Kas jauns hokejā? Runā Matulis: Kanādu gaidot!

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Šobrīd pilnīgi skaidrs ir tikai viens (varbūt trīs?) šī gadsimta mača parametrs, proti, 4. februārī plkst. 21.00 «Arēnā Rīga» sacentīsies Latvijas un Kanādas hokeja izlases. Kanādas olimpiskajai izlasei tā būs priekšpēdējā pārbaude pirms Phjončhanas, bet kas tā būs mums? Spēku samērošana olimpiskā gaisotnē? Prestiža spēle? Punktus par to nekādos CV neraksta, jaunus līgumus arī šis mačs negarantē. Agrāk varbūt teiktu – tā ir Kirova pokazuha! Tagad – hokeja popularizācija. Kas tā ir jebkurā gadījumā un jebkura valdnieka laikā. Loģiski, ka spēlēt pret Kanādu grib visi veselie mūsu izlases hokejisti. Par izņēmumiem mazliet tālāk.

Kāds būs Kanādas sastāvs? Hm... Šobrīd par 100% ir zināms tikai treneru korpuss, kur pirmā vijole ir Ronalda Ķēniņa bijušais treneris Vankūveras «Canucks» - Villijs Dežardēns, viņam palīdzēs Eiropā labi zināmais Deivs Kings, kā arī Skots Vokers un Kreigs Vudkrofts.

«Dinamo» spēlēs arēnā itin bieži redzēts Kanādas izlases ģenerālmenedžeris Šons Burks – katrā ziņā šajā sezonā biežāk nekā Bobs Hārtlijs. Burka palīgs ir pat leģendārāks par viņu – Martins Brodērs... Kāpēc Kanāda Rīgā? Elementāri! Nevajag vīzas, arēna laba, viesnīcas labas, viss serviss iespējams. Turklāt ir arī divas pārbaudes spēles, otrā – 6. februārī ar Baltkrieviju. Droši vien Kanādai šis ir arī finansiāli izdevīgs pasākums.

Vasarā bija cerības, ka Kanādas olimpiskajā izlasē varētu spēlēt pat trīs dinamieši. Šobrīd minimālas cerības saglabājis... viens. Pēc neoficiālas informācijas arī Ķelnes «Haie» ir atbrīvojuši vārtsargu Džastinu Pītersu (DEL 24 spēlēs 89,5% atvairītu metienu, spēlē savos vārtos vidēji ielaižot 2,92 ripas). Es, protams, būtu priecīgs, ja aizsargs Karls Stolerijs spēlētu Phjončhanā, taču... laikam jau nē. Brendons Makmilans vēl cerot un varbūt tāpēc pēdējās piecās spēlēs «Dinamo» formā KHL čempionātā guvis piecus vārtus! Vairāk «Dinamo» šādu kandidātu! Gan jau tuvāko dienu laikā Burks un Brodērs paziņos, kurus spēlētājus mēs varam ieraudzīt Rīgas treniņnometnē. Skaidrs, ka tā nebūs NHL zvaigžņotā Kanādas izlase, kāda tā bija, piemēram, Vankūverā, taču no Eiropā spēlējošajiem kanādiešiem arī var savākt ļoti spēcīgu izlasi. Re, Špenglera kausu jau uzvarēja!

Latvijas hokeja fanus gan vairāk interesē, ko Hārtlijs un viņa brigāde (kas tajā tagad?) metīs pretī Kanādas olimpiešiem. Oficiāli 4. februāris vēl neiekļaujas t.s. Izlašu paužu kalendārā, līdz ar to Latvijas izlases GM (vai tad tāds ir?) ir ļoti grūti dabūt mūsu Čehijas četrīšus – Robertu Bukartu, Ralfu Freibergu (Zlina), Oskaru Cibuļski, Andri Džeriņu (Hradeckrālova). Saprotot, ka vislabāk savu izlasi var sagatavot Čehijas čempionātā, čehi spēles ir paredzējuši 2., 4., 6. un dažiem klubiem pat 8. februārī. Un 4. februārī savā starpā Hradeckrālovā tiekas latviešu četrinieks...

Pat ja LHF ģenerālsekretārs Viesturs Koziols būtu mantojis privāto lidmašīnu, šos puikas dabūt uz Rīgu būs grūti – trīs stundas pirms Latvijas mača ar Kanādu sāksies spēle Kradeckrālovā.

Apetīte jaunajai LHF valdīšanai zvērīga, tādēļ kāds no vadības braukšot uz Čehiju runāt par Bukartu, Freibergu, Džeriņu un Cibuļski. Izredzes? Ja LHF apņemas noorganizēt Zlinas un Kradeckrālovas spēli kaut kad vēlāk par savu naudu - kāpēc gan ne? (Joks.)

Toties citās frontēs iet kā smērēts. Šveices izlase jau 5. februārī aizlido uz Koreju, pēdējā kārta – 2. februārī, Ivars Punnenovs un Elvis Merzļikins nav aizņemti arī Šveices kausa finālspēlē 4. februārī. Neskaidrāka ir situācija ar Cīrihes lauvu Ronaldu Ķēniņu – Ronis ilgi nav spēlējis savainojuma dēļ, turklāt nesen Cīrihē notikusi treneru maiņa – pat veselam Ķēniņam nebūtu prāta darbs rauties uz Rīgu. Tas pats attiecas uz Toljati «Ladas» aizsargu Kristapu Sotnieku, kurš cirkšņa savainojuma dēļ izlaida divarpus mēnešus, nu ir uz strīpas, taču saprātīgi būtu Soču pasaudzēt. Pārējie KHL eksporta kadri ar gandrīz 100% garantiju būs uz šo spēli. Jā, jā – arī Oskars Bārtulis (Ufas «Salavat Julajev») un Mārtiņš Karsums (Maskavas «Dinamo»). Hārtlijs veselu Bārtuli redzējis tikai NHL, bet Karsumu moka (mocījis) ceļgals. Kaspars Daugaviņš (Ņižņijnovgorodas «Torpedo») allaž bijis kā pionieris klāt, tāpat kā Arturs Kulda (Pekinas «Kunlun Red Star»).

Kas atliek Hārtlijam? Tikai apskatīties kādu «Dinamo» spēli un samiksēt maiņas, bet... Latvijas izlases galvenais treneris Rīgā ierodas tikai 30. janvārī, kad «Dinamo» jau būs pauzē, bet izdevību apskatīties dinamiešus pēc novembra izlašu spēlēm kanādietis negribēja. Nu būs jāmeklē kaķēni maisā. Varianti divi – uz treniņiem 2. un 3. februārī aicināt visus dinamiešus, vai arī uzticēties Ģirtam Ankipānam un ņemt tikai tos, ko Ankipāns ieteiks.

Ja man būtu 10. janvārī kāds jāiesaka vai jānoraida, smags būtu šis darbs. Visi redzam, ka zirgā ir Miks Indrašis, Lauris Dārziņš, Miķelis Rēdlihs un nu jau arī Frenks Razgals, normāli pat ar cauru cimdu vārtus sargā Jānis Kalniņš. Pārējie?

Ankipāns klubā rezervistos pēdējā laikā sēdinājis gan Ķelnē pasaules čempionātā spēlējušos Rihardu Bukartu, Gintu Meiju, Vitāliju Pavlovu, gan tur netikušos Edgaru Kuldu un Oskaru Batņu. Skatoties «Dinamo» spēles šobrīd, jāņem vērā, ka savainojumu dēļ tur nespēlē tikai divi – Kristaps Zīle un Krišjānis Rēdlihs, pārējie, kas sēž malā, vienkārši netiek sastāvā... Jā, vēl Uvis Jānis Balinskis ilgi ārstēja savainojumu. Kurus dinamiešus iesaistīt šajā vēsturiskajā mačā un kuri to nebūtu pelnījuši? Dilemma.

Turklāt kā smaga šleife līdzi velkas t.s. līgumu neapdrošināšanas sāga.

Pēc neoficiālas informācijas LHF vadība it kā esot vienojusies ar Dārziņu. Ļaunas mēles gan melš, ka pagaidām tikai vienojušies par... vienošanos. Bet arī tas ir krietni vairāk nekā nekas.

Bez veco lietu sakārtošanas nav iespējams karapulku celt uz jaunām kaujām. Žēl tikai, ka tik ilgi viss vilcies, pat neņemot vērā, ka Latvijas hokeja žurnālisti solidāri trīs mēnešus klusēja...

Skaidrs, ka no Ķelnes sastāva mums nebūs ASV un Kanādā spēlējošie (Girgensons, T. Bļugers, Jaks, Bindulis), droši vien nebūs Ķēniņa, un šaubos, vai mūsu hokeja vadoņiem izdosies kaut ko sarunāt Čehijā. Toties būs Bārtulis un Kulda, Karsums, Dārziņš un Miķelis Rēdlihs.

Ļoti normāls izlases sastāvs. Kuram sezonas vidū jābūt vislabākajā kondīcijā.
KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu