Kas jauns hokejā? Runā Matulis: Komplektējam 2021. gada izlasi!

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens / LETA

19. maijā Rīga kopā ar Minsku ieguva tiesības 2021. gadā rīkot pasaules čempionātu hokejā. Mūsu hokeja federācijas ģenerālsekretārs Viesturs Koziols teica, ka šodien kopā ar baltkrieviem priecājamies par uzvaru, bet rīt - tas ir - sestdien - sākam strādāt. Skaidrs, ka šajā laika posmā līdz 2021. gada 7. maijam, kad Rīgā tiks iemesta pirmā ripa, čakli jāstrādā būs visiem. Arī žurnālistiem. Un tādēļ, atsaucoties Koziola aicinājumam, pusnaktī uz 20. maiju, sākām veidot 2021. gada Latvijas hokeja izlasi.

Ir cilvēki, kas visu dara panikā. Arī tagad jau dzirdamas balsis, ka, redz, Sprukts jau tad būs beidzis spēlēt, Dārziņš tad būs beidzis spēlēt, Miķelis Rēdlihs jau tagad grasās kļūt par deputātu Ozolniekos... Kas tad mums spēlēs tajā 21. gadā? Nūuu, mīlīši! Tik traki gan nav. Pēc maniem provizoriskiem aprēķiniem mums 21. gadā labu hokejistu pietiks pat divām izlasēm. Vieni spēlēs aktīvo forčekingu, otri - mazliet pasīvāko bekčekingu un vēl paliks pāri spēlētāji mazaktīvajam pretuzbrukuma hokejam. Četru gadu laikā visi Latvijas treneri, kuri to, protams, gribēs, pie Boba Hārtlija būs iemācījušies trenēt un uzvarēt. Bobs pats, ar Latviju divas reizes ticis pusfinālā, kur allaž pretī trāpījusies Kanāda, būs pieņēmis Arta Ābola piedāvājumu 2021. gada čempionātā būt par mūsu izlases konsultantu. Lai Artim un Bobam vieglāk strādāt, piedāvāju potenciālo Latvijas-21 sastāvu.

Hokejam fertilā vecuma vārtsargu jau tagad mums atliku likās, bet četru gadu laikā septiņi labākie noteikti vēl progresēs. Cik tālu? Gribētos jau būt spiciem gan pašu mājās, gan tajā pasaules daļā, kur izcīna Stenlija kausu.

Ja visas lietas ritēs savu loģisko ritējumu, tad 2020./2021. gada sezonā NHL mums būs vismaz divi vārtsargi, kuri 21. gada pavasarī cīnīsies par Stenlija kausu.

Proti, 27 gadus vecais Elvis Merzļikins (visi aprēķini veiktu uz 2021. gada 7.maiju) un nepilnus 25 gadus vecais Matīss Edmunds Kivlenieks. Amerikā, visticamāk AHL, tad spēlēs arī Mareks Egils Mitēns (23) un Gustavs Dāvis Grigals (22). Kuri no šā kvarteta būs brīvi 7. maijā? Nu tik tālu mana acs diemžēl neredz. Taču nevajag satraukties. Tepat Eiropā pieejams būs Kristers Gudļevskis (nepilni 29), Ivars Punnenovs (27) gan būs nogruntējies Šveicē, kur būs viens no NLA vadošajiem vārtsargiem, taču Latvijai nekad neatteiks. Tāpat kā Jānis Kalniņš (29).

Kad vārtsargu līnija gatava, laiks ķerties klāt aizsardzībai. Te nu Ābolam radīsies pirmās galvas sāpes: ņemt jaunos un spraunos vai Sočas vecuma pieredzējušos bukus? Es ņemtu puse uz pusi. Guntim Galviņam tad būs 35, Kristapam Sotniekam - 34, Arturam Kuldam un Oskaram Cibuļskim - 33, Ralfam Freibergam - 30, bet viņš jau arī domās par deputāta karjeras iespējām Mārupē, kas pēc četriem gadiem sev būs jau pievienojusi Rīgu. Līdz pēdējam brīdim Stenlija kausā būs aizņemts Uvis Jānis Balinskis (nepilni 25), taču tāda nu reiz ir profesionāļa dzīve: ja es pārāk labs, pasaules čempionāts jāizlaiž. Taču galvenais treneris Ābols par to daudz nebēdās, jo ierindā būs Jānis Jaks (nepilni 26), Kristofers Bindulis (tāpat nepilni 26) un 1997./1998. gada paaudze - Kristaps Zīle, Kārlis Čukste, Maksims Ponomarenko, Gvido Jansons, Kristiāns Rubīns. Izlases paplašinātajā kandidātu sarakstā ģenerālmenedžeris Edgars Buncis, protams, būs iekļāvis AHL spēlējošo Sandi Smonu (22), toties atkal nebūs Kristapa Bazēviča, kurš tad jau būs kļuvis par pieckārtēju Francijas čempionu. Mazs kāzuss būs ar Nauri Sējēju (20). Abiem dvīņubrāļiem vieta izlasē tā kā nesanāks, un Normunds Sējējs iecirtīsies: «Vai nu abi, vai neviens! Ne jau tāpēc es 13 gadus kalpoju «Dinamo» veselībai kaitīgos darba apstākļos, lai mājas čempionātā nebūtu vietas abiem maniem puikām!» (Visu paplašināto kandidātu sarakstu nav nozīmes publicēt, tāpat kā to 2017. gadā neviens nezināja, tikai rodas liekas intrigas un nesaskaņas.)IIHF nebūs paplašinājusi pasaules čempionātam piesakāmo spēlētāju sarakstu, tikai 25 un trīs no tiem vārtsargi. Ja nu Ābols Hārtlija milzīgā ietekmē gribēs spēlēt ar sešiem aizsargiem, tad uzbrucēju varēs būt 16. Varbūt. Jo ierindā būs ļoti daudz labu puiku. Lauris Dārziņš (36) uz Vecrīgu joprojām raudzīsies no Ķīpsalas, bet finansiāla spiediena spēlēt izlasē viņam nebūs - lielākā daļa Ķīpsalas tad piederēs Darzins International Company.

Bet Lauris spēlēs. Tāpat kā viņa jaunības blices biedrs no BHS - Mārtiņš Karsums (35).

Karsuma sakarā gan būs izdarīts vienīgais izņēmums, proti, Veco Padome pirms tam būs pieņēmusi lēmumu, ka Rīgas turnīrā nepiedalīsies neviens, kurš nebūs izlasē spēlējis 2018., 2019. vai 2020. gadā. Vienīgais, kurš no tā cietīs būs Vladivostokas «Admiral» kapteinis Oskars Bārtulis, bet Karsumam būs ārstu konsīlija apzīmogots dokuments, ka viņam 2018., 2019. un 2020. gadā tiešām bija jātaisa labās kājas ceļgala operācija.

Arī pirms 2021. gada čempionāta Kaspars Daugaviņš un Andris Džeriņš (abiem 33) spēlēs vienā maiņā. Roberta Bukarta (31) piespēles, it sevišķi vairākumā, būs sasniegušas Sašas Ņiživija filigranitāti. Protams, ka izlasē būs arī Rihards Bukarts (nepilni 26) un tikai pašā pēdējā brīdī LHF Valdes izbraukuma sēdē tiks izlemts trešā Bukarta - Rodžera (17) liktenis. Ilggadējais LHF Valdes loceklis Valentīns Bļugers iebildīs, ka 17 tomēr ir par maz, bet Kirovs Lipmans, kurš tad būs LHF Goda prezidents bez tiesībām parakstīt finanšu dokumentus, oponēs: «Vaļik! Daugaviņam manis taisītajā čempionātā arī vēl nebija 18, taču pavej, kādu kapteini es izaudzināju!» Bļugers arī neko daudz pretī pīkstēt nevarēja, jo bez Teodora (26), kurš gan varētu spēlēt čempionātā, bet būs aizņemts Pitsburgā, kandidātos (slidenajos!) būs Roberts Bļugers (22).

Zemgus Girgensons (27) un Ronalds Ķēniņš (30) joprojām neitralizēs sāncenšu pirmo maiņu, kur palīgos viņiem būs Edgars Kulda (27). No trim hokejistu-treneru dēliem - Georgs Golovkovs (26), Rodrigo Ābols un Frenks Razgals (25) - kandidātos gan būs visi, nu, bet konkurence milzīga. Māris Bičevskis (30), Gunārs Skvorcovs (31), Vitālijs Pavlovs (32) un vesela plejāde Amerikas un Eiropas skolas izgājušie 1996.-1999. gadu talanti - brāļi Egles, Rūdolfs Balcers, Eduards Tralmaks, Renārs Krastenbergs, Erlends Kļaviņš, Filips Buncis, Rihards Puide, Deniss Smirnovs, Lūkass Sičevs, Viktors Jašunovs, Emīls Ģēģeris un, protams, Mārtiņš Dzierkals. Daži no viņiem būs aiznemti NCAA, daži - labākās līgās, bet izvēle tāpat gana laba.

Uzmanīgāks lasītājs vaicā, un kur tad Miks Indrašis? Jā, Miks (31) pēc reklāmas «Hokeja diētā» kādu brīdi būs spēļu nama saimnieks, pat Lasvegasā, tomēr Viestura Koziola lūgts un Kirova Lipmana finansiāli atbalstīts, atkal ņems rokās hokeja nūju. Lai 2021. gadā priecētu latvju tautu.

Unikāls būs 2021. gada 18. maijs. Daugaviņa 33. dzimšanas dienā pie «Arēnas Rīga» griestiem tiks uzvilkti Latvijas izlases krekli ar 10., 11., 16., 25., 27. un 32. numuru.

Ar tiem turpmāk izlasē neviens nekad vairs nespēlēs. Izņemot 23. maija finālspēli pret Kanādu... Mūsu zelta puisēnu paaudze, kas pirms daudziem gadiem bija šokējusi Rīgu ar cigāra dūma uzvilkšanu, nu aizgāja no izlases.

A, ko darīs Koba Jass? Kobam tad piederēs miesassargu firma «Tikai Jasi», kas rūpēsies par drošību pasaules čempionātā. Arturs Irbe būs čempionāta oficiālais patrons, bet kārtīs neko skaidru neredzu par Sandi Ozoliņu. It kā ar Hārtliju, it kā pie «Dinamo»...

P. S. Piedodiet, ja kāds no izlases potenciālajiem kandidātiem nav pieminēts, vai arī, ja kāds par daudz pieminēts.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu