Kanādas hokejisti otro gadu pēc kārtas triumfē pasaules čempionātā

TVNET/LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/LETA

Par pasaules čempioni hokejā svētdien otro gadu pēc kārtas tika kronēta Kanādas valstsvienība, kas sacensību finālā Maskavā ar rezultātu 2:0 (1:0, 0:0, 1:0) pārspēja Somijas nacionālo komandu. Vārtus guva kanādiešu jaunais supertalants Konors Makdeivids un Mets Dušeins, kas otro ripu pretinieka vārtos raidīja sekundi pirms pamatlaika beigām. Somijas izlasei šis kļuva par pirmo zaudējumu turnīrā.

Par labāko spēlētāju Kanādas izlasē nosauca Makdeividu, kamēr Somijas komandā labākā spēlētāja gods tika vārtsargam Miko Koskinenam.

Kanādas izlase par pasaules čempioniem kļuva 27.reizi šo turnīru vēsturē.

Uzvarētājiem vārtus guva Konors Makdeivids un Mets Dušeins, kurš mača pamatlaika izskaņā ripu raidīja tukšos pretinieku vārtos, bet Kanādas izlases vārtsargs Kems Telbots atvairīja visus 16 pretinieku metienus, kamēr kanādieši pa somu vārtiem izdarīja 33 metienus.

Pirmos vārtus spēles 12.minūtē guva pērnā gada Nacionālās hokeja līgas (NHL) drafta pirmais numurs Makdevids, bet punktu mačam pamatlaika pēdējā sekundē pielika Dušeins, ļaujot kanādiešiem mesties prieka apskāvienos.

Kanādiešiem spēles sākumā piederēja neliels pārsvars un viņi pirmie izveidoja bīstamu momentu pie pretinieku vārtiem, taču uzdevuma augstumos bija somu vārtsargs Miko Koskinens. Spēle ritēja ātrā tempā, abām komandām nekautrējoties uzbrukt. Periodā vienīgie vārti tika gūti 12.minūtē, kad Makdeivids bija pirmais pie Koskinena atsistās ripas un, nodemonstrējot roku veiklību, no tuvas distances iemeta ripu zem vārtu pārliktņa. Makdeividam šie bija pirmie gūtie vārti čempionātā; iepriekšējos astoņos mačos viņš bija izcēlies ar astoņām rezultatīvām piespēlēm.

Atlikušajā laikā labas izdevības bija arī somiem, kuri drīz vien ieguva skaitlisko vairākumu, taču pārspēt kanādiešu vārtsargu Telbotu viņiem neizdevās. Perioda beigās pie somu vārtiem izcēlās asumi, abpusējo noraidījumu par roku vicināšanu nopelnot Leo Komarovam un kanādietim Bredam Maršānam.

Savukārt otrā periodāasākumā aktīvāki bija somi, tomēr kanādieši labi aizsargājās un beigās izdarīja arī vairāk metienu nekā pretinieki, tomēr rezultāts nemainījās. Trešdaļas beigu daļā abas komandas pa reizei ieguva iespēju spēlēt vairākumā, taču abu komandu aizsardzība darbojās bez kļūdām.

Arī pēdējā periodā kanādieši spēlēja ļoti disciplinēti. Tiesa, tuvojoties pamatlaika beigām, komandu divas reizes glāba Telbots, atvairot bīstamus metienus no vārtu priekšas. Minūti pirms beigām somi nomainīja vārtsargu pret sesto laukuma spēlētāju un bija tuvu izlīdzinājuma panākšanai, tomēr pēdējā sekundē izlaida Dušeinu uz saviem vārtiem, kurš panāca 2:0.

Kanāda - Somija 2:0 (1:0, 0:0, 1:0)

1:0 Konors Makdeivids (Dušeins) (11:24).

2:0 Mets Dušeins (Maršands) (59:59, tukšos vārtos).

Metieni: 33 - 16

Soda minūtes:8 - 6

Somijas izlase neizmantoja iespēju kļūt par pirmo hokeja nāciju, kura vienas sezonas laikā ir uzvarējusi jauniešu U-18, junioru U-20 un pieaugušo čempionātā.

Tikmēr jāatzīmē arī Kanādas izlases uzbrucēja - komandas kapteiņa - Korija Perija sasniegums, kurš kļuva par 27. hokejistu šīs spēles vēsturē, kurš iekļuvis tā dēvētajā Trīskāršā zelta klubā, kurā tiek hokejisti, kuri karjeras laikā izcīnījuši Stenlija kausu, olimpiskā čempiona un pasaules čempiona titulu.

Savukārt par čempionāta vērtīgāko spēlētāju tika atzīts 18 gadus vecais Somijas izlases uzbrucējs Patriks Laine.

Viņš tika atzīts arī par turnīra labāko uzbrucēju, čempionāta labākā vārtsarga balvu saņēma Koskinens, bet par labāko aizsargu tika atzīts kanādietis Maikls Matesons.

Tikmēr čempionāta simboliskajā izlasē bez Koskinena, Laines un Matesona iekļuva arī Krievijas izlases aizsargs Ņikita Zaicevs, kā arī krievu uzbrucējs Vadims Šipačovs, kurš kļuva par turnīra rezultatīvāko spēlētāju, un somu uzbrucējs Mikaels Granlunds.

Spēlē par bronzas godalgām Krievijas izlase ļoti pārliecinoši ar 7:2 apspēlēja ASV valstsvienību.

Sestdien notikušajos pusfinālos Kanāda ar 4:3 aizraujošā cīņā pieveica ASV, bet Somija ar 3:1 apspēlēja turnīra mājiniekus Krievijas hokejistus.

Abas komandas savā starpā spēkojās arī grupu turnīrā, kad otrdien Somija guva uzvaru ar 4:0.

Somija čempionu titulu iepriekšējo reizi ieguva 2011.gadā. Tā uzvarēja visos septiņos B apakšgrupas mačos un ceturtdaļfinālā ar 5:1 uzveica Dānijas izlasi.

Turnīrā startējošās 16 komandas bija sadalītas divās grupās, pa astoņām vienībām katrā, kas izlasēm apakšgrupas sacensībās garantēja pa septiņām spēlēm. Pēc viena apļa grupu spēlēm katras apakšgrupas četras labākās komandas iekļuva ceturtdaļfinālā. Augstāko divīziju pēc šā turnīra pamet grupu vājākās komandas - Kazahstāna un Ungārija, kuru vietā nāks Slovēnija un Itālija. Iepriekš bija zināms, ka no augstākās divīzijas nevar izkrist Vācija un Francija, kas uzņems nākamā gada meistarsacīkstes.

Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu