NHL 100. sezona sākas ar jaunu dalībnieku rekordskaitu

LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AP/LETA

Trešdien ar četrām spēlēm sākas Nacionālās hokeja līgas (NHL) 100.regulārā sezona, kurā pirmo reizi līgas vēsturē piedalīsies 31 klubs, jo klāt nākusi Vegasas «Golden Knights» komanda, kamēr Pitsburgas «Penguins» lūkos trešo gadu pēc kārtas izcīnīt Stenlija kausu.

Latviju sezonas ievadā, līdzīgi kā iepriekšējos divus gadus, pasaules labākajā hokeja līgā pārstāvēs tikai Zemgus Girgensons, kurš Bufalo «Sabres» rindās sāks savu piekto NHL sezonu.

«Sabres» komandai šī sezona sāksies jaunā veidolā, jo vasarā par galveno treneri kļuva leģendārais aizsargs Fils Hauslijs, nomainoties arī kluba ģenerālmenedžerim. Girgensons sagatavošanās posmā bija iemantojis Hauslija labvēlību, jo latvietis spēlēja vienā no vadošajām maiņām kopā ar komandas līderiem Raienu O'Railiju un Kailu Okposo.

Girgensons 2012.gada NHL draftā tika izraudzīts ar 14. numuru, bet 2014./15. gada sezonā viņš tika iebalsots Visu zvaigžņu spēlē, turklāt toreiz 61 mačā izcēlās ar 15 vārtiem un 15 rezultatīvām piespēlēm. Tiesa, turpinājums nesekoja, jo «Sabres» tika pie labākiem spēlētājiem un komandai mainījās treneri, kamēr latvieša loma samazinājās.

Pēdējo 146 spēļu laikā Girgensons guvis tikai 14 vārtus, savukārt «Sabres» Stenlija kausa izcīņā iepriekšējo reizi spēlēja pirms sešiem gadiem.

NHL treniņnometnēs sākotnēji bija septiņi latviešu hokejisti, taču vārtsargi Kristers Gudļevskis (Ņujorkas «Islanders») un Matīss Edmunds Kivlenieks (Kolumbusas «Blue Jackets»), aizsargs Kristofers Bindulis (Vašingtonas «Capityals»), kā arī uzbrucēji Teodors Bļugers (Pitsburgas «Penguins»), Rūdolfs Balcers (Sanhosē «Sharks») un Mārtiņš Dzierkals (Toronto «Maple Leafs») konkurenci par vietu savu klubu sastāvos neizturēja, tiekot nosūtīti uz fārmklubiem. Tiesa, sezonas gaitā nav izslēgts, ka kāds no viņiem tiek izsaukts uz NHL komandu, lielākās cerības lolojot Gudļevskim un Bļugeram.

Īpaša uzmanība šosezon būs veltīta Vegasas «Golden Knights» komandai, kura ir pirmā profesionālā komanda ASV kazino galvaspilsētā.

Lasvegasas komandas iekļaušana līgā ir pirmā paplašināšanās kopš 1997.gada, kad NHL piekrita izveidot vienības Nešvilā, Atlantā, Kolumbusā un Minesotā. Atlanta, kuras franšīze pēc tam pārcēlās uz Vinipegu, un pārējās komandas par pievienošanos līgai tolaik maksāja 80 miljonus ASV dolāru. Savukārt tagad Lasvegasas vienības īpašnieks Bils Folijs samaksāja pusmiljardu ASV dolāru (440 miljoni eiro), kas tika sadalīts pārējām 30 līgas komandām.

Zīmīgi, ka pirmajā NHL sezonā 1917.gadā līgā spēlēja vien pieci klubi.

«Golden Knights» komanda spēlēs Rietumu konferencē, bet vienības sastāvs tika izveidots paplašināšanās draftā, kas notika vasarā, klubam piesaistot gan pieredzējušus hokejistus, gan virkni jauno talantu.

Tiesa, sezonas sākums, kurā «Golden Knights» pirmo maču aizvadīs piektdien viesos pret Dalasas «Stars», jaunpienācējai būs melnos toņos, jo Lasvegasā svētdienas vakarā brīvdabas kantrimūzikas festivālā notika apšaude, kurā tika nogalināti 59, bet ievainoti 527 cilvēki.

Tikmēr ne mazāka uzmanība būs veltīta Pitsburgas «Penguins» komandai, jo tā var kļūt par pirmo komandu pēdējās četrās desmitgadēs, kura Stenlija kausu izcīnījusi trīs reizes pēc kārtas. Iepriekšējo reizi kas tāds notika aizvadītā gadsimta 80. gadu sākumā, kad Ņujorkas «Islanders» no 1980. līdz 1983. gadam pie trofejas tika pat četras reizes pēc kārtas.

«Penguins» cīņā atkal vedīs NHL spilgtākā zvaigzne Sidnijs Krosbijs, kurš augustā svinēja savu 30. dzimšanas dienu. Sezonu Pitsburgas klubs sāks jau trešdien, mājās uzņemot Sentluisas «Blues» komandu, pirms šīs spēles īpašā ceremonijā pie arēnas griestiem paceļot arī kārtējo NHL čempionu vimpeli.

Starpsezonā NHL notika vairākas skaļas pārejas, jo Čikāgas «Blackhawks» šķīrās no talantīgā uzbrucēja Artēmija Panarina un zviedru aizsarga Niklasa Hjalmarsona, bet komandā atgrieza uzbrucējus Patriku Šārpu un Brendonu Sādu, kuriem bija liela loma vienības iepriekšējos panākumos, kad «Blackhawks» 2013. un 2015. gadā tika pie Stenlija kausa. Čikāgas komandai šosezon veselības problēmu dēļ gan nevarēs palīdzēt slovāks Mariāns Hosa.

Jāizceļ pieredzējušā un rezultatīvā uzbrucēja Patrika Marlo pārcelšanās uz Toronto «Maple Leafs». Marlo iepriekšējās 19 sezonas aizvadīja Sanhosē «Sharks» komandā. Pitsburgas «Penguins» pameta Kriss Kunics, kurš pārstāvēs Tampabejas «Lightning».

Tāpat šī sezona būs īpaša ar to, ka pirmo reizi kopš 1998.gada ziemas olimpisko spēļu laikā NHL regulārajā čempionātā nebūs pārtraukuma, pasaules labākajiem hokejistiem februārī nepiedaloties 2018.gada Phjončhanas Olimpiādē.

NHL klubu vadītāji, aizbildinoties, ka pārtraukums olimpisko spēļu laikā nav finansiāli izdevīgs, nolēma spēlētājus uz Dienvidkoreju nelaist, tikmēr NHL vadība nevarēja vienoties ar Starptautisko Olimpisko komiteju (SOK) par finansiālajiem nosacījumiem.

Lēmums nelaist hokejistus uz Olimpiādi izpelnījās plašu kritiku spēlētāju vidū, taču NHL vadība palika nelokāma. Jāpiebilst, ka pat gadījumā ja kāds spēlētājs uz savu galvu pametīs NHL klubu, lai palīdzētu izlasei Olimpiādē, viņu Starptautiskā Ledus hokeja federācija (IIHF) turnīram nepielaidīs.

NHL profesionāļi pirmo reizi Olimpiādē spēlēja 1998.gadā Nagano, pēc tam ik pēc četriem gadiem piedaloties arī olimpiskajos turnīros Soltleiksitijā, Turīnā, Vankūverā un Sočos.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu