Kas jauns hokejā? Runā Matulis: Latvijas virslīgā joprojām vasara

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens/LETA

Jūlijs lēnām jau iet uz beigu pusi, bet Latvijas hokejā, izņemot «Dinamo» nometni Piņķos un Valmierā, nekā jauna nav. Es runāju par valsts čempionātu, kuru dažs no Hokeja federācijas jaunās valdes grasījās celt... ne jau Gaiziņa augstumos, ne Gaiziņa augstumos. Būšot leiši un igauņi, un vispār Latvijas hokeja pamats esot stipri klubi. Laikam jau nebija domāts par naktsklubiem, kas Vecrīgā tiešām ir labi. Ar nosacījumu, ja tev ir nauda. Tas arī pagaidām vieno hokeja klubus ar naktsklubiem... Otro labā.

Kaut kad maijā, kad ziedēja ķirši un ievas un mums vajadzēja lietuviešu un igauņu balsis, lai 2021. gadā «Arēnā Rīga» notiktu pasaules čempionāts, IIHF prezidentam Renē Fāzelam solījām, ka Latvija uzņemsies šefību, lai hokejs plauktu visā Baltijā. Šķiet, tas bija jaunais LHF ģenerālsekretārs Viesturs Koziols, kurš solīja, ka Latvijas virslīgā nu spēlēšot arī pa klubam no Lietuvas un Igaunijas.

Leiši – Elektrēnu «Enerģija» vairākiem lāgiem jau bijusi pie mums, bet vienmēr tas sagādājis galvassāpes pārējiem.

Rudenī brāļi turnīru sākuši ar lielām ambīcijām, bet pavasarī šad tad pietrūcis dzīvā spēka trim maiņām. Nu sābri četras sezonas aizvadījuši Baltkrievijas 2. līgas čempionātā un nebūt nealkst kaut ko diži mainīt. Jo tur principā viss apmierina, bet ja nu Latvijai pēc gada plāni mainās? Ko tad? Iet atpakaļ pie baltkrieviem lūgties? Paldies. Pagaidām mūs apmierina 8. vieta 12 komandu konkurencē, kur viena ir... Erevānas «Ararat» ar diviem, kam Armēnijas pase.

Igauņi, konkrēti Tartu «Big Daimonds» 2007./2008. gada sezonā bija pie mums, «Samsung premjerlīgā» un, nākot tuvāk pavasarim, Leonīda Beresņeva uztrenēti, hokeja dimanti rādīja zobus latvju pusprofesionāļiem.

Šogad uzrunātais klubs (komanda) bijusi gatava spēlēt Latvijā, taču viena bēda – nav naudas. Līdz ar to virslīga (vai kā to tagad sauks) būs ar sešiem Latvijas klubiem/komandām. Čempions - «Kurbads» gatavojas nopietni, jo priekšā taču debija Eiropas kausos. Jaunais galvenais treneris Aleksandrs Macijevskis vismaz zina viena turnīra datumus: no 20. līdz 22. oktobrim jaunajā «Kurbada» hallē notiks Kontinentālā kausa otrās kārtas turnīrs. Pie «Kurbada» brauc Tihu GKS (Polija), ukraiņu «Donbass» (bet bez trenera Andreja Maticina!) un Narvas PSK.

Par «Kurbadu» viss skaidrs – Andis Pikāns negrib izgāzties Eiropā. Lai izdodas!
No 17. jūlija kaut kam gatavojas vēl divi klubi - «Zemgale» un «Liepāja».

Varbūt nav vietā ironizēt par jelgavniekiem, kuri komandu komplektē ar uzaicinājumu internetā. Nav nekas neparasts – esmu šādu akciju redzējis arī t.s. Rietumos. Valstu virslīgās gan laikam ne. No 4. jūlija kaut kam gatavojas arī «Rīga-18». Vicečempioni - «Mogo» trenēties sākšot 1. augustā, bet «Prizma» - dienu ātrāk. Man kā skatītājam rodas pamatots jautājums: «Bet kāpēc vieni trenēties sāks gandrīz mēnesi vēlāk par otriem?

Vai tad pirmie ir tik tizli, ka tik daudz jātrenējas?»

Un te ir atbilde uz vaicājumu – kam? Raunas ielā (tpu, atkal sajaucu ar veco adresi, skaidrs, ka Jūrmalas gatvē!) vēl nav izlemts, kad sāksies šis čempionāts, kurā spēlēs Latvijas spēcīgākie klubi. Jaunās federācijas darbinieki, sekojot Rietumu modei, bija ierosinājuši... 11. oktobri. Jā, jā – oktobri, autors nav neko sajaucis. Jo septembrī, redz, Latvijā mēdzot būt silts laiks un hokejs skatītājiem vēl neesot aktuāls. NHL, AHL un NCAA sāk oktobrī, un tur taču tiek spēlēts pats labākais hokejs. Mums jāpārņem labāko pieredze. Ko darīt septembrī, kas Eiropas zemēs tomēr ir nacionālo čempionātu sākums? Izspēlēsim Latvijas kausu! Virslīga, 1. līga un amatieri – visi kopā. Par šo murgu (visi kopā!) neizteikšos, jo gribas lietot «Rīdzenes» sarunu leksiku. Kur mīkstākais vārds būtu – auni.

Nu lūk. Komandas, kas gatavojas, izņemot «Kurbadu», nezina, kam un kad tas sāksies, taču ir zināms, ka no 25. līdz 27. augustam (jā, jā, augustam!) Tallinā notiks Baltijas kausa izcīņas pirmais posms.

Kur spēlēs Igaunijas un Lietuvas izlases, Latvijas klubu (!?) komanda un Zviedrijas 3. līgas (pēc viņu pierakstiem Divison 1) klubs «Hammarby». Pēc spēka apmēram 60. Zviedrijas klubs – pa 14 SHL un «Allsvenskan», «Hammarby» - apmēram 33. līdz 36. vieta 3. līgā. Nedod dies, mūsu klubu izlasei zaudēt zviedru pusamatieriem!

Pēc neoficiālas informācijas, Latvijas klubu pārstāvji atkal kopā nāks 3. augustā. Lai spriestu par VALSTS čempionātu un kausa izcīņu.

Situācija frontē esot apmēram 5:1 par atgriešanos pie iepriekšējo gadu pieredzes. Dažs grib atgriezties arī pie pagājušā gada dalības maksas – 700 eiro (būs 2000). Toties tiek plānots, ka, salīdzinot ar pērno gadu, uz apmalēm būs vairāk reklāmas uzlīmju: pērn bija četras, šogad – desmit. Un, ja kādas nebūšot, tad sods – 500 eiro! Uh! Skarbi likumi.

Lai nebūtu tā, ka skaistā vasaras dienā tikai par problēmām un nepadarīto vien, jāuzteic 1. līgas kluba Valmieras HK iniciatīva.

Hokeja klubs (Jānis Lauris) un Vidzemes augstskola (Gatis Krūmiņš) parakstījuši sadarbības protokolu.

Valmieras HK hokejistiem turpmāk būs iespējams VIA studēt par brīvu. Līdz ar to arī komandas nosaukumā klāt nāk VIA – Valmieras HK/BSS/VIA. Lai veicas! Virslīga jūs gaida.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu