Visi Latvijas hokejisti, kuri spēlējuši NHL. 21!

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AP/AFP/Scanpix

Vai zini, cik un kuri Latvijas hokejisti spēlējuši Nacionālās hokeja līgas (NHL) čempionātā? Vismaz vienu spēli pasaules spēcīgākajā līgā aizvadījuši 21 Latvijas hokejists. Visveiksmīgākā karjera NHL izvērsusies leģendārajam aizsargam Sandim Ozoliņam, kurš 1995./1996. gada sezonā Kolorado «Avalanche» sastāvā kļuva par Stenlija kausa ieguvēju. Lūk, visi Latvijas pārstāvji NHL.

 
Sandis Ozoliņš
Sandis Ozoliņš Foto: LETA

Sandis Ozoliņš

Sandis Ozoliņš NHL regulārajā čempionātā aizvadījis 875 mačus, kuros izcēlies ar 167 vārtu guvumiem un 397 rezultatīvām piespēlēm. Viņš piedalījies arī 137 Stenlija kausa izcīņas spēles, gūstot 23 vārtus, un veicis 67 piespēles partneriem.

1996. gadā viņš kopā ar Kolorādo «Avalanche» kā pirmais un vienīgais latviešu hokejists izcīnīja Stenlija kausu, NHL karjeras laikā septiņas reizes piedalījies Visu zvaigžņu spēlē.

Spēlējot NHL, Ozoliņš bija vislabāk atalgotais Latvijas sportists.

NHL pārstāvējis:

  • Sanhosē «Sharks»,
  • Kolorādo «Avalanche»,
  • Karolīnas «Hurricanes»,
  • Floridas «Panthers»,
  • Anaheimas «Ducks»,
  • Ņujorkas «Rangers».

 
Artūrs Irbe
Artūrs Irbe Foto: Ap/Scanpix

Artūrs Irbe

Artūrs Irbe ir viens no visu laiku Latvijas labākajiem vārtsargiem. NHL viņš aizvadīja 568 spēles regulārajā čempionātā, kurās izcīnīja 218 uzvaras, vidēji savos vārtos ielaida 2,83 ripas, atvairot 89,9% pretinieku metienus.

Stenlija kausa izcīņā Irbe piedalījās 51 mačā, kuros savām komandām palīdzēja gūt 23 uzvaras. Vidēji spēlē viņš ielaida 2,86 ripas, atvairot 90,0% sāncenšu raidījumu.

1999. gada NHL Visu zvaigžņu spēlē Irbe kļuva par pirmo vārtsargu, kurš Visu zvaigžņu spēlē guvis rezultativitātes punktu (piespēle).

Irbes karjeras augstākais panākums - ar Karolīnas «Hurricanes», kad 2001./2002. gada sezonā viņa pārstāvētais klubs negaidīti iekļuva Stenlija kausa izcīņas finālā.

NHL pārstāvējis:

  • Sanhosē «Sharks»,
  • Dalasas «Stars»,
  • Vankūveras «Canucks»,
  • Karolīnas «Hurricanes».

 
Sergejs Žoltoks
Sergejs Žoltoks Foto: AFP/SCANPIX

Sergejs Žoltoks

Sergejs Žoltoks NHL regulārajā čempionātā piedalījās 588 spēlēs, kurās guva 111 vārtus un veica 147 rezultatīvas piespēles partneriem. Stenlija kausa izcīņā viņa kontā 45 mači, kuros atzīmējās ar četriem precīziem metieniem un 14 rezultatīvām piespēlēm.

NHL Žoltoks spēlēja 10 sezonas.

1992. gada NHL draftā Žoltoku Bostonas «Bruins» izraudzījās ar kopējo 55. kārtas numuru trešajā drafta izvēles kārtā. «Bruins» sastāvā uzbrucējs debitēja 1993. gada 8. aprīlī. Savus pirmos vārtus NHL hokejists guva 18. novembra spēlē pret Sanhosē «Sharks» vārtos stāvošo Artūru Irbi. 2003. gada janvārī Žoltoks bija Minesotas «Wild» komandas kapteinis.

Žoltoks mira 2004. gada 3. novembrī Minskā, Baltkrievijā, kad Baltkrievijas hokeja līgas ietvaros savā starpā tikās Žoltoka pārstāvētā HK «Rīga 2000» un Minskas «Dinamo». Žoltoks, dodoties uz rezervistu soliņu, nokrita un tika nogādāts slimnīcā, kur nomira.

NHL pārstāvējis:

  • Našvilas «Predators»,
  • Minesotas «Wild»,
  • Edmontonas «Oilers»,
  • Otavas «Senators»,
  • Monreālas «Canadiens»,
  • Bostonas «Bruins».

 
Kārlis Skrastiņš
Kārlis Skrastiņš Foto: REUTERS/Scanpix

Kārlis Skrastiņš

Kārlis Skrastiņš ir viens no visu laiku labākajiem Latvijas aizsargiem. NHL regulārajā čempionātā viņš aizvadīja 832 spēles, kurās guva 32 vārtus un veica 104 rezultatīvas piespēles. Stenlija kausa izcīņā Skrastiņam 20 mačos trīs rezultatīvas piespēles.

Skrastiņš bija viens no labākajiem NHL aizsargiem - tiešo pienākumu veicējiem, rūpējoties par savu vārtu drošību. Viņu dēvēja par Dzelzs vīru.

Vairākus gadus Skrastiņam piederēja NHL rekords par visvairāk pēc kārtas aizvadītajām spēlēm starp aizsargiem. Viņš pēc kārtas bija aizvadījis 495 spēles, tobrīd labojot Tima Hortona 1968. gadā uzstādīto rekordu.

Skrastiņš gāja bojā 37 gadu vecumā Jaroslavļas aviokatastrofā.

NHL pārstāvējis:

  • Našvilas «Predators»,
  • Kolorādo «Avalanche»,
  • Floridas «Panthers»,
  • Dalasas «Stars».

 
Foto: Ap/Scanpix

Raitis Ivanāns

Raitis Ivanāns NHL bija tā sauktais hokeja policists. Lai arī Ivanāns pasaules spēcīgākajā līgā spēlēja uzbrucēja pozīcijā, viņš ar rezultativitāti izcēlās reti. Tiesa, arī spēles laiks viņam nebija liels.

Kopumā NHL regulārajā čempionātā Ivanāns piedalījies 282 spēlēs, kurās guvis 12 vārtus, veicis sešas rezultatīvas piespēles un nopelnījis 569 soda minūtes. Stenlija kausa izcīņā laukumā viņš izgājis vienā mačā.

2006. gada 12. oktobrī viņš kļuva par astoto Latvijas hokejistu, kas guvis vārtus NHL (spēlē pret Dalasas «Stars»).

NHL pārstāvējis:

  • Monreālas «Canadiens»,
  • Losandželosas «Kings»,
  • Kalgari «Flames».

 
Kaspars Daugaviņš
Kaspars Daugaviņš Foto: REUTERS/Scanpix

Kaspars Daugaviņš

Kaspars Daugaviņš NHL regulārajā čempionātā piedalījās 91 spēlē, kurās guva 6 vārtus un izpildīja 9 rezultatīvas piespēles partneriem. Viņš laukumā devās arī septiņos Stenlija kausa izcīņas mačos, taču ar rezultativitāti nav atzīmējies.

2006. gada NHL draftā uzbrucēju draftēja Otavas «Senators» 3. kārtā ar kopējo 91. numuru.

2011. gada 31. oktobrī Daugaviņš guva savus pirmos vārtus «Senators» sastāvā NHL karjerā.

Bostonas «Bruins» sastāvā Daugaviņam izdevās sasniegt Stenlija kausa finālu, tajā gan ar 2-4 viņa pārstāvētā komanda piekāpās Čikāgas «Blackhawks» vienībai. Daugaviņš laukumā devās pirmajās četrās finālsērijas spēlēs.

NHL pārstāvējis:

  • Otavas «Senators»,
  • Bostonas «Bruins».

 
Herberts Vasiļjevs
Herberts Vasiļjevs Foto: Sputnik/Scanpix

Herberts Vasiļjevs

Herberts Vasiļjevs NHL regulārajā čempionātā aizvadīja 51 maču, kuros izcēlās ar astoņiem vārtu guvumiem un septiņām rezultatīvām piespēlēm.

1998. gada vasarā Vasiļjevs noslēdza līgumu ar Floridas «Panthers», kuras sastāvā 1999. gada 9. aprīlī piedzīvoja arī savu debiju NHL.

Vasiļjevs kļuva vien par otro Latvijas hokejistu pēc Pētera Skudras, kas spēlējis NHL, iepriekš netiekot izvēlēts līgas draftā.

NHL pārstāvējis:

  • Floridas «Panthers»,
  • Atlantas «Thrashers»,
  • Vankūveras «Canucks».
 
Grigorijs Panteļejevs
Grigorijs Panteļejevs Foto: LETA

Grigorijs Panteļejevs

Uzbrucējs Grigorijs Panteļejevs NHL regulārajā čempionātā piedalījies 54 spēlēs, kurās guvis astoņus vārtus un izpildījis sešas rezultatīvas piespēles

Panteļejevu 6. kārtā ar kopējo 136. numuru 1992. gadā izvēlējās Bostonas «Bruins».

NHL pārstāvējis:

  • Bostonas «Bruins»,
  • Ņujorkas «Islanders».
 
Ronalds Ķēniņš
Ronalds Ķēniņš Foto: Ap/Scanpix

Ronalds Ķēniņš

Uzbrucējs Ronalds Ķēniņš savā NHL karjerā piedalījies 38 regulārās sezonas spēlēs, kurās guvis četrus vārtus, veicis astoņas rezultatīvas piespēles. Stenlija kausa izcīņā viņam piecos mačos vieni vārti un viena rezultatīva piespēle.

2013. gada jūlija nogalē Ķēniņš noslēdza līgumu ar NHL klubu Vankūveras «Canucks», taču nākamo sezonu vēl aizvadīja Šveices augstākās līgas komandā Cīrihes «Lions».

2015. gada 30. janvārī Ķēniņš tika izsaukts uz NHL, 31. janvāra spēlē pret Bufalo «Sabres» aizvadot savu debiju NHL. Tā arī bija pirmā reize kopš 2011. gada 29. novembra, kad NHL laukumā spēli aizvadīja divi latvieši, «Sabres» rindās spēlējot Zemgum Girgensonam. Divas dienas vēlāk mačā pret Minesotas «Wild» Ķēniņš pārspēja Devanu Dubniku, gūstot arī savus pirmos vārtus NHL. Sezonas turpinājumā «Canucks» rindās Ķēniņš 30 spēlēs guva 12 rezultativitātes punktus.

NHL pārstāvējis:

  • Vankūveras «Canucks».

 
Oskars Bārtulis
Oskars Bārtulis Foto: REUTERS/Scanpix

Oskars Bārtulis

Aizsargs Oskars Bārtulis NHL čempionātā piedalījies 66 regulārā turnīra mačos, kuros guvis vienus vārtus un veicis astoņas rezultatīvas piespēles. Stenlija kausa izcīņā Bārtulis laukumā devies septiņās spēlēs, bet pie rezultativitātes punktiem nav ticis.

2005. gada NHL draftā viņu ar kopējo 91. numuru izvēlējās Filadelfijas «Flyers». 2006. gada 23. septembrī Bārtulis parakstīja trīs gadu līgumu.

2009. gada 12. novembrī Bārtulis debitēja NHL. Pusgadu vēlāk Bārtulis guva savus pirmos vārtus NHL. Viņš kļuva par trešo latviešu hokejistu, kas spēlējis NHL finālsērijā.

2009. gada 31. decembrī Bārtulis piedalījās NHL «Winter Classic» mačā, kurā viņa pārstāvētā Filadelfijas «Flyers» ar 1:2 papildlaikā piekāpās Bostonas «Bruins». Viņš kļuva par pirmo latvieti, kas piedalījies NHL «Ziemas klasikā».

NHL pārstāvējis:

  • Filadelfijas «Flyers».

 
Helmuts Balderis
Helmuts Balderis Foto: RIA Novosti/Scanpix

Helmuts Balderis

Helmuts Balderis ir viens no visu laiku izcilākajiem Latvijas hokejistiem. Viņš ir pirmais latvietis, kas piedalījies NHL mačā. Balderis kļuvis par vecāko draftēto hokejistu NHL (36 gadi) un vecāko hokejistu, kurš guvis pirmos vārtus NHL (37 gadi).

NHL viņš debitēja 1989. gada 5. oktobrī. 1989./1990. gada sezonā spēlēja Minesotas «North Stars».

Izcilais uzbrucējs NHL piedalījās 26 spēlēs, kurās guva trīs vārtus un izpildīja sešas rezultatīvas piespēles.

1997./1998. gada sezonā Balderi uzņēma Starptautiskās Hokeja federācijas (IIHF) slavas zālē.

NHL pārstāvējis:

  • Minesotas «North Stars».

 
Mārtiņš Karsums
Mārtiņš Karsums Foto: REUTERS/Scanpix

Mārtiņš Karsums

Uzbrucējs Mārtiņš Karsums NHL čempionātā nospēlēja 24 mačus, kuros guva vienus vārtus (iemeta leģendārajam Martinam Brodēram) un atzīmējās ar piecām rezultatīvām piespēlēm. Stenlija kausa izcīņā viņam neizdevās piedalīties.

2004. gada NHL draftā viņu izraudzījās Bostonas «Bruins» ar kopējo 64. numuru. 2006. gada 22. martā Karsums parakstīja trīs gadu līgumu ar šo klubu, taču spēlēja tā fārmklubā - Amerikas hokeja līgas (AHL) klubā Providences «Bruins».

2008. gada 14. decembrī viņš debitēja NHL «Bruins» sastāvā. 2009. gada 10. janvārī Karsums aizvadīja savu otro spēli «Bruins» rindās, atzīmējoties ar vienu rezultatīvu piespēli, kā arī pozitīvu lietderības koeficientu +1.

Vēlāk viņš pievienojās Tampabejas «Lightning», kuras sastāvā neizdevās nostiprināties, lai turpinātu savu karjeru pasaules spēcīgākajā līgā.

NHL pārstāvējis:

  • Bostonas «Bruins»
  • Tampabejas «Lightning»

 
Pēteris Skudra
Pēteris Skudra Foto: Arhīva foto

Pēteris Skudra

Vārtsargs Pēteris Skudra NHL aizvadīja sešas sezonas. Regulārajā čempionātā viņš piedalījās 147 spēlēs, kurās vidēji savos vārtos ielaida 2,22 ripas, atvairot 90,0% pretinieku metienu. Stenlija kausa izcīņā Skudra vārtus sargājis trijās spēlēs.

1997. gada 25. septembrī Skudra noslēdza līgumu ar Pitsburgas «Penguins», tā rindās 1997. gada 5. novembrī debitējot NHL. 1997./1998. gada sezonā «Penguins» sastāvā Skudra aizvadīja 17 spēles. Pitsburgā viņš spēlēja līdz 2000. gada vasarai, kad pārcēlās uz Bufalo «Sabres» vienību.

Sezonas gaitā «Sabres» vārtsargu izlika neaizsargāto spēlētāju sarakstā. Tiesības uz Skudru pārņēma Bostonas «Bruins», kuras rindās vārtsargs aizvadīja atlikušo sezonu, taču 2001./2002. un 2002./2003. gada sezonas Skudra aizvadīja Vankūveras «Canucks» sastāvā.

NHL pārstāvējis:

  • Pitsburgas «Penguins»
  • Bufalo «Sabres»
  • Bostonas «Bruins»
  • Vankūveras «Canucks»

 
Jānis Sprukts (no labās)
Jānis Sprukts (no labās) Foto: Ap/Scanpix

Jānis Sprukts

Centra uzbrucējs Jānis Sprukts NHL laukumā devies 14 mačos. Viņš pasaules spēcīgākajā līgā izcēlies ar vienu vārtu guvumu un divām rezultatīvām piespēlēm.

2000. gada NHL draftā Spruktu izvēlējās Floridas «Panthers» astotajā kārtā ar kopējo 234. numuru.

2006./2007. gada sezonā viņš aizvadīja 13 spēles «Panthers» sastāvā NHL (pirmā spēle 2006. gada 20. oktobrī pret Filadelfijas «Flyers»). Viņš kļuva par 14. latvieti, kas jebkad spēlējis NHL. 2007. gada 6. aprīlī mačā pret Tampabejas «Lightning» Sprukts guva savus pirmos vārtus NHL, un kļuva par devīto latvieti, kam tas izdevies.

NHL pārstāvējis:

  • Floridas «Panthers»

 
Kaspars Astašenko
Kaspars Astašenko Foto: LETA

Kaspars Astašenko

Uzbrucējs Kaspars Astašenko, kas spēlējis arī aizsarga pozīcijā, NHL čempionātā piedalījies 23 spēlēs, kurās viņa rēķinā viens vārtu guvums un divas rezultatīvas piespēles. Astašenko nedisciplinētība viņam neļāva nostiprināties NHL.

1999. gadā viņu NHL drafta piektajā kārtā ar kopējo 127. numuru izraudzījās Tampabejas «Lightning» komanda. Debiju pasaules spēcīgākajā līgā viņš piedzīvoja 2000. gada 26. martā.

2012. gada 20. novembrī Astašenko mira.

NHL pārstāvējis:

  • Tampabejas «Lightning»

 
Artūrs Kulda (no kreisās)
Artūrs Kulda (no kreisās) Foto: Ap/Scanpix

Artūrs Kulda

Aizsargs Artūrs Kulda NHL aizvadījis 15 mačus, kuros nopelnījis divus rezultativitātes punktus par piespēli.

2006. gadā NHL draftā vecāko no brāļiem Kuldām septītajā kārtā ar kopējo 200. numuru izraudzījās Atlantas «Thrashers» komanda.

2010. gada 13. februārī Kulda debitēja «Thrashers» sastāvā. Jau otrajā spēlē viņš guva rezultativitātes punktu, rezultatīvi asistēdams trešo vārtu guvumā pret Čikāgas «Blackhawks». Nākamajā sezonā Kulda «Thrashers» rindās aizvadīja divas spēles, taču 2011./2012. gada sezonā, franšīzei pārceļoties uz Vinipegu, Kulda aizvadīja deviņas spēles arī Vinipegas «Jets» rindās.

NHL pārstāvējis:

  • Atlantas «Thrashers»
  • Vinipegas «Jets»
 
Viktors Ignatjevs
Viktors Ignatjevs Foto: LETA

Viktors Ignatjevs

Aizsargs Viktors Ignatjevs NHL regulārajā turnīrā piedalījies 11 mačos, kuros atdevis vienu rezultatīvu piespēli. Stenlija kausā viņš laukumā devās vienā spēlē.

1992. gada NHL draftā viņu izvēlējās Sanhosē «Sharks» 11. kārtā ar kopējo 243. numuru.

1998. gada 10. oktobrī Ignatjevs debitēja NHL kluba Pitsburgas «Penguins» sastāvā, šīs komandas rindās piedaloties 12 mačos.

NHL pārstāvējis:

  • Pitsburgas «Penguins»
 
Harijs Vītoliņš
Harijs Vītoliņš Foto: TASS/Scanpix

Harijs Vītoliņš

Uzbrucējs Harijs Vītoliņš NHL aizvadīja astoņus mačus, kuros pie rezultativitātes punktiem netika, bet nopelnīja četras soda minūtes.

Interesanti, ka Vītoliņš NHL draftēts divas reizes. 1988. gadā viņu devītajā kārtā ar kopējo 188. numuru izraudzījās Monreālas «Canadiens». Piecus gadus vēlāk latvieti devītajā kārtā ar 228. numuru savā paspārnē ņēma Vinipegas «Jets», kuras sastāvā 1993. gada 6. oktobrī Vītoliņš debitēja NHL.

NHL pārstāvējis:

  • Vinipegas «Jets»
 
Aleksandrs Kerčs
Aleksandrs Kerčs Foto: LETA

Aleksandrs Kerčs

Uzbrucējs Aleksandrs Kerčs NHL piedalījās piecās spēlēs, kurās rezultativitātes punktus nenopelnīja, bet atzīmējies ar divām soda minūtēm.

1993. gada NHL draftā viņu ar kopējo 60. numuru izvēlējās Edmontonas «Oilers» komanda, kuras rindās viņš arī aizvadīja piecas spēles. NHL viņš debitēja 1993. gada 29. oktobrī.

NHL pārstāvējis:

  • Edmontonas «Oilers»
 
Kristers Gudļevskis
Kristers Gudļevskis Foto: AP/Scanpix

Kristers Gudļevskis

Vārtsargs Kristers Gudļevskis līdz šim NHL regulārajā čempionātā piedalījies trijos mačos - pa vienai spēlei sezonā. Debiju viņš piedzīvoja 2013./2014. gada sezonā pret Kolumbusas «Blue Jackets», palīdzot savai komandai izcīnīt uzvaru ar 3:2. Turklāt viņš tika nosaukts par spēles spožāko zvaigzni.

Divos mačos Gudļevskis laukumā devies arī Stenlija kausa izcīņā, kurā vidēji savos vārtos ielaidis 3,02 ripas, atvairot 90,0% pretinieku mestās ripas.

Gudļevski 2013. gada NHL draftā Tampabejas «Lightning» izraudzījās piektajā kārtā ar kopējo 124. kārtas numuru. Viņš kļuva par 29. Latvijas hokejistu un vienīgi otro vārtsargu pēc Artūra Irbes, kas ticis izvēlēts NHL draftā.

Gudļevskis ir pirmais vārtsargs pasaulē, kas vienas sezonas laikā spēlējis ECHL, AHL, NHL un olimpiskajās spēlēs.

NHL pārstāvējis:

  • Tampabejas «Lightning»

 
Zemgus Girgensons
Zemgus Girgensons Foto: Reuters/LETA

Zemgus Girgensons

Zemgus Girgensons šobrīd (27. februāris) ir vienīgais aktīvais Latvijas pārstāvis NHL. Līdz šim viņš piedalījies vairāk nekā 250 spēlēs. Girgensons guvis 36 vārtus un veicis 48 rezultatīvas piespēles partneriem. Iepriekšējās trijās sezonās latvieša pārstāvētā Bufalo «Sabres» izslēgšanas mačiem jeb Stenlija kausa izcīņai nespēja kvalificēties.

Girgensonu 2012. gada NHL draftā Bufalo «Sabres» izraudzījās ar kopējo 14. kārtas numuru pirmajā drafta izvēles kārtā. Viņš kļuvis par ar visaugstāko numuru draftēto latviešu hokejistu NHL vēsturē.

Pirmos vārtus Latvijas uzbrucējs NHL guva 2013. gada 3. oktobrī. 2012./2013. gada sezonā Girgensons tika atzīts par «Sabres» kluba visprogresējušāko spēlētāju.

Debijas spēli NHL Girgensons aizvadīja 2013. gada 3. oktobrī. Tobrīd viņš bija nepilnu divdesmit gadu vecs. Girgensons kļuva arī par visu laiku jaunāko Latvijas hokejistu, kas spēlējis NHL.

Girgensons bija 2015. gada NHL Visu zvaigžņu spēles dalībnieks un līdzjutēju balsojumā visvairāk balsis saņēmušais hokejists.

NHL pārstāv:

  • Bufalo «Sabres»

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu