Velns Stolerijs Rīgas «Dinamo» sastāvā. Ko par viņu saka Ziemeļamerikas hokeja apskatnieki

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AP/LETA

Pagājušajā nedēļā Rīgas «Dinamo» sastāvu papildināja pirmais leģionārs, šosezon 11 NHL mačus aizvadījušais aizsargs Karls Stolerijs. Pēdējo sezonu 29 gadus vecais aizsargs pavadīja Ņūdžersijas «Devils» kluba sistēmā, lielāko daļu spēlējot fārmklubā. Lai izzinātu vairāk par «Dinamo» jaunieguvumu, iztaujājām Ņūdžersijas «Devils» hokeja apskatniekus, kuri sniedza plašāku komentāru par kanādiešu aizsarga spēlētprasmi, bet pirms tam atskats uz spēlētāja gaitām līdz šim.

Stolerijs ir dzimis Kanādas pilsētā Kemrozā, savas hokejista gaitas sāka dzimtās pilsētas jauniešu komandā. Pēcāk sekoja četras sezonas koledžas hokeja līgā (NCAA) Merimakas Universitātes sastāvā, kur aizsargs sevi pierādīja ļoti veiksmīgi. Savā pirmajā sezonā NCAA līgā Stolerijs bija vienīgais aizsargs, kas tika iekļauts Rietumu komandas debitantu Visu Zvaigžņu sastāvā, viņš izpelnījās vietu arī Rietumu komandas Visu Zvaigžņu sastāvā. Studentu hokejā jaunais aizsargs iesoļoja pamanāmi, arī turpmākajās sezonās Stolerija produktivitāte tikai auga. Otrajā sezonā nedraftētais aizsargs tika uzaicināts uz Atlantas «Trashers» jauno spēlētāju nometni. Trešajā sezonā 39 spēlēs Stolerijs sakrāja 27 rezultativitātes punktus, toties savā pēdējā sezonā koledžas hokejā, kanādiešu aizsargs pildīja kapteiņa pienākumus. Studenta karjeru Stolerijs noslēdza kā kluba rezultatīvākais aizsargs katrā no aizvadītajām sezonām, hokejists neizlaida nevienu spēli un kluba vēsturē aizvadīja visvairāk spēļu (145).

Uzreiz pēc studenta karjeras beigām aizsargs parakstīja pārbaudes laika līgumu ar Klīvlendas «Lake Erie Monsters» komandu. Sezonas atlikušajā daļā AHL hokejists izcēlās ar septiņiem punktiem deviņās spēlēs. Komanda bija apmierināta ar aizsarga sniegumu vairākumā un prasmīgo darbību uzbrukuma smailē, tāpēc sekoja jauns līgums uz nākamo sezonu. Savā pirmajā pilnajā sezonā «Monsters» komandas sastāvā Stolerijs izpelnījās vadošo lomu starp aizsargiem, skaitļi sezonas noslēgumā lika par sevi runāt - 72 spēlēs 34 (5+29) punkti. Tāpēc līgums atkal tika pagarināts. Nākamajā sezonā hokejists ar divām spēlēm debitēja Kolorādo «Avalanche» komandas sastāvā, bet pie punktiem netika. 2014./2015. gada sezonu Stolerijs sāka «Avalanche» kluba sastāvā, pēc piecām bezpunktu spēlēm hokejists tika aizmainīts uz Sanhosē «Sharks» vienību un uzreiz tika nosūtīts uz AHL. Pēcāk kanādiešu aizsargs tika izsaukts uz «Sharks» komandu tikai pēdējās piecās sezonas spēlēs. Visu nākamo sezonu Stolerijs aizvadīja «Sharks» fārmklubā AHL.

Pagājušā gada jūlijā aizsargs parakstīja viena gada divvirzienu līgumu ar Ņūdžersijas «Devils» komandu. 59 spēles Stolerijs aizvadīja «Devils» fārmkluba rindās, toties 11 mačus nospēlēja Ņūdžersijas «Devils» sastāvā, atdodot trīs rezultatīvas piespēles. Aizvadītā sezona NHL hokejistam bija ražīgākā gan spēlēs, gan punktos.

Ņūdžersijas «Devils» aizsardzības līnija nebija diez cik talantīga, bija arī daudz traumētu spēlētāju, tāpēc Stolerijam pavērās iespēja pabūt NHL ar uzviju, jo tika dots liels spēles laiks, tai skaitā vairākumā.

Karls Stolerijs būs trešais hokejists Rīgas komandas rindās no Ņūdžersijas «Devils» sistēmas. Pirmais bija Adrians Fosters, kas Rīgā aizvadīja vien desmit spēles, otrs bija Tims Sestito, kura atgriešanās Latvijas galvaspilsētā ir stipri apšaubāma. Tagad kārta pienākusi trešajam velnam ar trešo numuru laukumā.

Par Karlu Stoleriju savu viedokli sniedza divi Ņūdžersijas «Devils» hokeja apskatnieki. Džefs Okonors (Jeff O’Connor) ir mediju portāla www.devilsinsiders.com redaktors. Ņūdžersijas komandai Okonors seko līdzi jau kopš 1993. gada. Džons Fišers (John Fischer) ir Ņūdžersijas «Devils» apskatnieks jau vairāk kā desmit gadus. Savus garadarbus Fišers publicē mediju portālā www.allaboutthejersey.com.

Hokejista Karla Stolerija raksturojums

D.O.: Viņš ir mobils aizsargs, bet ne vienmēr dodas uzbrukumā. Hokejists nav augumā ražens, tāpēc viņam nav viegli cīnīties ar lieliem uzbrucējiem. Spēlējot NHL, Stolerijam divcīņās neklājās viegli ar top hokejistiem. Toties viņš ir pietiekami veikls, lai panāktu ātrus pretspēlētājus. Aizsargs ir zem vidējā vairākuma spēlētāja tipa, neskatoties uz to, ka Stolerijs aizvadīja tikai 11 spēles NHL, komandā viņš bija otrs rezultatīvākais piespēlētājs vairākumā. Viņš droši ved ripu uz zilās līnijas un labi veido saspēli vairākumā.

D.Š.: Stolerijs ir vērtīgs piespēļu devējs. Viņš labi adresē piespēles un spēj nolasīt spēli, un ar ripu pieņem vienkāršus lēmumus. Tāpat aizsargs ir mierīgs uzbrukuma smailē, viņš zina, ko darīt sev neierastajā pozīcijā. Kamēr vājā puse - viņš nebija pietiekami ātrs NHL līmenim. Stolerijam ir labi uzbrucēja instinkti, to labi varēja novērot līgā, kurā viņš pavadīja lielu daļu karjeras, - Amerikas hokeja līgā. Labākais, kas raksturo Stoleriju, ir viņa spēja pietiekami labi darboties abās laukuma pusēs - gan uzbrukumā, gan aizsardzībā.

Karjera NHL fārmklubos un aizvadītā sezona Ņūdžersijas «Devils» organizācijā

D.O.: Stolerijs, iesoļojot profesionālajā hokejā, lielākoties bija AHL spēlētājs. Uz NHL viņš tika izsaukts, kad komandā kāds bija guvis traumu, tāpēc viņam atvēlēja septītā aizsarga lomu. Tas arī ir viens no iemesliem, kāpēc uz NHL viņš tika izsaukts periodiski. Stolerijam NHL nebija liels spēles laiks, parasti aizsargs laukumā tika laists pret trešo vai ceturto pretinieku maiņu. Tāpat vērts atzīmēt, ka Ņūdžersijas «Devils» aizsardzības līnija šosezon bija nepieredzējusi un komanda vēlas koncentrēties uz jauniem aizsargiem.

Atvēlētajās 11 NHL spēlēs šosezon Stolerijs sevi parādīja no labākās puses, daudzi līdzjutēji gribēja, lai viņš komandā būtu arī nākamajā sezonā.

D.Š.: Viņš sevi labi pierādīja reizēs, kad tika izsaukts uz NHL. Šajā sezonā ar 11 spēlēm «Devils» rindās bija skaidri redzams, ka viņš nebija pietiekami spējīgs noturēties tik augstā līmenī ilgāk. Karls sevi labi pierādīja AHL, bet ne pietiekami produktīvi, lai kļūtu par ilgtermiņa spēlētāju NHL. Liela nozīme bija ātruma trūkumam. «Devils» sastāvā aizsargs nopelnīja pāris muļķīgu noraidījumu, lai gan viņš nenopelnīja daudz soda minūšu. Tāpat kā citi AHL spēlētāji, viņš bija pietiekami labs, lai aizpildītu tukšās NHL spēlētāju vietas uz laiku.

Rīgas «Dinamo» - jauns izaicinājums

D.O.: Pēc manām domām, viņš pameta Ziemeļameriku, jo tā ir laba iespēja dabūt lielāku spēles laiku augstākā līgā nekā AHL. Lielāko karjeras daļu aizsargs pavadīja AHL, tikai mazliet izbaudot NHL hokeju. Viņš pieņēma jaunu izaicinājumu.

Ja aizsargs sevi labi pierādīs KHL, tad viņam var pavērties plašākas turpmākās karjeras iespējas.

Šaubos, ka «Devils» bija ieinteresēti pagarināt līgumu ar Karlu, komandai ir daudz citu labāku variantu, kā aizpildīt aizsardzību, tāpēc Stolerijs nebija galvenajā prioritāšu sarakstā.

D.Š.: Ņemot vērā viņa meistarīgo piespēļu kultūru, darbības uzbrukuma situācijās un to, ka viņš ir pieradis pie fiziska hokeja, aizsargs būs noderīgs jaunajā komandā. Daudz kas ir atkarīgs no tā, cik labi viņš iederēsies komandas un līgas spēles stilā. Pilnībā saprotu Stolerija motivāciju doties uz Rīgu, ja «Devils» sākotnēji norādīja, ka nav pārliecināti, vai būs ieinteresēti viņa pakalpojumos. Aizvadītajā sezonā Stolerijs spēlēja trešajā NHL organizācijā, pēdējos četros gados kopš koledžas pabeigšanas. Katrā no aizvadītajām sezonām viņam bija divvirzienu līgums ar minimālāko NHL algu.

Ja Rīga Stolerijam piedāvāja lielāku lomu komandā vai izdevīgākus finansiālos nosacījumus, tad pilnībā saprotu viņa izvēli. Situācija ir līdzīga ar spēlētājiem, kuri nenostiprinās NHL vai kam ir atvēlēta maza loma komandā. Piemēram, Tims Sestito Rīgā.

Labākais scenārijs ir tad, ja KHL vai citā Eiropas līgā hokejists sevi veiksmīgi pierāda un NHL komandas vēlas ar viņu noslēgt līgumu. Sliktākajā gadījumā viņi var doties atpakaļ uz AHL vai citu hokeja līgu.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu