Apkrāptās NHL zvaigznes

TVNET/LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AP/ITAR-TASS/SCANPIX

Nacionālās hokeja līgas (NHL) zvaigznes pelna miljonus un šos miljonus arī tērē. Dažkārt karjeras laikā nopelnītos miljonus hokejisti izšķērdē neapdomīgi. Turīgajiem hokejistiem ir aģenti, finanšu konsultanti, un ne visi ir godīgi, izmantojot savus klientus, lai celtu savu labklājību. Ir arī tādi spēlētāji, uz kuru rēķina iedzīvojas viņu vecāki, biznesa partneri. Zemāk pieci hokejisti, kuri zaudējuši lielas naudas summas.

 
Sergejs Fjodorovs
Sergejs Fjodorovs Foto: ITAR-TASS/SCANPIX

Sergejs Fjodorovs (Krievija)

Krievijas uzbrucējs Sergejs Fjodorovs aizvadīja spožu karjeru Nacionālās hokeja līgas (NHL) čempionātā, trīsreiz ar Detroitas «Red Wings» triumfējot Stenlija kausa izcīņā. Viņš ieguvis daudzas prestižas individuālās balvas.

2009./2010. gada sezonā Fjodorovs atgriezās dzimtenē, pārstāvot Kontinentālās hokeja līgas (KHL) vienību Magņitogorskas «Metallurg», ar kuru noslēdza divu gadu līgumu. Šādu soli viņš veica, jo biznesa partneris, finanšu padomnieks Džosefs Zada Ziemeļamerikā nelikumīgi piesavinājās 43 miljonus ASV dolāru no hokejista ienākumiem. Viņam tika atņemti arī luksusklases nekustamie īpašumi un ekskluzīvās automašīnas.

Fjodorovs, atgriežoties KHL, minēja, ka vēlas vairāk laika pavadīt kopā ar ģimeni, vienmēr vēlējies spēlēt kopā ar brāli Fjodoru Fjodorovu. Patiesībā viņam nācās spēlēt hokeju, lai atgūtu kādu no zaudētajiem miljoniem.

Zada ir parādā Fjodorovam 60 miljonus ASV dolāru. Krievijas hokejists tiesā nav spējis uzrādīt nevienu rakstisku apliecinājumu, ka devis naudu Zadam, kurš to saucis par aizdevumu.

Šobrīd 45 gadus vecais Fjodorovs ir Maskavas CSKA ģenerālmenedžeris.

 
Denijs Hītlijs
Denijs Hītlijs Foto: Reuters/Scanpix

Denijs Hītlijs (Kanāda)

Kanādas uzbrucējs Denijs Hītlijs 2001./2002. gada sezonā tika nosaukts par NHL labāko debitantu. Arī nākamā sezona viņam bija ļoti veiksmīga, jo izcēlās ar 41 vārtu guvumu un izdarīja 48 rezultatīvas piespēles. Tomēr karjeras turpinājums vairs nebija tik sekmīgs. Viņš spēja būt rezultatīvs, bet pēdējos gados Hītliju vairs nepieskaitīja pie līgas zvaigznēm.

2003./2004. gada sezonas sākumā Hītliju piemeklēja traģiska nelaime - viņa izraisītā autoavārijā ar Ferrari 360 Modena gāja bojā uzbrucēja komandas biedrs (Atlantas «Thrashers») un labs draugs Dens Snaiders.

2012. gadā Hītlija finanšu konsultants, aģents Steisijs Makalpīns no spēlētāja kontiem izkrāpa 4 miljonus ASV dolāru. Pēcāk hokejists savu aģentu iesūdzēja tiesā par 11 miljoniem. Mēnesi vēlāk to pašu par 7,5 miljoniem pret Makalpīnu izdarīja kādreizējais Hītlija komandas biedrs Kriss Filips.

Pēdējais līgums Hītlijam bija ar Anaheimas «Ducks» par 1 miljonu ASV dolāru. Sezonu viņš pabeidza Amerikas Hokeja līgas (AHL) čempionātā.

Hītlijs Kanādas izlases sastāvā 2010.gadā kļuva par olimpisko čempionu, kā arī divas reizes triumfējis pasaules čempionātā.

 
Sergejs Gončars
Sergejs Gončars Foto: ITAR-TASS/SCANPIX

Sergejs Gončars (Krievija)

Pazīstamais Krievijas aizsargs Sergejs Gončars ir viens no 19 NHL spēlētājiem, kurš tika apkrāpts 25 miljonu ASV dolāru investīcijās, lai attīstītu īpašumus Meksikā. Tika paredzēts būvēt izklaides kompleksu, kas ietvēra viesnīcas, golfa laukumu.

Baumo, ka viens no darījuma partneriem Kens Džovdijs, nekustamo īpašumu investors, piesavinājās 25 miljonus ASV dolāru, notriecot naudu striptīza un prostitūtu pakalpojumiem.

Karjeras laikā 41 gadu vecais Gončars NHL kopā nopelnījis vairāk nekā 76 miljonus ASV dolāru.

Kopā ar Krievijas izlasi Gončars izcīnījis sudraba medaļu olimpiskajās spēlēs un sudrabu pasaules čempionātā. 2009. gadā slavenais krievu aizsargs Pitsburgas «Penguins» sastāvā kļuva par Stenlija kausa ieguvēju.

 
Džeks Džonsons
Džeks Džonsons Foto: AP/Scanpix

Džeks Džonsons (ASV)

28 gadus vecais ASV aizsargs Džeks Džonsons, kuram spēkā vairāku miljonu līgums sezonā, pagājušā gada novembrī bija spiests paziņot par bankrotu.

Vēl 2011. gada sākumā Džonsons ar Losandželosas «Kings» komandu noslēdza septiņu gadu līgumu par kopumā 30,5 miljoniem dolāru, bet līdz tam viņš savas karjeras laikā bija nopelnījis aptuveni 20 miljonus dolāru. Tiesa, šī summa jau ir iztērēta, turklāt hokejists iekūlies aptuveni 15 miljonu dolāru lielos parādos un paziņojis par bankrotu.

Pie tā vainīgi Džonsona vecāki Džeks un Tīna Džonsoni. Viņu dēls pēc ilgtermiņa līguma noslēgšanas ar «Kings» komandu pārraudzību pār savu naudu nodeva mātes ziņā, turklāt pirms tam viņš bija pārtraucis sadarbību ar savu aģentu, kuram neesot vēlējies maksāt salīgtos procentus.

Tiesa, vecāki nolēma dzīvot izšķērdīgu dzīvi, uz sava dēla vārda iegādājoties dārgus kustamos un nekustamos īpašumus, kā arī dodoties ceļojumos. Pēcāk Džonsoni aizņēmās milzīgas summas ar ieganstu, ka nauda tāpat tiks atdota, kad hokejists to nopelnīs. Dēlam nezinot, viņa vecāki ir radījuši viņam parādus vairāk nekā desmit miljonu dolāru apmērā.

Hokejists pārtrauca jebkāda veida komunikāciju ar saviem vecākiem un darbā nolīga finanšu speciālistus, kas viņam palīdzēs tikt galā ar radušos situāciju.

Džonsons tika izraudzīts 2005. gada NHL draftā ar trešo numuru, kad viņu izvēlējās Karolīnas «Hurricanes». Šajā vienībā gan viņš tā arī neaizvadīja nevienu spēli, bet viņa tiesības tika aizmainītas uz «Kings». Savukārt 2012.gada sākumā viņš pārcēlās uz «Blue Jackets».

 
Maiks Modano
Maiks Modano Foto: AP/Scanpix

Maiks Modano (ASV)

ASV uzbrucējs Maiks Modano lielāko karjeras daļu aizvadīja Dalasas «Stars» vienībā un bija viens no komandas simboliem, publikas mīluļiem. Tomēr arī viņš neveiksmīgi investēja 21 gada laikā NHL nopelnīto naudu. Ar finansēm viņš allaž rīkojās piesardzīgi, bet ieguldījums izklaides industrijā noveda pie 4 miljonu ASV dolāru zaudējuma.

Pēc gūtās mācības viņš vairs nav investējis savu nopelnīto naudu, būdams ļoti uzmanīgs. Tagad Modano var uzskatīt par pragmatisku un zinošu finanšu investīcijās.

Karjeras laikā NHL kopumā šobrīd 44 gadus vecais Modano nopelnīja 75,83 miljonus ASV dolāru.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu