Koziols: Pagaidām neviens izlasei nav atteicis

LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens / LETA

Latvijas Hokeja federācijas (LHF) ģenerālsekretārs Viesturs Koziols pirmdien «Volvo» sporta centra telpās apstiprināja, ka neviens hokejists pagaidām nav atteicies šajā pavasarī spēlēt izlasē.

Latvijas hokeja izlase pirmdien aizvadīja pirmo treniņu, gatavojoties pasaules hokeja čempionātam, kas 4.maijā sāksies Dānijas pilsētās Herningā un Kopenhāgenā. Latvijas izlase Herningas pilsētā spēlēs vienā grupā ar Kanādu, Somiju, ASV, Vāciju, Norvēģiju, Dāniju un Dienvidkoreju. Četras labākās komandas tiks ceturtdaļfinālā.

«Sākām gatavoties junioru sastāvā, bet uz laukuma bija arī spēlētāji, kuri ir reāli pretendenti braukšanai uz Dāniju,» atzina LHF ģenerālsekretārs. «Tā ir mūsu politika, domāt ne tikai par šo gadu, bet arī par nākamajiem, tādēļ sastāvā šobrīd ir tik daudz jaunu spēlētāju.»

Koziols stāstīja, ka šobrīd komandā ir hokejisti, kurus ieteica gan Juris Opuļskis, gan arī Kārlis Zirnis, kurš iepriekš vadīja Latvijas U-20 izlasi. «Prieks, ka izlasē ir spēlētāji no ASV - Gvido Jansons, Eduards Tralmaks un Filips Buncis.» Ģenerālsekretārs arī atklāja, ka sastāvu nākamnedēļ pastiprinās spēlētāji, kuriem dažādās līgās beigsies izslēgšanas turnīrs.

«Man uz galda ir trīs saraksti ar izlases kandidātiem,» Koziols komentēja izlases kandidātu situāciju. «Viss ir atkarīgs no tā, vai spēlētāji tiks uz izlasi un vai nebūs traumu. Šogad negribam eksperimentēt - ja pagājušajā gadā pārbaudījām lielu hokejistu skaitu, tad šobrīd tas ir maksimāli mazs, jo gribam koncentrēties uz kvalitāti. Centīsimies aprobežoties ar 40-43 spēlētājiem, ne vairāk.»

Koziols atklāja, ka pagaidām vadība vēl nav aprunājusies ar pilnīgi visiem potenciālajiem kandidātiem, taču neviens šobrīd neesot atteicis izlasei. LHF pārstāvis atklāja, ka Lauris Dārziņš, kuram pērn bija problēmas ar apdrošināšanu, nav atsacījies no spēlēšanas valstsvienībā, bet ar Oskaru Bārtuli pagaidām vēl nav bijušas sarunas par iespējamo spēlēšanu. Koziols gan apliecināja, ka izlasē, ja neradīsies negaidīti sarežģījumi, spēlēs Mārtiņš Karsums. «Esam runājuši gan ar Karsumu, gan viņa klubu. Esam vienojušies, ka Mārtiņš tiks atbrīvots 1.aprīlī, un Rīgā viņš ieradīsies aprīļa sākumā.»

Koziols pauda, ka treneru sastāvs pagaidām ir nemainīgs, bet pirmajā treniņā vēl nebija galvenā stūrmaņa Boba Hārtlija, kamēr vadību uzņēmās Žaks Klutjē. «Galvenais ir izveidot labāku mikroklimatu un kolektīvu. Kad Bobs būs Rīgā, runāsim par treneru sastāvu, un tad arī tas būs precīzi zināms. Tāpat pilnīgi visu izlašu treneri ir nodevuši atskaites par spēlētājiem, kuros ir redzami viņu vērtējumi par slidošanu, domāšanu, taktiku, ātrumu, veiklību un citādām īpašībām. Ir arī teksta atskaites par aizvadītajiem turnīriem.»

Pirmdien pirmās nodarbības vadību bez Klutjē uzņēmās arī pašmāju speciālists Ģirts Ankipāns, Egars Masaļskis un Artis Ābols.

Latvijas Hokeja federācijas vadība neredzot vajadzību ieviest ģenerālmenedžera amatu. «Ja mums būtu tādas problēmas kā Kanādai, kad uz sastāvu kandidē 200 spēlētāji, ģenerālmenedžera amatam būtu nozīme,» izteicās Koziols. «Bet mums spēlētāju nav tik daudz un lielāko daļu tāpat mēs zinām. Diez vai, piemēram, Bulgārijas līgā ir kāds spēlētājs, kuru esam aizmirsuši.»

«Šobrīd spēlētāju veselība ir apdrošināta un šajā ziņā viss ir kārtībā. Spēlētāju līgumu apdrošināšanas situācija gan ir sarežģītāka. Mūsu pārstāvošie brokeri ir iesūtījuši vairākām kompānijām lūgumu piedāvāt mums labāko risinājumu. Labākie gan ir dārgi - virs 60 tūkstošiem eiro. Federācija šādu naudu nevar samaksāt, tādēļ, cerot iegūt finansiālu atbalstu, esam rakstījuši vēstuli Latvijas valsts valdībai,» atzina Koziols.

«Katram spēlētājam ir brīva izvēle spēlēt vai nespēlēt izlasē, taču mēs respektēsim ikvienu. Tie, kuri vēlēsies spēlēt, būs laipni aicināti, taču, ja kāds šī iemesla dēļ nevēlēsies braukt uz izlasi, respektēsim hokejistus. Nav ko dusmoties un pārmest. Mēs saprotam, kas tas ir jautājums par viņu nākamo gadu iztiku,» noslēdza Koziols.

Uz pirmo treniņu tika uzaicināti 23 spēlētāji - divi vārtsargi, astoņi aizsargi un 13 uzbrucēji.

Deviņi no uzaicinātajiem hokejistiem šosezon pārstāvēja Krievijas Jaunatnes hokeja līgas (MHL) klubu «Rīga», trīs spēlēja Kontinentālās hokeja līgas (KHL) vienībā Rīgas «Dinamo», vēl trīs hokejisti uzaicināti no «Optibet» Hokeja līgas (OHL) komandas «Liepāja»/«Optibet», bet pārējie pārstāvēja ārzemju klubus.

Tuvāko nedēļu laikā kandidātu saraksts tiks papildināts ar citiem spēlētājiem, jo hokejistu rotācija notiks līdz pat pasaules čempionāta sākumam.

Latvijas valstsvienības treniņi katru nedēļu notiks no pirmdienas līdz piektdienai, bet sestdien un svētdien spēlētājiem tiks dotas brīvdienas.

Darbā ar Latvijas izlasi Bobam Hārtlijam šajā pavasarī asistēs Žaks Klutjē, Ģirts Ankipāns un Artis Ābols. Savukārt par izlases sportisko formu rūpēsies fiziskās sagatavotības treneris Ēriks Visockis.

Pirmos pārbaudes mačus, gatavojoties pasaules čempionātam Dānijā, Latvijas izlase aizvadīs 6.-7. aprīlī viesos pret Norvēģiju, bet kopā līdz pasaules čempionātam paredzētas deviņas pārbaudes spēles. Mājās pirmās spēles tiks aizvadītas 11.-12. aprīlī pret Somiju, tad 20.-21. aprīlī sekos divas cīņas viesos pret Slovākiju, kamēr 27.-28. aprīlī Rīgā viesosies Šveices izlase. Savukārt gatavošanās tiks noslēgta ar spēli 1. maijā Rīgā pret spēcīgo Kanādas izlasi.

Latvijas izlase Boba Hārtlija vadībā aizvadītajā gadā pasaules čempionātā demonstrēja atzīstamu sniegumu, ieņemot desmito vietu, kas bija labākais rezultāts kopš 2012.gada.

Latvijas hokeja izlases kandidāti pirmajai treniņnometnes nedēļai

Vārtsargi: Niklāvs Rauza, Antons Naumovs (abi «Rīga», MHL).

Aizsargi: Pauls Svars, Renārs Kārkls, Roberts Kaļķis, Arvils Bergmanis (visi - «Rīga», MHL), Roberts Mamčics («Liepāja»/«Optibet»), Ēriks Ševčenko («Tsen Tou Jilin», Ķīna, VHL), Maksims Ponomarenko («Lorenskog», Norvēģija), Gvido Jansons (Arizonas Štata universitāte, NCAA, ASV).

Uzbrucēji: Oskars Batņa, Emīls Ģēģeris, Frenks Razgals (visi - Rīgas «Dinamo», KHL), Daniels Bērziņš, Artūrs Homjakovs, Ralfs Vjaters (visi - «Rīga», MHL), Ēriks Žohovs («Kuņluņ Junior», Ķīna, MHL), Egils Kalns, Bruno Zabis (abi - «Liepāja»/«Optibet»), Rihards Melnalksnis (Langnau «Tigers U-20», Šveice), Romāns Semjonovs (Mariestadas «BoIS», Zviedrija), Filips Buncis (Arizonas Štata universitāte, NCAA, ASV), Eduards Tralmaks (Meinas Universitāte, NCAA, ASV).

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu