzvarēja «Sundsvall» futbolistus.

«Riga» cieta zaudējumu pirmās kārtas spēlē, viesos ar rezultātu 0:1 (0:0) atzīstot titulētā bulgāru kluba Sofijas CSKA pārākumu.

Bulgārijas komanda vienīgos vārtus guva spēles 49.minūtē, kad precīzs bija CSKA portugāļu pussargs Tjagu Rodrigešs.

CSKA pa rīdzinieku vārtiem sita 17 reizes, taču tikai trīs gadījumos bumba lidoja vārtu rāmī, kamēr «Riga» izdarīja vien trīs sitienus, bet divos gadījumos bumbu nācās tvert vārtsargam.

Tieši ambiciozajai «Riga» vienībai pirmajā kvalifikācijas kārtā ticis zināmākais pretinieks, jo Sofijas CSKA par savas valsts čempioni kļuvusi 31 reizi, kas ir visu laiku labākais sasniegums.

Tiesa, pēdējos gados CSKA klubs piedzīvojis grūtus laikus, cīnījies ar naudas problēmām, tika izmests no augstākās līgas un arī ticis pie citiem īpašniekiem. Iepriekšējo reizi Sofijas vienība Bulgārijas čempionātā uzvarēja 2008.gadā, bet pēdējos divus gadus tā bijusi valsts vicečempione.

CSKA sastāvā savulaik ir spēlējuši Latvijas futbolisti Viktors Morozs un Maksims Uvarenko.

Bulgārijas vadošā futbola līga sezonu uzsāks jūlijā, bet CSKA pirms mača ar «Riga» aizvadīja piecas pārbaudes spēles, kurās izcīnīja trīs uzvaras, bet divus pēdējos mačus noslēdza neizšķirti, tiekoties ar Ukrainas grandu Doņeckas «Šahtar» (0:0) un Dānijas klubu «Brondby» (3:3).

Tikmēr «Riga» komandai pirms šī mača bija sešu uzvaru sērija, no kurām piecas gūtas virslīgā.

Pagājušajā sezonā «Liepājas» komanda UEFA Eiropas līgas kvalifikācijā aizkļuva līdz otrajai kārtai, kur divu spēļu summā piekāpās Lietuvas klubam Marijampoles «Sūduva», bet «Ventspils» jau pirmajā kārtā atzina Islandes vienības Reikjavīkas «Valur» pārākumu. Tikmēr «Riga» futbolistiem šī būs debija Eirokausos.

«Liepājai» Eirokausos būs jāspēlē bez sava ģenerālsponsora «Mogo» nosaukumā. Līdzīgu praksi klubs piekopa jau pērn.

Šosezon Latvijas futbola virslīgā kopvērtējuma galvgalī ar 34 punktiem 13 spēlēs ir RFS, bet 28 punkti 14 mačos ir «Riga» vienībai. No tās par trīs punktiem atpaliek 13 mačus aizvadījusī «Liepāja»/«Mogo», kamēr pirmajam trijniekam ar 23 punktiem 14 dueļos seko Jūrmalas «Spartaks», bet 22 punkti 13 cīņās ir «Ventspilij».

Vēl 11 punktus iekrājusi «Jelgava». Četri punkti ir «Metta»/LU kontā, kamēr «Valmiera Glass»/ViA rēķinā ir divi punkti.

Aizvadītajā nedēļā visi trīs Latvijas klubi, kuri startēs UEFA Eiropas līgā, veiksmīgi pārvarēja Latvijas kausa izcīņas astotdaļfinālu, uzvarot zemāku līgu komandas.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu