Kas jauns hokejā? Runā Matulis: Bez NHL drafta - tā nav traģēdija

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: EPA/LETA

Jāņu diena Latvijas hokejam NHL apcirkņu tuvumā nebija veiksmīga. Neviens no 31 NHL kluba neizvēlējās kādu mūsu hokejistu jauno spēlētāju draftā. Starp 217 draftētajiem nav neviena mūsējā... Ne pirmajā, otrajā vai trešajā kārtā, bet nav arī septītajā (pēdējā). Kas pie tā vainīgs? Skaidrs, ka «Dinamo», kuru Latvijā populāri vainot gandrīz visos hokeja grēkos. Nu varbūt vēl «vainīgs» arī Kirovs Lipmans.

Taču netikšana draftā vēl nav pasaules gals. Tā mēs varbūt domājām deviņdesmitajos gados, kad visi spēlētāji, kurus draftēja NHL (1988-1993), tur arī uzspēlēja. Kā Harijs Vītoliņš, Artūrs Irbe, Helmuts Balderis, Sandis Ozoliņš, Sergejs Žoltoks, Grigorijs Panteļejevs, Viktors Ignatjevs un Aleksandrs Kerčs. Dažādu spēļu skaitu, bet uzspēlēja, Latvijā radot pārliecību, ka NHL drafts gandrīz automātiski nozīmē arī spēlēšanu NHL. No šeit nosauktajiem lielākā daļa uzskatāmi tomēr par PSRS hokeja sistēmas produktu, jaunākie no viņiem - Ozoliņš un Žoltoks spēlēja PSRS junioru izlasē, kas nozīmēja gana labu sagatavotību. Arī pārējiem vairāk vai mazāk bija saskare ar kādu no PSRS izlasēm.

Pirmo reizi par NHL drafta «netaisnīgumu» aizdomājos 1996. gada vasarā, kad ārpus drafta palika Herberts Vasiļjevs (1976), Ontario Hokeja līgas kluba Gvelpas «Storm» rezultatīvākais spēlētājs. Kā tad tā? Kāpēc kanādieši un amerikāņi neizvēlas tik labu uzbrucēju? Kurš pēdējo juniora vecuma gadu aizvadīja pie viņiem - vienā no trim stiprākajām Kanādas junioru līgām. Nākamajā gadā Latvijas prese iesākumā pat palaida garām ziņu, ka draftēts Aleksandrs Andrejevs (1979), kuru Fīniksas «Coyotes» izvēlējās 8. raundā ar 207. numuru. Saša sezonu pabeidza kādā no ASV junioru līgām, tāpēc draftā aizgāja kā ziemeļamerikānis. Rīgā gaidījām, kad nu Andrejevs beidzot parādīsies NHL tuvumā, bet...

No savulaik par ļoti labu gadu uzskatītā (1979) draftā netika izraudzīts arī šā vecuma neapšaubāmais līderis Arvīds Reķis, kuru Latvijā katrs, kurš kaut ko saprata hokejā, redzēja spēlējam NHL.

Toties pēc vairākiem gadiem kā policists un brīvais aģents (!!!) NHL iespraucās Raitis Ivanāns, no tā paša 1979. gada. Varam jau, uz dīvāna sēžot, spriedelēt, ka Raitis nekāds dižais hokeja spēlētājs nebija, bet piedodiet: 282 spēles NHL par skaistām acīm neviens nedod! 2010. gada pavasarī Losandželosas «Kings» sastāvā Ivanānam ir arī viens mačs Stenlija kausā.

Šad tad esmu dzirdējis arī jautājumu, kurš NHL iemetis vairāk ripu - Balderis vai Ivanāns? Skaidrs, ka Ivanāns! Pat četras reizes vairāk ripu (12) par Balderi (3)...

Kad 2000. gadā Kolorādo «Avalanche» 2. kārtā ar 63. numuru draftēja Agri Savielu (1982), Latvijā dažs Agrim pareģoja Ozoliņa spožuma karjeru. Neizdevās... Tāpat kā vienam no labākajiem šā vecuma aizsargiem Georgijam Pujacam. Vai Latvijā kāds šaubās par Pujaca meistarību? Nē, bet NHL nederēja. Vai Lauris Dārziņš (1985) ir slikts hokejists? Nē, arī NHL drafts bija, bet tur nespēlēja. Juri Štālu (1982) ASV presē pat saslavēja toreizējais Ņujorkas «Rangers» kapteinis Marks Mesjē, Juris bija «Rangers» ģērbtuvē ne jau kā skatītājs!

Labi, daži no šeit pieminētajiem ir pazemu kārtu drafti un ir tikai loģiski, ka pirmajās kārtās draftētie tiek tuvāk NHL ripām, bet - mūsu pašu Kārlis Skrastiņš (1974) NHL draftēts tikai 8. kārtā ar kopējo 230. numuru, 24 gadu vecumā, toties NHL aizvadīja ļoti labu karjeru (832 spēles!).

Kā hokejists pirms NHL sagatavots Turku TPS pie Vladimira Jurzinova. Pārliecināts, ka negatavam uz Ameriku nav jēgas skriet.

Jā, pirmsdrafta prognozēs arī šogad tika minēti vismaz četru mūsu spēlētāju uzvārdi (Smirnovs, Sičevs, Ģēģeris, Kaļķis), taču tā nav traģēdija, ka neviens nav draftēts. Jo jaunajam drafts kādā no pēdējām kārtām... faktiski ir kā sakas zirgam kaklā.

Tu vairākus gadus esi «pielaulāts» šim konkrētajam klubam un cits neviens uz tevi nevar cerēt.

Daudz praktiskāks tad ir brīvā aģenta statuss, uz ko pavasarī jau norādīja Edurads Tralmaks, ASV spēcīgākās junioru līgas (USHL) čempions un izslēgšanas spēļu MVP. Tralmaks: «Daudzi NHL klubi piedāvāja draftēt pēdējās kārtās, bet es nezinu, vai to gribu. Nākotnes vārdā gribu palikt brīvā aģenta statusā.» Lai rudenī sāktu studijas Mainas universitātē un caur studentu hokeju (NCAA) mēģinātu izsisties uz NHL. Ja studentos iekritīs acīs.

Bez Ivanāna kā brīvie aģenti NHL tikuši vēl trīs mūsējie - Pēteris Skudra, Herberts Vasiļjevs un pavisam nesen arī Ronalds Ķēniņš. Tā kā NHL drafts nav vienīgās durvis, pa kurām tur tikt iekšā.

Negribu prognozēt (vai noskaust), bet man liekas, ka no Latvijas jaunajiem spēlētājiem šobrīd vistuvāk NHL ir Teodors Bļugers (1994), 2012. gada Pitsburgas «Penguins» 2. kārtas 52. numurs.
KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu