Fjodorovu, Kamenski, Bondru un Peltonenu uzņem IIHF Hokeja Slavas zālē

BNS
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Sputnik/LETA

Krievijas hokejisti Sergejs Fjodorovs un Valērijs Kamenskis, slovāks Peters Bondra un soms Ville Peltonens svētdien Maskavā tika uzņemti Starptautiskās hokeja federācijas (IIHF) Slavas zālē.

Svinīgā uzņemšanas ceremonija notika «Radisson Royal Hotel» viesnīcā Maskavā pasaules hokeja čempionāta pēdējā dienā. Slavas zālē tiks uzņemts arī kanādiešu treneris Pets Kvins un amerikāņu treneris Bens Smits.

Ungārijas hokejists Gabors Očkaji, kurš 2009. gadā mira no sirdstriekas, saņēma Ričarda «Bibi» Toriani vārdā nosaukto balvu. Tā tiek pasniegta par spīdošu karjeru hokejā spēlētājiem no valstīm, kuras nav uzskatāmas par hokeja lielvalstīm. Savukārt Pola Loika vārdā nosaukto balvu par ieguldījumu hokeja attīstībā saņēma PSRS laiku hokeja leģendārais TV komentētājs Nikolajs Ozerovs, kurš mūžibā aizgāja 1997. gadā.

Fjodorovs pērn tika uzņemts Toronto esošajā Hokeja Slavas zālē. Trīskārtējais Stenlija kausa ieguvējs, trīskārtējais pasaules čempions un olimpisko spēļu vicečempions Fjodorovs ir Maskavas CSKA vienības ģenerālmenedžeris.

Savukārt Kamenskis ir viens no sešiem Krievijas hokejistiem, kurš ir tā saucamajā Trīskāršajā zelta klubā («Triple Gold Club»), jo ir 1988. gada olimpiskais čempions, trīskārtējs pasaules čempions, bet 1996. gadā izcīnīja arī Stenlija kausu, to izdarot ar Kolorādo «Avalanche» komandu, kurā togad spēlēja arī Sandis Ozoliņš. Viņš šobrīd ir Kontinentālās hokeja līgas (KHL) viceprezidents attīstības jautājumos.

Bondra ir viens no slavenākajiem slovāku hokejistiem, kurš 2002. gadā guva uzvaras vārtus, kas ļāva Slovākijai pasaules čempionāta finālā ar 4:3 pārspēt Krieviju un pirmo reizi izcīnīt planētas čempionu titulu. Viņš divas reizes ir kļuvis arī par Nacionālās hokeja līgas (NHL) sezonas labāko vārtu guvēju. Pēc karjeras beigām viņš no 2007. līdz 2011. gadam bija Slovākijas izlases ģenerālmenedžeris.

Peltonens ir 1995. gada pasaules čempions, četrkārtējs pasaules vicečempions un trīs reizes ticis pie pasaules čempionāta bronzas medaļām. Viņš ir arī 2006. gada olimpiskais vicečempions un trīs olimpisko bronzas medaļu īpašnieks. Peltonens karjeras laikā piedalījās četrās olimpiskajās spēlēs, 13 pasaules čempionātos un divos Pasaules kausos.

Somijas izlases uzbrucējs 1995. gada pasaules čempionāta finālā guva trīs vārtus, palīdzot somiem ar 4:1 uzvarēt Zviedriju un pirmo reizi tikt pie zelta medaļām. Peltonens tikai 2014. gadā beidza hokejista karjeru.

Bijušais Kanādas izlases treneris Kvins, kurš aizpērn novembrī pēc ilgas slimības nomira 71 gada vecumā, 2002. gadā aizveda kanādiešus līdz olimpiskajām zelta medaļām. Viņš divas reizes arī tika atzīts par NHL gada labāko treneri. Savukārt Bens Smits lielākos panākumus guvis trenējot ASV sieviešu izlasi.

No Latvijas hokejistiem IIHF Slavas zālē ir iekļauti divi hokejisti - Helmuts Balderis (1998. gadā) un Artūrs Irbe (2010. gadā).

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu