Latvijas hokejisti Stenlija kausa izcīņā

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Teju katra hokejista sapnis ir izcīnīt Stenlija kausu. Kopš 2013. gada Nacionālajā hokeja līgā (NHL) no Latvijas hokejistiem stabili spēlējis vienīgi Zemgus Girgensons, taču viņa pārstāvētā komanda šajā laikā nav spējusi kvalificēties izslēgšanas turnīram. Tomēr vairāki latvieši savā karjerā ir cīnījušies par prestižo trofeju. TVNET piedāvā atskatīties vēsturē, kā Latvijas hokejistiem sekmējies NHL «play-off» mačos.

 
Raitis Ivanāns un Viktors Ignatjevs
Raitis Ivanāns un Viktors Ignatjevs Foto: LETA/TVNET kolāža

10. Ivanāns un Ignatjevs

Latvijas hokeja uzbrucējs Raitis Ivanāns un aizsargs Viktors Ignatjevs katrs aizvadījuši pa 1 spēlei Stenlija kausa izcīņā. Ivanāns nospēlēja nepilnas 6 minūtes Losandželosas «Kings» rindās 2010. gadā, savukārt Ignatjevs laukumā bija 4 minūtes 1999. gadā Pitsburgas «Penguins» sastāvā.

Ivanānam karjera NHL kopumā bija samērā ilga. Regulārajā čempionātā viņš nospēlēja 282 mačus, guva 12 vārtus un izdarīja 6 rezultatīvas piespēles, kā arī nopelnīja 569 soda minūtes, pārstāvot trīs klubus - «Kings», Monreālas «Canadiens» un Kalgari «Flames». Savukārt Ignatjevs aizvadīja vienu nepilnu sezonu «Penguins» sastāvā - regulārajā čempionātā 11 mači un 1 rezultatīva piespēle.

 
Kristers Gudļevskis
Kristers Gudļevskis Foto: AP/Scanpix

Kristers Gudļevskis

Gudļevskis piedalījies divos mačos Stenlija kausa izcīņā Tampabejas «Lightning» rindās. Tas notika 2014. gadā, kad latviešu vārtsarga pārstāvētā komanda sērijā ar 0-4 piekāpās Monreālas «Canadiens». Gudļevskis sērijas otrajā mačā nospēlēja galotnē nepilnas 6 minūtes (atvairīja 2 no 3 metieniem), bet sērijas ceturtajā spēlē latviešu vārtsargs nospēlēja nepilnas 34 minūtes un atvairīja 16 no 17 pretinieku metieniem.

NHL regulārajā čempionātā Gudļevskis aizvadījis 3 spēles, 2 no tām nospēlējot pilnu maču. 2014. gadā latviešu vārtsargs atvairīja 36 no 38 pretinieku metieniem, palīdzot «Lightning» uzveikt Kolumbusas «Blue Jacket», bet 2015. gadā viņš atvairīja 31 metienu, taču Tampabeja papildlaikā zaudēja Čikāgas «Blackhawks» ar 0:1.

 
Pēteris Skudra
Pēteris Skudra Foto: Edijs Pālens/LETA

Pēteris Skudra

Latviešu vārtsargs Stenlija kausa izcīņā aizvadīja 3 spēles. Pirmā bija 2000. gadā Pitsburgas «Penguins» sastāvā, 20 nospēlētajās minūtēs Skudra atvairīja 11 no 12 pretinieku metieniem. Savukārt 2002. gadā Vankūveras «Canucks» rindās viņš piedalījās divos «play-off» mačos, kuros izdevās atvairīt 20 no 21 metiena un 21 no 25 metieniem.

NHL regulārajā čempionātā Skudra kopumā piedalījās 146 spēlēs, pārstāvot «Penguins», Bostonas «Bruins», Bufalo «Sabres» un «Canucks». Latviešu vārtsargs vidēji ielaida 2,73 ripas un atvairīja 89,4% pretinieku metienu.

 
Kaspars Daugaviņš
Kaspars Daugaviņš Foto: AFP/SCANPIX

Kaspars Daugaviņš

Latviešu uzbrucējs Stenlija kausa izcīņā kopumā aizvadījis 7 mačus - 1 ar Otavas «Senators» komandu un 6 spēles ar Bostonas «Bruins», taču ar rezultativitātes punktiem Daugaviņam nav izdevies atzīmēties NHL «play-off» mačos.

Daugaviņam ir bijis tas gods atrasties laukumā arī Stenlija kausa izcīņas finālā. Šā iemesla dēļ 2013. gadā viņam pat nācās pārcelt kāzas. Diemžēl latvieša pārstāvētā «Bruins» finālsērijā ar 2-4 piekāpās Čikāgas «Blackhawks».

Sērijas pirmajā spēlē Daugaviņam bija lieliska iespēja izraut uzvaru trešajā papildlaikā, taču tā netika izmantota un vēlāk šajā mačā «Bruins» piekāpās «Blackhawks».

NHL regulārajā čempionātā Daugaviņš aizvadījis 91 spēli «Senators» un «Bruins» komandā. Latviešu uzbrucējs kopumā guva 6 vārtus un veica 9 rezultatīvas piespēles.

 
Oskars Bārtulis
Oskars Bārtulis Foto: AFP/SCANPIX

Oskars Bārtulis

Latviešu aizsargs Stenlija kausa izcīņā aizvadījis 7 mačus Filadelfijas «Flyers» sastāvā. Pārstāvot šo komandu, 2010. gadā Bārtulis spēlēja arī NHL čempionāta finālsērijā, taču tika piedzīvots zaudējums Čikāgas «Blackhawks».

Šajās 7 «play-off» spēlēs ar rezultativitāti aizsargs neizcēlās, nopelnīja 4 soda minūtes un negatīvu lietderības koeficientu -1. Savukārt NHL regulārajā čempionātā Bārtulis piedalījies 68 mačos, guvis 1 vārtus un izdarījis 8 rezultatīvas piespēles.

 
Ronalds Ķēniņš
Ronalds Ķēniņš Foto: AFP/SCANPIX

Ronalds Ķēniņš

Latviešu uzbrucējs Stenlija kausā piedalījies 5 spēlēs. Pārstāvot Vankūveras «Canucks» komandu, Ķēniņš guva 1 vārtus un izdarīja 1 rezultatīvu piespēli NHL «play-off» turnīrā 2015. gadā. «Canucks» gan piedzīvoja zaudējumu pirmajā kārtā sērijā ar 2-4 pret Kalgari «Flames» komandu, kuru tobrīd vadīja pašreizējais Latvijas izlases galvenais treneris Bobs Hārtlijs.

NHL regulārajā čempionātā Ķēniņš aizvadījis 38 mačus, guvis 4 vārtus un atdevis komandas biedriem 8 rezultatīvas piespēles. Diemžēl latviešu uzbrucējam neizdevās nostiprināties «Canucks» komandā un kļūt par stabilu NHL spēlētāju.

 
Kārlis Skrastiņš
Kārlis Skrastiņš Foto: AFP/SCANPIX

Kārlis Skrastiņš

Savulaik lieliskais aizsargs, kurš gāja bojā 2011. gada 7. septembrī aviokatastrofā, Stenlija kausa izcīņā aizvadīja 20 mačus un izcēlās ar 3 rezultatīvām piespēlēm Kolorādo «Avalanche» komandas rindās.

NHL regulārajā čempionātā Skrastiņš aizvadīja 832 spēles, guva 32 vārtus un izdarīja 104 rezultatīvas piespēles. Karjeras laikā viņš pārstāvēja četrus NHL klubus - «Avalanche», Nešvilas «Predators», Floridas «Panthers» un Dalasas «Stars».

Skrastiņš karjeras laikā ieguva «Dzelzs vīra» iesauku. Viņam izdevās aizvadīt 495 NHL spēles pēc kārtas, kas starp aizsargiem bija līgas rekords. Skrastiņš rekordu uzstādīja 2007. gadā, bet 4 gadus vēlāk tas tika pārspēts.

 
Sergejs Žoltoks
Sergejs Žoltoks Foto: Ekrānšāviņš no Youtube video

Sergejs Žoltoks

Latvijas izlases kādreizējais uzbrucējs, kurš mūžībā aizgāja 2004. gada 3. novembrī, Stenlija kausa izcīņā aizvadīja 45 spēles, guva 4 vārtus un izdarīja 14 rezultatīvas piespēles.

NHL spēlētāja karjerā Žoltoks pārstāvēja 6 komandas - Bostonas «Bruins», Otavas «Senators», Monreālas «Canadiens», Edmontonas «Oilers», Minesotas «Wild» un Nešvilas «Predators».

Žoltoks kopumā NHL regulārajā čempionātā aizvadīja 588 spēles, guva 111 vārtus un izdarīja 147 rezultatīvas piespēles.

 
Artūrs Irbe
Artūrs Irbe Foto: Edijs Pālens/LETA

Artūrs Irbe

Latviešu vārtsargs Stenlija kausa izcīņā ir spēlējis 51 mačā, vidēji ielaidis 2,86 ripas un atvairījis 90,2% pretinieku metienu. 2002. gadā Irbe ar Karolīnas «Hurricanes» spēlēja Stenlija kausa finālā, kur sērijā ar 1-4 tika atzīts Detroitas «Red Wings» pārākums.

NHL regulārajā čempionātā Irbe aizvadīja 568 spēles. Latviešu vārtsargs spēlēja četros klubos - Sanhosē «Sharks», Dalasas «Stars», Vankūveras «Canucks» un Karolīnas «Hurricanes»

 
Sandis Ozoliņš
Sandis Ozoliņš Foto: Ieva Makare/LETA

Sandis Ozoliņš

Latviešu aizsargs NHL «play-off» aizvadīja 137 mačus, guva 23 vārtus un veica 37 rezultatīvas piespēles. Ozoliņš ir vienīgais Latvijas hokejists, kuram izdevies izcīnīt Stenlija kausu. Viņš to paveica 1996. gadā ar Kolorādo «Avalanche» komandu.

Ozoliņš septiņas reizes piedalījies NHL Visu Zvaigžņu spēlē. Karjeras laikā viņš pārstāvēja sešus NHL klubus - Sanhosē «Sharks», Kolorādo «Avalanche», Karolīnas «Hurricanes», Floridas «Panthers», Anaheimas «Mightny Ducks» un Ņujorkas «Rangers».

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu