Francija rezultatīvā mačā uzvar Horvātiju un izcīna Pasaules kausu

TVNET/LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/LETA

Pasaules kausa izcīņā svētdien «Luzhniki» stadionā Krievijas galvaspilsētā Maskavā rezultatīvā finālspēlē Francijas futbolisti ar rezultātu 4:2 (2:1) pārspēja Horvātijas izlasi, otro reizi vēsturē iegūstot prestižo trofeju.

Šī mača rezultātu 18.minūtē atklāja Francijas izlase, jo pēc tās standartsituācijas bumbu ar galvu savos vārtos raidīja horvātu uzbrucējs Mario Mandzukičs. Savukārt desmit minūtes vēlāk Horvātija panāca neizšķirtu, kad izcēlās Ivans Perišičs, bet 38.minūtē Francijas labā 11 metru soda sitienu realizēja Antuāns Grīzmans, atkal vadībā izvirzīdams francūžus. Pirmais puslaiks noslēdzās ar 2:1 par labu francūžiem.

Otrajā puslaikā Francija pamanījās izvirzīties vadībā ar 4:1, kad pa vārtiem guva Pols Pogbā un talantīgais Kilians Mbapē, tomēr 69.minūtē Mandzukičs pēc rupjas franču vārtsarga Igo Lorī kļūdas vienus vārtus atguva. Rezultāts pēc tam gan vairs nemainījās.

Video: finālmača labākās epizodes

Četrgades nozīmīgākā futbola foruma finālmačs iesākās diezgan mierīgā gultnē, lai gan vismaz pirmajās minūtēs nedaudz vairāk bumbu kontrolēja Horvātija. Tai pāris reizes izdevās ielauzties francūžu soda laukumā un saasināt situāciju, tomēr bīstamu vārtu gūšanas iespēju nebija.

Savukārt Francijas futbolisti vairāk spēlēja no aizsardzības, gaidot iespēju, kad izdosies aizskriet uzbrukumā. Pirmā šāda epizode vainagojās panākumiem, jo pēc Mbapē centieniem francūži tika pie bīstamas standartsituācijas. Bumbu uz soda laukumu centrēja Grīzmans, taču tā, nedaudz skārusi Mandžukiča galvu, 18.minūtē atrada ceļu vārtos.

Pēc rezultāta atklāšanas spēle kļuva atklātāka, jo uzreiz pēc tam arī pēc standartsituācijas nesekmīgi pa vārtiem sita horvāts Domagojs Vida, bet turpinājumā Mbapē neizdevās izmantot bīstamu Francijas izlases pretuzbrukumu. Tikai desmit minūtes pēc vārtu zaudējuma Horvātijas futbolistiem izdevās panākt neizšķirtu - pēc vienas no standartsituācijām sekoja centrējums uz francūžu soda laukumu, bet bumba pēc pāris atspēlēm nonāca pie Perišiča, kurš veica spēcīgu sitienu ar kreiso kāju, 28.minūtē nogādājot bumbu vārtos un panākot neizšķirtu 1:1.

Tikai dažas minūtes vēlāk Francija atguva vadību, jo pēc stūra sitiena bumba trāpīja pa Perišiča roku un mainīja lidojuma virzienu. Pēc video atkārtojuma aplūkošanas finālmača galvenais tiesnesis Nestors Pitana nolēma piešķirt 11 metru soda sitienu, ko 38.minūtē realizēja Grīzmans. Jau uzreiz pēc šī pavērsiena horvāti varēja atkal panākt neizšķirtu, tomēr pēc bumbas nonākšanas francūžu soda laukumā bīstams apdraudējums vārtiem nesekoja.

Arī otrajā puslaikā bija vērojama aktīva spēle abu komandu izpildījumā, turklāt Horvātijas futbolisti laukumā nāca, noskaņojušies ļoti apņēmīgi panākt izlīdzinājumu, kā rezultātā spēlē regulāri bija jāiesaistās franču vārtsargam Lorī.

Francija atkal bija iesēdusies aizsardzībā, gaidot īsto uzbrukumu, un atkal viņiem šāda taktika attaisnojās, jo ar tālu piespēli uzbrukuma smailē tika izvirzīts Mbapē, kurš piespēlēja bumbu Grīzmanam, bet pēc tam tā tika pāradresēta Pogbā, kura pirmais sitiens tika bloķēts, taču atkārtots raidījums ar kreiso kāju 59.minūtē bija precīzs.

Vien sešas minūtes vēlāk Francija panāca jau 4:1, kad ar sitienu no aptuveni 20 metriem izcēlās Mbapē, tādējādi teju nodrošinot francūžiem Pasaules kausu. Zīmīgi, ka viņš aiz leģendārā brazīlieša Peles ir otrais tīņu vecuma futbolists, kurš Pasaules kausa finālā guvis vārtus. Pēc šāda pavērsiena nedaudz apjukuši izskatījās arī horvāti, tomēr 69.minūtē sekoja negaidītais - rupju kļūdu pieļāva Francijas izlases vārtsargs Lorī, kurš sita bumbu, bet tā, atsitusies pret Mandžukiču nonāca vārtos.

Lai arī horvāti bija samazinājuši rezultāta starpību, cīņas ritējums ar laiku kļuva mierīgāks. Bumbu tik un tā vairāk kontrolēja Horvātijas valstsvienība, kas nebija atmetusi cerības izveidot kaut ko bīstamu. Kompensācijas laikā gan abas vienības aktivizējās un uzspēlēja atklātāku futbolu, pie pāris labām vārtu gūšanas situācijām tiekot Pogbā, tomēr rezultāts vairs nemainījās.

Francijas izlase spēlēja savā trešajā Pasaules kausa finālā, tiekot pie otrā titula. Pirms 20 gadiem francūži savās mājās titula mačā ar 3:0 pārspēja Brazīliju, divus vārtus gūstot Zinedinam Zidānam, bet astoņus gadus vēlāk «pendelēs» tika ciests zaudējums Itālijai.

Savukārt horvātiem šis bija pirmais Pasaules kausa fināls. Horvātija pēc neatkarības iegūšanas 1998.gadā debitēja finālturnīrā, aizkļūstot līdz pusfinālam, kurā tika ciests zaudējums francūžiem, un izcīnot bronzu. Turpinājumā horvāti kvalificējās trim no četriem nākamajiem finālturnīriem, visos apstājoties grupu turnīrā.

1998.gada pusfināls Parīzē arī bija abu izlašu līdz šim vienīgā savstarpējā spēle Pasaules kausa finālturnīros. Toreiz Francija uzvarēja ar 2:1, pateicoties Liliāna Tirāma diviem gūtiem vārtiem.

Francija - Horvātija 4:2 (2:1)

Vārti: 1:0 Mario Mandžukičs (19' savos vārtos), 1:1 Ivans Perišičs (28'), 2:1 Antuāns Grīzmans (39' 11 m sod.sit.), 3:1 Pols Pogbā (59'), 4:1 Kilians Mbapē (65'), 4:2 Mario Mandžukičs (69')

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu