Vācijas izlase kļūst par Pasaules kausa ieguvējiem! (155)

TVNET/LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Par četrkārtējo Pasaules kausa ieguvēju svētdien kļuva Vācijas futbola izlase, kas sacensību finālā ar rezultātu 1:0 (0:0, 1:0) cīņas papildlaikā pārspēja Argentīnas valstsvienību. Spēles pamatlaiks noslēdzās neizšķirti 0:0, bet mača papildlaikā vienīgos vārtus guva Vācija, kad 113.minūtē pēc lieliskas Andrē Širles piespēles precīzs bija uzbrūkošais pussargs Mario Gēce.

Spēles ievadā abas komandas nekautrējās meklēt robus pretinieku aizsardzībā. Ceturtajā minūtē lieliskā sitiena pozīcijā nokļuva raženais Argentīnas izlases uzbrucējs Gonsalo Igvains, bumbu sitot gar pašu Vācijas vārtu konstrukciju. Turpmākajās minūtēs teritoriālo pārsvaru mačā pārņēma Vācijas izlase, sāncenšiem veidojot retus, bet bīstamus pretuzbrukumus.

16.minūtē savainojumā iedzīvojās talantīgais vācu futbolists Kristofs Krāmers, pēcāk gan cīņu spējot turpināt. 21.minūtē vācu pussargs Bastians Šveinšteigers rupji kļūdījās savā laukuma pusē, palīdzot Igvainam izrauties vienatnē pret vārtsargu Manuelu Noieru, tomēr uzbrucēja sitiens bija neprecīzs.

Mača 29.minūtē pirmo dzelteno kartiņu spēlē saņēma Šveinšteigers, apturot bīstamu Argentīnas pretuzbrukumu. Jau sekojošajā uzbrukumā Igvains raidīja bumbu vācu vārtu tīklā, taču tiesnesis aizmugures stāvokļa dēļ pamatoti vārtu guvumu neieskaitīja. 31.minūtē Krāmers tomēr vairāk nespēja turpināt cīņu, tiekot nomainīts pret angļu kluba Londonas «Chelsea» uzbrūkošo pussargu Andrē Širli.

Savukārt trīs minūtes vēlāk Vācijas aizsargs Benedikts Hevedess par asu izklupienu pret sāncenšu spēlētāju saņēma dzelteno kartiņu. Tikmēr 37.minūtē Širles sitienu ar pūlēm atvairīja argentīniešu vārtsargs Serhio Romero, bet 43.minūtē vārtsargs veiksmīgi tvēra Tonija Krosa tālsitienu. Pirmā puslaika kompensācijas laikā Hevedess pēc stūra sitiena izpildes norībināja pretinieku vārtu stabu, liekot punktu pamatlaika pirmajai daļai.

Otrā puslaika sākumā teicamā sitiena pozīcijā nokļuva slavenākais Argentīnas izlases futbolists Lionels Mesi, taču uzbrūkošā pussarga sitiens lidoja gar pašu Vācijas vārtu stabu. Kopumā otro cīņas daļu daudz pārliecinošāk iesāka Dienvidamerikas valstsvienība, daudz aktīvāk presingojot vāciešus, kā arī sekmīgāk veidojot pozicionālus uzbrukumus.

Mača 56.minūtē neveiksmīgi laukumā divcīņā sadūrās Igvains un Noiers, argentīnietim uz brīdi nonākot komandas ārstu aprūpē. Divas minūtes vēlāk no vārtu priekšas ar galvu bīstami sita Vācijas izlases uzbrucēju Miroslavs Kloze, taču Romero bumbu tvēra. Mača 64.minūtē pirmo dzelteno kartiņu Argentīnai saņēma pussargs Havjers Maskerano, bet minūti vēlāk par rupju izklupienu brīdinājumu saņēma arī uz maiņu nākušais uzbrucējs Serhio Agvero.

Cīņas 75.minūtē bīstamu sitienu no distances izpildīja Mesi, bumbai lidojot vien nedaudz garām Vācijas vārtu konstrukcijai. Savukārt piecas minūtes vēlāk pašā Argentīnas vārtu priekšā bumbu nespēja savaldīt aizsargs Hevedess, bet divas minūtes vēlāk Kross nespēja pārsteigt pretinieku vārtsargu ar tālsitienu. Pamatlaika noslēdzošajās minūtes abas izlases aizvadīja visai piesardzīgi, vairāk gatavojoties mača papildlaika.

Papildlaika otrajā minūtē bīstami no asa leņķa sita Agvero. Tikmēr 98.minūtē Rodrigo Palasio neizmantoja teicamu iespēju atklāt mača rezultātu, nespējot pārmest bumbu pāri Noieram no aptuveni septiņiem metriem. Trīs minūtes vēlāk asi pret Šveinšteigeru nospēlēja Maskerano, taču tiesnesis pārkāpumu izklupienā nesaskatīja.

Turpmākajās minūtēs laukumā valdīja visai haotisks futbols, tomēr 113.minūtē rezultāts tika atklāts. Gēce pēc lieliskas Širles piespēles no vārtu priekšas bija precīzs. Atlikušajās minūtēs Argentīna izmisīgi mēģināja rezultātu izlīdzināt, taču nespēja, Vācijai ceturto reizi izcīnot Pasaules kausu.

Argentīnas izlasei šajā mačā uz soliņa atgriezās pussargs Anhels di Marija, bet Vācijas vienībai nevarēja palīdzēt aizsargs Škodrans Mustafi un pussargs Sami Kedira, kurš savainojumā iedzīvojās vien neilgi pirms finālspēles sākuma.

Savukārt pašu finālspēli tiesāja itālis Nikola Ricoli.

Cīņas atklāšanā piedalījās arī astoņus gadus vecais latvietis Linards Lazdāns, kurš tradicionālajā pirmsspēles procesijā laukumā pie rokas izveda leģendāro Vācijas izlases uzbrucēju Klozi.

Vācija grupu turnīrā sākotnēji sagrāva Portugāli ar 4:0, turpinājumā nospēlēja 2:2 ar skandālu nomocīto Ganu, bet trešajā cīņā ar 1:0 pārspēja ASV, kas deva pirmo vietu G grupā.

Pēcāk sekojošajā astotdaļfinālā Vācija vien papildlaikā ar 2:1 apspēlēja Alžīriju, ceturtdaļfinālā ar 1:0 uzvarēja Franciju, bet pusfinālā šokējoši pārliecinošā veidā ar 8:1 sagrāva mājiniekus brazīliešus.

Vācija izlaidusi tikai divus finālturnīrus to vēsturē, bet titulu izcīnījusi 1954., 1974. un 1990.gadā. Finālā vācieši spēlējuši vēl četras reizes, bet iepriekšējos divos turnīros komanda ierindojusies trešajā pozīcijā. Iepriekšējos astoņos turnīros bez medaļām palikusi tikai 1994. un 1998.gadā, kad zaudēja ceturtdaļfinālā.

Argentīna savā grupā spēja uzvarēt visās trijās spēlēs un iegūt maksimāli iespējamos deviņus punktus, kas F apakšgrupā ļāva ierindoties pirmajā pozīcijā. Tiesa, uzvaras tik viegli nenāca, jo vispirms smagā cīņā ar 2:1 tika uzvarēta Pasaules kausu debitante Bosnija un Hercegovina, bet pēc tam ar 1:0 un 3:2 tika pārspētas attiecīgi Irāna un Nigērija.

Sekojošajā astotdaļfinālā Argentīna ar 1:0 papildlaikā uzvarēja Šveici, ceturtdaļfinālā ar 1:0 pārspēja Beļģiju, Pasaules kausa pusfinālu sasniedzot pirmoreiz kopš 1990.gada, bet pusfinālā pēcspēles sitienos uzvarēja iepriekšējā turnīra finālisti Nīderlandi.

Argentīna pirmajā Pasaules kausa finālturnīrā 1930.gadā izcīnīja otro vietu, bet pēc tam lielākos panākumus guva 1978. un 1986.gadā, kad kļuva par čempioni. Vēlāk 1990.gadā tā vēlreiz izcīnīja otro vietu, bet pēc tam nebija tikusi tālāk par ceturtdaļfinālu.

Sestdien spēlē par trešo vietu Nīderlande ar 3:0 uzvarēja turnīra saimnieci Brazīliju.

Pasaules kausa izcīņas futbolā astotdaļfinālam kvalificējās sešas Eiropas un piecas Dienvidamerikas komandas, bet grupu turnīru nepārvarēja neviena Āzijas vienība.

Brazīlijai tika gods finālturnīru rīkot otro reizi. Iepriekš 1950.gada turnīrā mājinieki aizspēlējās līdz pat finālam, kurā negaidīti atzina Urugvajas valstsvienības pārākumu. Pasaules kauss pirmo reizi kopš 1978.gada un sesto reizi kopumā tiek rīkots Dienvidamerikā.

Visvairāk reižu Pasaules kausa vēsturē triumfējusi Brazīlijas izlase, kas spējusi kausu pacelt piecas reizes, četras reizes uzvarējusi Itālija un tagad arī Vācija. Tikmēr Argentīnai un Urugvajai tas izdevies divos gadījumos, bet pa reizei prestižajās sacensībās uzvarējusi arī Anglija, Francija un Spānija, kas ir pašreizējā kausa īpašniece.

Tāpat Brazīlija ir vienīgā valstsvienība, kas piedalījusies pilnīgi visos 20 finālturnīros, 18 reizes laukumā devušās Itālijas un Vācijas izlases, bet Argentīna - 16.

Pirms četriem gadiem DĀR čempionu titulu izcīnīja Spānija, kas finālā ar 1:0 papildlaikā uzvarēja Nīderlandi. Savukārt trešo vietu otrajā turnīrā pēc kārtas izcīnīja Vācija.

Vācijas izlases sastāvs: Manuels Noiers, Žeroms Boatengs, Filips Lāms, Matss Hummelss, Benedikts Hevedess, Bastians Šveinšteigers, Mesuts Ezils, Kristofs Krāmers (Andrē Širle, 31.min.), Tonijs Kross, Tomass Millers, Miroslavs Kloze (Mario Gēce, 88.min.).

Argentīnas izlases sastāvs: Serhio Romero, Pavlo Dzabaleta, Martins Demičelis, Esekjels Garajs, Markoss Roho, Havjers Maskerano, Lukass Biglija, Enco Peress (Fernando Gago, 86.min.), Lionels Mesi, Gonsalo Igvains (Rodrigo Palasio, 78.min.), Ezekvels Laveci (Serhio Agvero, 45.min.).

Komentāri (155)CopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu