Pukinsks: Pie izlases identitātes strādājām jau pāris gadus

LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Edgars Pukinsks
Edgars Pukinsks Foto: Publicitātes foto

Latvijas Futbola federācija (LFF) pie savas identitātes nacionālajai valstsvienībai, kas nu vainagojusies nacionālā dzīvnieka vilka veidolā, strādāja iepriekšējos divus gadus, atklāja organizācijas ģenerālsekretārs Edgars Pukinsks.

Trešdien LFF prezentācija jauno izlases logo, formastērpus un arī talismanu, kas būs vilks.

«Ideja pēc savas identitātes izlasei dzima jau pirms gadiem diviem, saprotot ne tikai Eiropas tendences, bet arī futbola federāciju kā organizāciju, ko vienmēr asociē ar disciplinārlietām, prezidentu, valdi un citām organizatoriskajām lietām. Un tam visam pa vidu ir izlase.

Līdz ar to, ja ir negācija vienā no šiem aspektiem, tā pārnesas arī uz pārējiem. Tāpēc mūsu mērķis bija to visu nodalīt, jo izlase un federācija ir divas dažādas lietas. Mums nevajag, lai šī organizācija būtu tautai tuva, kaut arī mēs to gribētu, bet tas nav pamatmērķis - tas ir organizēt, attīstīt un aizsargāt,» norādīja Pukinsks.

«Gribam parādīt, ka izlase ir kaut kas pats par sevi - tas ir futbols, emocijas un sasniegumu sports,» uzsvēra LFF ģenerālsekretārs.

Pukinsks sacīja, ka līdz vilkam ceļš bijis sarežģīts, tam sākoties ar senajām latviešu zīmēm.

«Tas prasīja divus gadus, bet pa šo laiku var mainīties attieksmes, uztveres un vērtības. Uzskatu, ka pirms diviem gadiem kā organizācija vēl stagnējām, nebijām gatavi radikālām pārmaiņām.

Vilks nebija ātrāk, jo šai idejai vienkārši nebija vajadzīgā atbalsta, turklāt zinām futbola kopējo stāstu Latvijā, tāpēc emocionāli vēl nebijām gatavi ko tādu radīt. Šobrīd tam esam nobrieduši,» teica Pukinsks.

Vilks esot radies no diskusijas, ar ko asociējas Latvija. «Piemēram, dzintars, jūra, meži, koki un citas lietas. Meklējām īsto, bet līdz gala nostājai nenonācām, jo tas viss bija jāpārnes arī uz sportu, kur ir dinamika, cīņasspars un emocijas. Bizbizmārīti vai cielaviņu tur būtu grūti iztēloties. Tad iedomājāmies, ka ir jāparokas senajās zīmēs - tobrīd tas arī bija aktuāli bobslejā un hokejā,» norāda LFF ģenerālsekretārs.

Pukinsks atklāja, ka LFF devusies diskutēt ar latviešu literatūrzinātnieci Janīnu Kursīti, lai saprastu, kāds spēks ir zīmēs un kāda ir to ideja, jo federācijas darbinieki šādos jautājumos neesot eksperti.

«Kursītes kundze šim jautājumam piegāja ļoti nopietni un radoši. Pirmajā tikšanās reizē nevis jautāja, kas mūs interesē, bet gan bija jau sazīmējusi vairākus variantus, kas viņai asociējas ar Latviju un sportu. Bija zīmes, kas nu ir integrētas futbolā, lai gan tās nav ļoti populāras, bet dod šīs trīs vērtības - cīņas garu, vienotību un lepnumu,» atklāja Pukinsks. «Savukārt vienai no lapām viņa stūrī bija uzzīmējusi tādus kā ratus, kas it kā simbolizē dinamiku, bet tos velk kaut kāds dzīvnieks. Tas bija ar roku zīmēts, un īsti nesapratām, kas tas ir. Iesmējām, ka smuks zirgs, bet Kursītes kundze atbildēja, ka tas ir vilks.

Kāpēc vilks? Viņa sacīja, ka no seniem laikiem tas Latvijā ir bijis tradicionāls dzīvnieks un simbols.»

«Kad Kursītes kundze mums pastāstīja, ka vilks asociējas ar šīm trim vērtībām un komandas spēku, tas mūs ļoti ietekmēja. Nonācām pie slēdziena, ka gribam vilku. Iespējams, ASV ar vilku spēlētu jau arī uz formastērpiem, bet mēs sapratām, ka vēl neesam gatavi šim solim un neasociējamies ar dzīvniekiem, kā tas ir ar Floridas «Panthers» vai Anaheimas «Mighty Ducks». Tāpēc uztaisījām pārejas modeli, kur izlase nes futbola zīmi, bet faniem, kuri vienmēr bijuši nedaudz nostāk, gribējām, lai būtu kāds vienojošais elements - vilks, tam no komandas zīmola transformējoties savā. Gribam, lai tauta būtu tuvāk izlasei un otrādi,» ar cerībām pauda LFF ģenerālsekretārs.

Pukinsks nenoliedza, ka futbola izlase varēja vilka vietā izvēlēties lāci vai lūsi, tomēr no šiem dzīvniekiem LFF atteikusies.

«Tiem nav asociācijas, ka tas ir Latvijas dzīvnieks. Jā, Latvijā tie ir, bet mēs gribējām kaut ko tādu, kas pie mums katram ir dziļi sirdī. Kad pajautāsi kādam, vai viņam vilks asociējas ar Latviju, iespējams viņš to noliegs, bet mūsu vēlme bija šo tradicionālo pašmāju dzīvnieku atkal iedzīvināt. Negribējām būt tādi, kas seko līdzi tendencēm, vēlējāmies būt unikāli,» izteicās Pukinsks.

Tiesa, jau kopš pavasara vilks ir viens simbols Latvijas volejbola izlasei, kas pēc galvenā trenera maiņas arī ir mainījusi identitāti. Par to lietas kursā ir arī LFF.

«Zinām, ka arī volejbols izmanto vilku. Protams, tur ir stāsts, ko viņi paši var pastāstīt, piemēram, cik ātri un cik kvalitatīvi viņiem tas tapa, bet manā skatījumā ir divi aspekti, kas šajā jautājumā jāuztver. Vispirms ideja par vilku kā Latvijas sporta kopējo simbolu būtu interesanta - neredzu nekādu greizsirdību vai konkurenci, ja šis dzīvnieks parādītos ne tikai futbolā un volejbolā. Savukārt otrs aspekts ir, ka mēs par volejbola vilku uzzinājām vien pirms kāda mēneša. Zinot, ka kādam tas būs, greizsirdībā mēģināsi norakt to otru projektu vai arī kaut ko mainīsi, lai pats būtu unikāls un atšķirīgs. Mēs tādi neesam, jo apzināmies savu ieguldīto darbu šajā projektā, tāpēc arī stipri un pamatīgi strādājām pie šīs idejas.

Šī ilgi lolotā ideja bija jārealizē, neskatoties uz to, kas notiek apkārt,» uzsvēra Pukinsks.

Latvijas futbola izlase vairs nespēlēs ar krekliem, kuriem uz krūts ir LFF logo, bet komandai būs pašai savs logo, kas ir nacionālajās krāsās vairoga formā un ar bumbu tajā. Savukārt līdzjutējus simbolizēs līdzīgas stilistikas emblēma ar vilku tajā.

    KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
    Redaktors iesaka
    Nepalaid garām!
    Uz augšu