Hokeja guru Jaromīrs Jāgrs lauž sirdis un rekordus

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AP/LETA

Viens no atraktīvākajiem un pārliecinošākajiem hokeja aktieriem ir Jaromīrs Jāgrs. 45 gadus vecais čehu hokejists ir pārsteidzoša personība, labs hokejists un arī liels egoists. Ne velti Jāgrs vēlas spēlēt hokeju līdz 50 gadu vecumam.

Jāgrs pašlaik ir jauna kluba meklējumos, hokejista iepriekšējā komanda Floridas «Panthers» pirmajā jūlija dienā ar divdomīgu ierakstu kluba sociālajās vietnēs izteica pateicību Jāgram. Pie hokejista fotogrāfijas bija «Panthers» ģenerālmenedžera citāts: «Tas bija pagodinājums pieskarties leģendai, patiesi... nevaram viņam pateikties pietiekami par to, ko viņš izdarīja.» Skaidrs bija viens, ka «Panthers» organizācijā uzbrucējs nespēlēs, tikpat labi varēja iedomāties, ka Jāgram tiek izteikti pateicības vārdi, noslēdzot karjeru. Tomēr Jāgrs vēl neplāno slidas kārt vadzī.

«Vēlos, lai laiks starp manām karjeras beigām un dzīves atstāšanu būtu pēc iespējas īsāks,» savu ieceri komentēja Jāgrs. «Ja Dievs dos man veselību, tad spēlēšu līdz 50 gadu vecumam.

Ja varu spēlēt līdz brīdim, kad nomiršu, tad to darīšu. Ko citu iesākšu?

Pat ja tu noslēdz savu hokejista karjeru, tev tāpat ir jāiet strādāt un, iespējams, pat smagāk nekā tad, kad spēlēji hokeju, jo tu taču nevēlies izskatīties neglīts un resns. Vismaz es nevēlos.»

Jāgrs savos 45 gados patiesi izskatās veselīgi, viņš izbauda hokeju, un smaids pēc gūtajiem vārtiem ir tikpat plats kā reklamējot savu zemesriekstu sviestu 90. gados.

Pagājušajā sezonā vienā no pēcspēles reportāžām ESPN žurnālists uzdeva Jāgram jautājumu: «Nav daudz hokejistu, kuri turpina spēlēt jūsu vecumā. Kas ir jūsu panākumu atslēga?»

Jāgrs atbildēja: «Nav vienas panākumu atslēgas, bet ir jāizmēģina jaunas lietas - nevajag darīt to, ko dara visi citi, jo tas nestrādā. Visi beidz karjeru 35 gadu vecumā (smejas).

Lietas ir jādara citādāk, nevis kā visi citi. Jātrenējas citādi. Jābūt veiksmīgam un jāsatiek īstie cilvēki, kas izskaidro, kā darbojas ķermenis.»

Neskatoties uz savu vecumu, Jāgra produktivitāte nav sekojusi laikam, tā ir gana augsta, ko viņš pierādīja arī aizvadītajā sezonā. Panteru sastāvā 82 regulārās sezonas spēlēs uzbrucējs guva 16 vārtus un atdeva 30 piespēles. Kopš 2012./2013. gada sezonas Jāgrs ir izlaidis tikai septiņas (!) spēles. Hokejists spēlē praktiski bez traumām. Jāgrs minēja, ka svarīgi ir attīstīt savu ķermeni.

Hokejists arī apgalvo, ka nekad dzīvē nav lietojis alkoholiskos dzērienus. Izklausās neticami priekš hokejista ar diviem Stenlija kausiem, vienu olimpisko zeltu, divām pasaules čempionāta zelta medaļām; sarakstu varētu vēl turpināt, jo iegūto medaļu ir gana daudz.

2003./2004. gada sezonas vidū čehu hokejists no Vašingtonas «Capitals» vienības tika aizmainīts uz Ņujorkas «Rangers» komandu. Divas nedēļas pēc aizmainīšanas viņš piedalījās NHL Zvaigžņu spēlē, kas norisinājās Minesotā.

«Viņš man jautāja, vai Minesotas «Wild» kluba treneri ļautu viņam izmantot komandas svaru zāli,» sacīja Ņujorkas «Rangers» sabiedrisko attiecību vietnieks Džons Rosako. «Viņi atļāva, un Jāgrs strādāja zālē, kamēr visi spēlētāji bija devušies prom. Pirmo reizi redzēju, ka kāds spēlētājs jebko tādu būtu darījis Zvaigžņu spēlē. Spēlētāji parasti neko tādu nedara.»

Čehs rūpējās par savu ķermeni, arī baudot savas dzimtenes modeles.

2015. gada nogalē astoņpadsmitgadīga čehu modele centās izspiest no Jāgra naudu, pieprasot 50 000 čehu kronas [aptuveni 1900 eiro], vai viņa publicēs abu fotogrāfiju pēc dzimumakta. Jāgrs atbildēja «man vienalga», un viņa publicēja fotogrāfiju.

Tajā laikā jauniete bija kopā ar Čehijas junioru izlases aizsargu.

Jāgrs publiski nav runājis par saviem treniņiem vēlajās nakts stundās. Viena no reizēm, kad hokejists dalījās ar savu treniņa foto, bija 2016. gadā 1:30 no rīta.

«1:30 no rīta, joprojām strādāju... spēle beidzās, bet man tāpat ir pietiekami enerģijas, tāpēc atnācu uz trenažieru zāli... izslēgšanas spēles tuvojas, tāpēc man jābūt gatavam, negribu krist kaunā... Un es pievienoju vēl vienu smaguma vesti.»

«Ja tu vēlies būt labāks par savu pretinieku, tad tev ir jātrenējas, kad viņš guļ. Visi konkurenti - labu nakti. :))))»

Žurnālistiem hokejists vairākkārt atbildējis izvairīgi par saviem treniņiem svaru zālē, pirmkārt tādēļ, ka ir lietas, kuras viņš vēlas paturēt pie sevis, un negrib, lai visi to zinātu. Otrkārt tādēļ, ka Jāgrs nevēlas sacelt ap to lielu ažiotāžu, tas esot tikai treniņu process. 104 kilogramus smagais un 189 centimetrus garais hokejists ne tikai rūpējas par savu ķermeni, bet lietderīgi izmanto savu augumu arī hokeja laukumā. Daudzi hokejisti ir norādījuši, ka atņemt ripu Jāgram ir ļoti grūti, viņš to prasmīgi piesedz ar augumu. Garās rokas ir papildu ierocis spēlē laukuma stūros. Viņa pieredze un prasmes lieti noder arī vairākumā.

Tomēr nākamais Hokeja Slavas zāles pārstāvis pamazām sāk krist ārā no mūsdienu hokeja kopbildes. Spēle kļūst ātrāka; neņemot vērā hokejista pieredzi, Jāgrs vairs neiederas vairākos NHL komandas spēles zīmējumos. Jūnija beigās Jāgrs savā «Twitter» kontā publicēja ironisku ierakstu: «Brīvais aģents 1994. gadā - zvanīja visi ģenerālmenedžeri; BA 2017. gadā - 0 zvanu.»

NHL tirgus lielie darījumi ir galā, jūlija pirmajās dienās, pēc paviljona atvēršanas, galvenie lomi tiek izķerti. Jāgram tagad ir jāgaida, kad kāda komanda piedāvās iespēju uzspēlēt vēl vienu sezonu NHL. Try-out nosacījums Jāgram būtu kā sitiens sejā, tomēr vērts atzīmēt, ka hokejists būtu arī labs piārs līdzjutējiem.

Potenciālo darba vietu vidū tiek minēta Dalasas «Stars» komanda, kurā Jāgrs spēlēja pirms četrām sezonām. Hokejists varētu ietilpt top-sešu uzbrucēju blicē: ja pirmo maiņu veidos Bens-Segins-Radulovs, kas tiek raksturoti kā viena no talantīgākajām maiņām jaunajā sezonā, tad Jāgram vieta atrastos otrajā uzbrucēju trijiniekā.

Vakances ir divkārtējās Stenlija kausa ieguvējas Pitsburgas «Penguins» sastāvā, tomēr galvenā trenera Maika Salivana augstā tempa spēles stilā čehs neiederētos.

Monreālas «Canadiens» meklē aizstājēju Aleksandram Radulovam. Tāpat tiek minēta iespēja atgriezties Ņūdžersijas «Devils» kluba rindās, kuras Jāgrs pārstāvēja pirms divām sezonām. Tomēr sadarbība ar velniem Jāgram nebeidzās uz pozitīvas nots. Praktiski jebkura no 30 līgas komandām [Floridas «Panthers» atkrīt] var noslēgt līgumu ar čehu uzbrucēju.

Ja neviena NHL komanda savā sastāvā nevēlēsies redzēt Jāgru, tad iespējas tāpat nav izsmeltas. ECHL līgas [pēc spēka trešā Ziemeļamerikas hokeja līga - aut.] komanda Floridas «Everblades» izteikusi piedāvājumu Jāgram spēlēt kluba rindās, ja hokejists neparakstīs līgumu ar kādu NHL vienību.

Floridas komanda savā mājaslapā publicējusi 16 iemeslus, kāpēc čehu hokejistam vajadzētu pievienoties komandai, daži no tiem: 1) Divu dolāru trešdienas (hot-dogs, alus un vīns par diviem dolāriem), 2) 68. numurs vēl ir pieejams un nav iemūžināts, 3) Pat mūsu vārtsargi gūst vārtus, 4) Iespēja redzēt aligatoru, blakus hallei esošajā dīķī, 5) Komanda svinēs 20 gadu jubileju. Tāpat Jāgram ir iespēja atgriezties mājās, Čehijā, un spēlēt sev piederošajā klubā «Kladno», kurš atkritis uz Čehijas 2. līgu. Uzbrucējs varētu ieviest kārtību savā saimniecībā.

Iespēju Jāgram ir gana daudz, bet viņa interesēs karjeru turpināt ir tikai augstākajā līmenī - NHL. Ja čehu hokejists jaunajā sezonā atgriezīsies NHL, tad viņam vajadzēs nospēlēt tikai 57 spēles, lai kļūtu par līderi aizvadītajās spēlēs līgas vēsturē.

Pašlaik hokejista kontā 1711 spēlē ir 765 gūti vārti un 1149 piespēles. Gandrīz katrā spēlē Jāgrs var lauzt rekordus, vai kāds viņam dos šo iespēju?
KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu