Kas jauns hokejā? Runā Matulis: Latvijā kļūst karsti

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens / LETA

Hokeja augšslāņu revolūcijas un «Dinamo» neveiksmīgās sezonas ēnā palicis Latvijas čempionāts hokejā. Taču nu jau arī Latvijas virslīgā kļūst karsti. Esam pieradināti, ka KHL galvenos trenerus maina pat pēc vienas spēles, Latvijas čempionāts gan vismaz līdz šim bijis kā miera oāze, kamēr neizšāva «Kurbads». Viņnedēļ virslīgas vistreknākā komanda no darba atbrīvoja galveno treneri Rodrigo Laviņu.

Formālais iemesls, kā skaidro «Kurbada» saimnieks Andis Pikāns: «Rodrigo pašlaik iesaistīts virknē projektu - viņš trenē gan «Lido» jauniešus, gan U-16 izlasi. Darbam ar Latvijas čempionāta komandu nepieciešama 100% uzmanība, tam būtu jākoncentrējas vairāk.» It kā viss loģiski un saprotami,

taču Laviņš uz vairākiem krēsliem sēdēja jau kopš vasaras,

bet atbrīvots tikai pēc 22. spēles, kad līdz regulārā čempionāta beigām klubam atlicis mazāk par trešdaļu spēļu. Kā šādās situācijās mīl atkārtot mans draugs Aleksandrs Cicurskis: «Jāņuk! Paskaties tabulā!»

Lai nu kas, bet tabula 17. janvāra rītā tiešām ir interesanta. Visiem priekšgalā soļo Haralda Vasiļjeva trenētā Jelgavas «Zemgale» - 54 punkti (25 spēlēs, pavisam to būs 30), tad Oļega Sorokina «Mogo» - 52 punkti, bet tikai 22 spēlēs. Un tikai trešajā vietā Pikāna lolojums «Kurbads» - 44 punkti 22 spēlēs ar diezgan mazām izredzēm pakāpties augstāk, kas nākotnē - cīņā par Latvijas čempionu titulu jau pusfināla stadijā sola pretī dabūt... «Zemgali».

Visticamāk, ka jau pēc nākamajām spēlēm šotrešdien («Mogo» - «Liepāja», «Zemgale» - «Kurbads») notiks līderu maiņa un «Mogo» ieņems 1. vietu, vislabāko pozīciju pirms izslēgšanas spēlēm. Ja par šīs sezonas pozitīvajiem pārsteigumiem, tad tie ir divi: «Zemgale» un HS «Rīga». Izvērtējot komandu sastāvus un to finansiālās iespējas tos pastiprināt, «Zemgale» vasarā kotējās ap 4./5. vietu, konkurējot ar «Prizmu», bet Igora Smirnova HS «Rīgai» tika atvēlēta 6. pozīcija. Paldies Vasiļjevam un Smirnovam, ka radījuši intrigu/interesi par Latvijas čempionātu. Tūdaļ aiz trijnieka seko: 4. «Liepāja» - 33 (21 spēlē), 5. HS «Rīga» - 27 (21), 6. «Prizma» - 26 (24), 7. «Pārdaugava» - 1 (23). Nevienādais spēļu skaits, protams, nav labs rādītājs, ja sevi uzskatām par normāla hokeja valsti, bet tā tas ir pat NHL...

Kas man ļauj spekulatīvi secināt, ka «Mogo» starpfinišu sasniegs 1. vietā? Pirmkārt jau «Mogo» spēles kvalitāte visas sezonas garumā; otrkārt - nevienādais spēļu skaits jau šobrīd pēc zaudētajiem punktiem «Mogo» dod 1. vietu; treškārt - jaunajā gadā «Zemgale» zaudējusi divas no trim spēlēm - 2:6 Liepājā un 2:4 HS «Rīga», uzvarot tikai «Prizmu»; ceturtkārt - jelgavniekiem atlikušas tikai spēles ar tiešajiem konkurentiem: «Kurbads» (18.I); HS «Rīga» (25.I), «Mogo» (22.II), «Kurbads» (25.II) un «Liepāja» (1.III). Kamēr «Mogo» gan spēļu vairāk, gan garantētie trīs punkti no «Pārdaugavas». Ja par otru nemiera cēlāju - HS «Rīga», komanda tiešām spēlē, nevis tikai skrien pakaļ ripai un grūstās gar apmalēm, un tas nevar nepriecēt. Jo, piepalīdzot dažiem vecākiem hokejistiem, tur pamatā spēlē 1999. gadā dzimušie puiši.

Tabula šobrīd ir tik karsta, ka tiem, kam tiešām interesē hokejs, ir vērts pašiem pasekot līdzi LHF mājas lapā, kurš ar kuru un kad spēlēs. Čempionāta nolikums paredz, ka izslēgšanas spēļu pirmajā kārtā sacenšas 3. un 6., 4. un 5. komanda, bet pirmās divas ir brīvas. Pusfinālos: 1. komanda spēlē ar pāra (3.-6.) uzvarētāju, 2. komanda ar pāra (4.-5.) uzvarētāju. Izslēgšanas spēlēs gan savas korekcijas var radīt arī tas, ka esam modernajā Eiropā un līdz 15. februārim jebkura komanda var pastiprināties. Ar Eiropā brīvajiem Latvijas spēlētājiem, vai arī tos pārpērkot no tuvākajiem konkurentiem.

Atgriežoties pie raksta sākumā pieminētā «Kurbada», Latvijā populārs ir teiciens, ka jebkurš kaut kur Eiropā spēlējošais mūsējais ar labu statistiku ir potenciāls... kurbadietis. Proti, Pikāns cītīgi seko līdzi mūsu hokejistu statistikai un laikam jau pēc tās arī izvēlas papildinājumu savai komandai. Un tas ir štrunts, ja galvenais treneris (nu jau bijušais!) saka, ka mums vajadzētu divus jaunus aizsargus.

Pikāns tā vietā nopērk divus uzbrucējus...

Bet katrs jau ar savu spēļmantiņu var spēlēties, kā grib. Tikai šaubos, vai tā var arī aizspēlēties līdz Latvijas čempiona titulam.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu