Viesturs Koziols: Latvijas hokeja nākotne ir stipros klubos

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens / LETA

Stipras un stabilas hokeja piramīdas un stipri klubi - tie ir galvenie mērķi, kuru sasniegšanai Latvijas Hokeja federācija (LHF) sākusi veidot jaunu hokeja sistēmu Latvijā, sarunā ar TVNET paskaidroja LHF ģenerālsekretārs Viesturs Koziols.

Latvijas bērnu un jaunatnes čempionātam - jauna sistēma

Jaunās sistēmas pamatā ir darbs ar bērnu hokeju, kas vērsts ne tikai uz jauno meistaru tehnikas prasmēm un komandu rezultātiem, bet arī uz fizisko sagatavotību.

Lai veicinātu tieši bērnu fizisko sagatavotību, sākot ar nākamo sezonu, jaunajiem hokejistiem līdz 14 gadu vecumam sezonas kopvērtējuma rezultāts sastāvēs no trim daļām - čempionāta spēļu rezultātiem, fiziskās sagatavotības testu rezultātiem un meistarības testu rezultātiem. Testi būs jāiziet divreiz sezonā.

«Testos būs jāpiedalās visiem pieteikumā iekļautajiem spēlētājiem, līdz ar to tiks izslēgta situācija, kad viens divi līderi «izvelk» komandu līdz medaļām,» skaidro Koziols. Testus pieņems un tiesās LHF tiesneši.

Mazie hokejisti vecumā līdz 10 gadiem nākamgad spēlēs formātā 4 pret 4, turklāt ar mazākiem vārtiem un mazākām, vieglākām ripām, kuras būs zilā krāsā. Šādu modeli jau sen izmanto Somijas un Zviedrijas hokeja sistēmās.

Izmaiņas spēlētāju pāreju noteikumos

Būtiskas izmaiņas skārušas arī spēlētāju pāreju noteikumus. No 2017./2018. gada sezonas bērniem līdz 12 gadu vecumam pārejas maksa būs 300 eiro, bet vecumā līdz 18 gadiem - 500 eiro. 75% no minēto pāreju maksas nonāks iepriekšējo klubu kasēs, atlikusī daļa - LHF par administrēšanas darbu. Pārejas maksu mērķis ir kompensēt iepriekšējiem klubiem tos ieguldījumus, kas ir veikti bērna slidotapmācībā, pamatprasmēs un fiziskajā sagatavotībā.

«Būtiski - pārejas maksas ir jāsedz jaunajam klubam un tas nedrīkst kļūt par finanšu slogu hokejista vecākiem,» norādīja Koziols.

Pārejas nebūs jāmaksā gadījumos, ja nākamajā vecuma grupā attiecīgajā kluba sistēmā vairs nav komandas, ja klubs tiek likvidēts vai arī gadījumā, ja klubi veido apvienotās komandas. Tāpat no pārejas maksas tiek atbrīvoti spēlētāji, kuru vecāki maina dzīvesvietu.

Pārejas var nofiksēt tikai tad, ja ir līgumi starp spēlētājiem un klubiem. Arī līgumi būs jaunās sezonas jaunievedums - lai dabūtu spēlētāju licenci, būs jābūt noslēgtam līgumam ar klubu.

«Protams, vienmēr pastāv iespēja vienoties,» piebilda Koziols. «Ja spēlētājs ir nospēlējis, piemēram, «Pārdaugavā» vienu sezonu un tomēr nolemj atgriezties Jelgavā vai Ogrē, iespējams, ka «Pārdaugavas» vadība nemaz nepieprasa visus 300 eiro, un tādā gadījumā var būt iespēja, ka LHF iekasēs tikai pārejas maksu par administrēšanu. Ja klubi vienosies savā starpā, federācija neiebildīs.»

«Viena no svarīgākajām lietām ir patriotisms,» uzsvēra Koziols. «Tas sākās ar patriotismu pret mātes krūti, turpinās ar savas mājas un ģimenes patriotismu un kaut kur nonāk arī līdz sava kluba patriotismam.

Kluba patrioti ir daļa no spēcīga kluba, un, jā, mēs gribam veicināt šo patriotismu un izskaust laimes meklētāju staigāšanu no kluba uz klubu. Spēcīgi klubi ir spēcīgas valsts izlases pamatā - tas ir tas, ko mēs kā līdzjutēji gribam redzēt katru pavasari pasaules čempionātā,» piebilda LHF ģenerālsekretārs.

Virslīga paplašinās ar Lietuvas un Igaunijas klubiem

Jautāts par Latvijas Virslīgas nākamo sezonu, Koziols informēja: «Sešas komandas jau ir skaidras. Šobrīd notiek sarunas ar igauņiem un lietuviešiem. Igauņi, visticamāk, piekritīs, un Latvijas čempionātā spēlēs Igaunijas izlases bāzes komanda. Savukārt Lietuvu, visticamāk, pārstāvēs komanda no Elektrēniem.» LHF ģenerālsekretārs piebilda, ka šobrīd tiek meklēts risinājums, lai pilnībā vai daļēji kompensētu Latvijas klubiem transporta izdevumus, kas saistīti ar Virslīgas paplašināšanos.

«1.līga paliks,» sacīja Koziols. «Mēs vēlējāmies uz 1.līgas bāzes izveidot studentu līgu, bet tam laiks vēl nav pienācis. Labs piemērs ir Jelgavā - ja jaunietis spēlē virslīgā, viņam tiek piedāvāta iespēja studēt LLU bez maksas. Un komandas nosaukums ir «Zemgale/LLU».

Mēs veicināsim šādas sistēmas izveidošanos arī Valmierā, Ventspilī un citās pilsētās. Jā, mēs sekmēsim to, lai čaļi iet mācīties.»

Treneru sertifikācija un kvalifikācijas celšana

Koziols informēja, ka nākamais darba kārtības jautājums būs treneru sertifikācija un vispārēja, nepārtraukta treneru kvalifikācijas celšana.

LHF cer uz būtisku izlases trenera Boba Hārtlija ieguldījumu.

«Jau šobrīd LHF ir noorganizējusi vairāk semināru, nekā iepriekšējā sasaukuma federācija visā savā pastāvēšanas laikā,» ironiski piebilda ģenerālsekretārs. «Mēs organizēsim ne tikai daudzus klātienes seminārus, bet arī t.s. «Coach Corner» mājaslapā - vietni, kur treneri varēs gūt zināšanas tiešsaistē.»

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu