Artūrs Irbe uzņemts IIHF Slavas zālē (31)

LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Leģendārais latviešu vārtsargs Artūrs Irbe svētdien svinīgā ceremonijā oficiāli tika uzņemts Starptautiskās hokeja federācijas (IIHF) Slavas zālē.

Irbe ir otrais Latvijas hokejists pēc Helmuta Baldera, kurš uzņemts IIHF Slavas zālē.

"Es biju četrus gadus vecs, kad tēvs mani aizveda uz pirmo hokeja spēli Rīgā," uzrunas laikā teica Irbe. "Toreiz es neko daudz nesapratu, taču sapratu, ka hokejs ir tas sporta veids, ar ko es vēlos nodarboties turpmākajā dzīvē."

"Desmit gadu vecumā nemaz nezināju par Nacionālās hokeja līgas (NHL) eksistenci, bet 19 gadu vecumā kļuvu par Rīgas "Dinamo" un Latvijas izlases vārtsargu. Kad vēl biju bērns, tad nevarēju iedomāties, ka tas viss ar mani notiks," piebilda Irbe.

Kopā ar 43 gadus veco Irbi, kurš patlaban strādā par NHL kluba Vašingtonas "Capitals" vārtsargu treneri, Slavas zālē uzņēma arī vācieti Dīteru Hēgenu, krievu Vladimiru Krutovu, zviedru Rikardu Fagerlundu un somieti Rīku Nieminenu, kura kļuva par ceturto sievieti, kas iekļauta Starptautiskās hokeja federācijas Slavas zālē.

Pirms Nieminenas Slavas zālē 2008.gadā tika uzņemtas kanādietes Andžela Džeimsa un Džeraldīne Hīnija, kā arī amerikāniete Kamija Granato.

Starptautiskās hokeja federācijas Slavas zālē, kas tika atklāta 1997.gadā, tagad ir 160 hokeja leģendas no 22 pasaules valstīm.

Irbe savas hokejista karjeras laikā 13 sezonas aizvadīja NHL, pārstāvot Sanhosē "Sharks", Dalasas "Stars", Vankūveras "Canucks" un Karolīnas "Hurricanes" vienības. 2002.gadā latvietis palīdzēja Karolīnas klubam aizkļūt līdz Stenlija kausa izcīņas finālsērijai, kurā "Hurricanes" hokejisti ar rezultātu 1-4 zaudēja Detroitas "Red Wings" komandai.

Pēc 2004./2005.gada NHL lokauta Irbe spēlēja dažādos Eiropas klubos, tostarp arī Latvijas komandā "Rīga 2000", bet 2008.gadā nolēma beigt sportista karjeru un kļuva par Kontinentālajā hokeja līgā (KHL) spēlējošā atjaunotā Latvijas kluba Rīgas "Dinamo" vārtsargu treneri.

Latvijas izlases sastāvā Irbe aizvadījis 64 spēles un piedalījies deviņos pasaules čempionātos, kā arī divos olimpisko spēļu turnīros. 1989. un 1990.gadā Irbe piedalījās pasaules čempionātos PSRS izlases sastāvā.

Komentāri (31)CopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu