Lauka hokejs – vēl neiepazītais

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Kurš gan no neskaitāmajiem Latvijas ledus hokeja izlases atbalstītājiem zina, ka ledus hokejs ir lauka hokeja paveids, nevis otrādi? Lauka hokejs (turpmāk tekstā – hokejs) ir tikai viens no mūsu zemē neiepazītajiem sporta veidiem.

Arheologi atklājuši, ka jau pirms 4000 gadiem senajā Ēģiptē spēlēts kas līdzīgs hokejam. Bet vārdu „hokejs” pirmoreiz izdvesa 1527. gadā. Pirmā komanda – 1849. gadā dibināta Londonā. Pirmo valstsvienību spēli savā starpā aizvadīja Īrija un Velsa (īri triumfēja ar 3:0). Vasaras olimpiskajās spēlēs to ieviesa 1908. gadā. Īriem pieder divas vecākās trofejas – īru kauss un īru junioru kauss.

Spēles pamatprincipi – katrā komandā ir 11 laukuma spēlētāji un pieci rezervisti. Pēc 2007. gada noteikumiem vienībai pat var nebūt vārtsargs, noteikumi to atļauj. Tie arī nenosaka minimālo spēlētāju skaitu, taču vairums sacensību organizētāju to nosaka pēc sava prāta. Viena mača ilgums ir 70 minūtes (divreiz pa 35 minūtēm). Ja tad nav noskaidrots uzvarētājs, spēlē papildlaiku 7,5 minūšu apmērā.

Papildlaikā uzvaru savā kontā ieskaita tā komanda, kas pirmā gūst vārtus. Ja vārtu nav, tāpat kā futbolā tiek izspēlētas tautā sauktās pendeles. Pati spēle notiek uz 91 metra gara un 55 metru plata laukuma. Vārti ir 2,14 m augsti un 3,66 m plati. "Pendeles" raida no 6,4 m. Uzbrukuma zona jeb soda laukums ir teju 15 metrus garš. Arī šajā sporta veidā tiesnesim ir iespēja rādīt kartītes. Zaļās krāsas kartīte nozīmē brīdinājumu, dzeltenās – noraidījumu uz piecām minūtēm, bet sarkanā – noraidījumu līdz cīņas beigām.

Ik pa četriem gadiem notiek Pasaules kausa izcīņa. Pirmie par šādu ieceri (PK rīkošanu) ziņoja pakistānietis Airs Māršals Nur Hans un indietis Džimijs Nagarvala. Pēc viņu ieceres, vērienīgajām sacensībām vajadzēja notikt Pakistānā 1971. gadā, taču politisku apsvērumu dēļ (civilkarš) norises vieta tika pārcelta uz Spāniju, Barselonu. Iepriekšējais PK tika izcīnīts pērn Vācijā, kur mājinieki finālā ar 4:3 uzveica Austrāliju.

2010. gadā Indijā būs nākamais pasaules labāko komandu "salidojums". Starp citu, reiz finālturnīrā piedalījusies arī latvju kaimiņvalsts – Baltkrievija. Interesanti, ka arī Latvijā ir lauka hokeja federācija, taču no tās dzirdēts pavisam maz. Cerams, kāds no tās pārstāvjiem šo lasīs un sarosīsies!

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Tēmas

Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu