Kas jauns hokejā? Runā Matulis: «Dinamo» vajadzīgs restarts

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Otro nedēļu savā mājas hallē Piņķos desmitajai KHL sezonai gatavojas Rīgas «Dinamo» komanda. Vasara kā vasara. Atpūtniekiem droši vien gribētos vairāk saules, bet hokejisti uz ledus var iztikt arī bez tās. Pati galvenā šīs vasaras hokeja ziņa noteikti ir tā, ka Sandis Ozoliņš 45. dzimšanas dienas priekšvakarā kļuvis par diplomētu treneri. LSPA oficiālos papīrus savām acīm gan vēl neesmu redzējis, bet šoreiz ticu uz vārda.

Kas tad vēl jauns «Dinamo» hokejā? Pāršķirstīju pērnās vasaras pierakstus un apstulbu: pirmajā oficiālajā treniņu nedēļā «Dinamo» ar līgumiem bija tikai trīs spēlētāji (Indrašis, Zīle, Toluzakovs), vēl pēc nedēļas klāt nākot pieciem (Sedlāčeks, Sestito, Kulda, Pavlovs, Skvorcovs). Ārzemnieku korpuss pavisam šķidrs (vācietis Reimers, izraēlis Ščerbatovs, amerikānis Saporani, vēlāk arī Hlinka), bet visi tikai ar pārbaudes laika līgumiem. Vēl nometnē (18. - 28. jūlijs) Valmierā komanda bija bez galvenā trenera, darbu darot ģenerālmenedžerim Normundam Sējējam, Jurim Klodānam, Ronaldam Ozoliņam un fiziskās sagatavotības trenerim Raivim Miezānam. Pērn tikai 28. jūlijā par galveno treneri kļuva Sējējs. Tad pat pievienojās arī pirmie jaunie ārzemnieki – Šags un Malens, mazliet agrāk – Gilīss, bet pēdējais ārzemnieks Ščastļivijs – nedēļu pirms čempionāta sākuma.

Šogad jau otrajā nedēļā gandrīz nokomplektēts sastāvs – līgumi ir 24 (!) spēlētājiem, sen zināms galvenais treneris (Sandis Ozoliņš), ģenerālmenedžeris (Ģirts Ankipāns) un divi treneri (Rodrigo Laviņš, Aleksandrs Ņiživijs).

Salīdzinot ar pērno gadu, komandas komplektācijas grafiks tiek apsteigts vairāk nekā par mēnesi. Tiesa, sakarā ar olimpiskajām spēlēm šogad KHL čempionāts sāksies ātrāk – mums veselu dienu... 22. augustā.

Laikam būtu priekšlaicīgi minēt, kurš ar kuru kurā maiņā vai aizsargu pārī spēlēs, jo līdz 22. augustam vēl daudz sviedru tiks izliets, mazliet lielākai skaidrībai austot pēc pirmā turnīra Minskā jūlija beigās.

Līgums ar komandu jau ir abiem vārtsargiem Jānim Kalniņam un Džastinam Pītersam, septiņiem aizsargiem – Uvim Balinskim, Krišjānim Rēdliham, Guntim Galviņam, Georgijam Pujacam, Aleksandram Jerofejevam, Kristapam Zīlem un Karlam Stolerijam; 15 uzbrucējiem – Mikam Indrašim, Miķelim Rēdliham, Gintam Meijam, Lūkasam Lesio, Frenkam Razgalam, Georgam Golovkovam, Kirilam Galoham, Koltonam Gilīsam, Mārim Bičevskim, Edgaram Kuldam, Gunāram Skvorcovam, Robertam Lipsbergam, Nikolajam Jeļisejevam, Denijam Kristo un Brendonam Makmilanam.

Kas svarīgi? Visi seši leģionāri jau trenējas ar komandu, Lesio un Stolerijs Rīgā jau bija pagājušajā nedēļā, bet pārējie četri pievienojās vakar. Ļoti labi, jo deviņu gadu prakse rāda, ka jebkurš leģionārs labāks ir tad, ja bijis ar komandu treniņnometnē.

Pagājušajā nedēļā, sākot nometni, desmit spēlētāji bija ar pārbaudes līgumiem – aizsargi Ralfs Freibergs, Ēriks Ševčenko, kuri jau pērn bija «Dinamo», Ronalds Gritāns (1991), Krists Apsītis (1994) no «Kurbada», kā arī labākais lietuviešu aizsargs Nerijs Ališausks (1991), kuru atceramies kā «Liepājas metalurga» spēlētāju. Un pieci uzbrucēji – pavasarī Latvijas izlases nometnē pabijušie Gatis Gricinskis (1988), Oskars Batņa (1995), kā arī Miks Lipsbergs (1991), Ņikita Jevpalovs (1994) un Juliāns Misjus (1997).

Pēc nedēļas treniņiem Apsītis, Gricinskis un Lipsbergs atbrīvoti, vietā aicinot HK «Rīga» aizsargu Renāru Kārklu, uzbrucēju Emīlu Ģēģeri un vārtsargu Antonu Naumovu.

Ko spēs jaunie ārzemnieki? Džastina Pītersa (1986) CV ir 74 spēles NHL Karolīnā, Vašingtonā un Arizonā; Karlam Stolerijam (1987) – 23 spēles (0+3) Kolorādo, Sanhosē un Ņūdžersijā, viņš absolvējis arī Merimekas koledžu, spēlējot NCAA; Denijs Kristo (1990) spēlējis ASV U-18, U-20 un 2013. gadā arī pieaugušo pasaules čempionātā, absolvējis Ziemeļdakotas universitāti, bijis «Canadiens» 2008. gada 2. kārtas drafta izvēle ar 56. numuru. Lūkass Lesio (1993) arī ir draftēts 2. kārtā ar tādu pašu numuru kā Kristo – 56., taču trīs gadus vēlāk to izdarījusi Arizona, NHL – 41 spēle (3+4) Arizonā un Monreālā, pērn Zagrebas «Medveščak». Brendons Makmilans (1990) Ankipānam zināms kā Ņižņijnovgorodas «Torpedo» pērnās sezonas uzbrucējs, pirms tam - «Medveščak», spēlējis Kanādas U-18 un U-20 izlasē, 2008. gadā draftēts Anaheimā (3., 85.), NHL – 171 spēle (14+22), Stenlija kausā – 8 (2+1). Gilīsu redzējām jau pērn, tāds spēka kaplis mums noderīgs.

Negribu skriet lokomotīvei pa priekšu, bet man leģionāri liekas gana stipri – diviem (Makmilanam, Kristo) ir jau pieredze Eiropā, kas nav mazsvarīgi; divi – Stolerijs un Kristo ir arī izglītoti. Ja vēl piemetam klāt Gilīsa 1. drafta kārtu 2007. gadā, ui, puikas ar ambīcijām!

Skaidrs, ka «Dinamo» ir nepieciešams restarts – atgriešanās pie pirmo sezonu prakses, kad leģionāri ir dārgi, bet taisa rezultātu. Līdz ar to pašmāju puikām jāsaraujas vai jāsarauj!

Nekur no Rīgas nav zudis arī Lauris Dārziņš, bet viņa atgriešanās ierindā pēc savainojuma Latvijas izlasē tiek prognozēta oktobra beigās vai novembrī.
KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu