Rīgas "Dinamo" vaino Irbi hokeja prestiža graušanā (521)

LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Kontinentālās hokeja līgas (KHL) klubs Rīgas "Dinamo" uzskata, ka leģendārā Latvijas hokeja vārtsarga Artūra Irbes šā mēneša intervija žurnālam "Ir" un tai sekojošā mediju reakcija ir aizsākums plašākai ideoloģizētai kampaņai, kuras mērķis ir graut Latvijas hokeja un Rīgas "Dinamo" prestižu.

Tas teikts "Dinamo" komandas pirmdien publicētajā atklātā vēstulē, kas adresēta Latvijas masu medijiem, līdzjutējiem un tautai. Irbes vārds paziņojumā gan nav nosaukts, taču nevienā citā 11.novembra "Ir" numura publikācijā "Dinamo" netika pieminēts.

"Dinamo" nosaukts par Krievijas PR projektu

Pirms pusotras nedēļas publicētajā intervijā Irbe, kurš pašlaik ir Nacionālās hokeja līgas (NHL) līdervienības Vašingtonas "Capitals" vārtsargu treneris, skarbi izteicās par Latvijas hokeja funkcionāriem un "Dinamo", tostarp šā kluba izveidošanu nosaucot par "PR projektu Krievijai".

Savukārt kluba paziņojumā pausta pārliecība, ka Latvijas hokejs kopš 2008.gada ir ieguvis jaunu elpu un Rīgas "Dinamo" dalība KHL ceļ nacionālā hokeja līmeni, "Latvijas sportu, visu mūsu pašapziņu.

"Esam vienā līmenī ar krieviem, baltkrieviem, kazahiem un citiem, cīnāmies ar viņiem, uzvaram viņus, bet tā ir pozitīva cīņa, pozitīva sacensība hokeja laukumā, mums nav ienaidnieka, mums ir pretinieka komanda. Uz ledus nav politikas un nav ideoloģijas, uz ledus ir spēle. Hokejs ir Rīgas "Dinamo" vienīgā ideoloģija," teikts "Dinamo" paziņojumā.

Pēc kluba administrācijas domām, "Latvijas hokeja panākumi, Rīgas "Dinamo" veiksmīgā dalība KHL ir kā dadzis acīs tiem, kuriem mūsu valsts intereses ir svešas".

"Uzskatām, ka publikācija žurnāla "Ir" 11.novembra numurā un tai sekojoša mediju reakcija ir aizsākums plašākai ideoloģizētai kampaņai, kuras mērķis ir graut Latvijas hokeja un Rīgas "Dinamo" prestižu," teikts paziņojumā.

"Katru Rīgas "Dinamo" spēli pie ekrāniem aizrautu elpu vēro 300 - 400 tūkstoši televīzijas skatītāju, un katras spēles laikā Latvijas cilvēki ir vienoti. Tā ir īsta vienotība, tas ir īsts patriotisms, īsta integrācija," uzskata "Dinamo" komandas pārstāvji.

Irbe ASV jūtas labāk nekā mājās

Irbe intervijā izteicās, ka Vašingtonā jūtas vairāk savējais nekā Latvijas hokejā un Rīgas "Dinamo".

"Skumji, bet šeit [Vašingtonā] esmu vairāk novērtēts, nekā tas ir bijis Latvijā. Rīgā biju savējais starp džekiem, treneriem, bet funkcionāru vidē, kad nonācu līdz treneru jautājumiem... Tā vide vēl nav izaugusi līdz tam, lai teiktu, ka tur tiešām pastāv profesionālisms," intervijā teica Irbe. "Mūsu hokejā vēl nav ienākusi jaunā paaudze. Nerunāju par hokejistiem, bet gan par funkcionāriem, kuri vēlētos kaut ko mainīt. Lielai daļai hokeja sabiedrības nav īpaši jāiespringst, jo ir ērti."

Atjaunotā Rīgas "Dinamo" pirmsākumos 2008./2009.gada sezonā Irbe pēc spēlētāja karjeras beigām pievienojās jaunizveidotās KHL klubam, kļūstot par vārtsargu treneri, tomēr pavadīja tur tikai dažus mēnešus.

"Es biju klāt pirmos divus, trīs mēnešus. Tad sabeidzu savu veselību, un man vajadzēja kārtējo operāciju. Kad parakstīju līgumu, es to nedarīju kā privātpersona. Es izveidoju speciālu firmu, kura sniedza pakalpojumu, lai es būtu pilnīgi neatkarīgs no Rīgas "Dinamo". Es to uztvēru tā: "Dinamo" ir vienreizēja komanda, bet es ar to saistīties nevēlējos," skarbs ir latvietis, kurš savas karjeras pirmsākumos pārstāvēja arī PSRS čempionātā spēlējušo Rīgas "Dinamo" komandu.

"Man šķita, ka ideoloģiski man nebūs pa ceļam ar šiem cilvēkiem. Ar Viesturu [Koziolu, Rīgas "Dinamo" pirmās sezonas valdes priekšsēdētāju] man bijusi veiksmīga sadarbība, bet visi zinām, ar ko viņš ir saistīts un viņa plašais darbības lauks. Viņam tagad pieder "Diena". Tajā, ko viņš darīja hokejā, saskatīju daudz pozitīva. Bet viņš tur ["Dinamo"] nebija vienīgais," teica Irbe. "Pārējie ir dažnedažādi. Esmu centies norobežoties un būt neatkarīgs cilvēks. Neatkarība un brīvība ir pats dārgākais, kas var būt. Viņiem ir sava valde un vadītāji. Domāju, ka viņu skatiens ir vērsts uz austrumiem. Es arī ļoti labi saprotu, ka Rīgas "Dinamo" zināmā mērā ir PR projekts Krievijai."

"Itera" tikai izkārtne "Gazprom" aizsegam

"Noteicējs komandā ir Juris Savickis. Zinām, ka viņš ir "Itera" vadītājs un "Itera" pēc idejas ir "Gazprom" Latvijā. "Gazprom" vada arī KHL, principā nosaka tur toni. Mēs viņiem bijām vairāk vajadzīgi nekā viņi mums. Lai cik tas jocīgi liktos, "Dinamo" ir viņu logs uz rietumiem," savas domas pauda Irbe. "Ir jāsaprot, ka jau padomju laikā hokejs bija nācijas seja. Ar to varēja parādīt, ka mēs, PSRS, esam labāki par pārējiem. Ja mūsu hokejs ir labāks, tad mēs jebkurā vietā esam labāki."

Kā ziņots, Irbe savas hokejista karjeras laikā 13 sezonas aizvadīja NHL. 2002.gadā latvietis palīdzēja Karolīnas "Hurricanes" klubam aizkļūt līdz Stenlija kausa izcīņas finālsērijai, kurā tas ar rezultātu 1-4 zaudēja Detroitas "Red Wings" komandai.

Pēc 2004./2005.gada NHL lokauta Irbe spēlēja dažādos Eiropas klubos, tostarp arī Koziolam piederošajā Latvijas komandā "Rīga 2000", bet 2008.gadā nolēma beigt sportista karjeru un kļuva par Rīgas "Dinamo" vārtsargu treneri. Savukārt pašlaik viņš otro sezonu ir NHL vienības Vašingtonas "Capitals" vārtsargu treneris.

Latvijas izlases sastāvā Irbe aizvadījis 64 spēles un piedalījies deviņos pasaules čempionātos, kā arī divos olimpisko spēļu turnīros. 1989. un 1990. gadā Irbe piedalījās pasaules čempionātos PSRS izlases sastāvā.

Šā gada vidū Irbe tika uzņemts Starptautiskās Hokeja federācijas Slavas zālē, bet šomēnes kļuva par pirmo hokejistu, kurš uzņemts Sanhosē pilsētas Slavas zālē.

KHL pastāv trešo sezonu, un trešo sezonu tajā spēlē arī Rīgas "Dinamo" komanda. Abas pirmās sezonas Latvijas klubs iekļuva izslēgšanas spēlēs jeb Gagarina kausa izcīņā, bet šosezon ar 37 punktiem 26 spēlēs pašlaik ieņem septīto vietu Rietumu konferencē.

Komentāri (521)CopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu