Dānijā sākas 82. pasaules čempionāts hokejā

TVNET/LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: imago sportfotodienst/Scanpix

Ar četrām spēlēm Dānijas pilsētās Kopenhāgenā un Herningā šodien sāksies 82. pasaules čempionāts hokejā. Boba Hārtlija vadītā Latvijas valstsvienība turnīrā iesaistīsies otrajā spēļu dienā, tiekoties ar sīksto Norvēģiju. Mūsu komanda spēcīgāko komandu sabiedrībā spēlēs jau 22. gadu pēc kārtas.

Turnīru atklās Krievijas un Francijas valstsvienību mačs un Ziemeļamerikas duelis, kurā savā starpā tiksies ASV un Kanādas komandas. Pirmās dienas vakara spēlēs Baltkrievija spēkiem mērosies ar Zviedriju, kamēr Vācija stāsies pretī sacensību mājiniecei Dānijai.

Grupu turnīra stadijā ik dienu tiks aizvadītas četras vai sešas spēles. Dienas pirmās spēles sāksies jau pl. 13.15 (Latvijas laiks), pēcpusdienā mači sāksies plkst. 17.15, bet dienas noslēdzošās cīņas tiks sāktas pl. 21.15.

Visas Latvijas izlases spēles tiešraidē translēs LTV7 kanālā.

Latvija uz turnīru devās ceturtdien un aizvadījusi jau pirmo ledus treniņu. Hārtlijam pie izlases stūres asistēs Artis Ābols, Žaks Klutjē un Edgars Masaļskis. Savukārt komandas kapteiņa pienākumi uzticēti Robertam Bukartam, viņa asistenti būs Miks Indrašis, Miķelis Rēdlihs, Andris Džeriņš un Kristaps Sotnieks.

Komandā šobrīd ir 27 spēlētāji, starp kuriem seši - vārtsargs Matīss Edmunds Kivelnieks, aizsargi Kristaps Zīle un Kristiāns Rubīns, kā arī uzbrucēji Rūdolfs Balcers, Oskars Batņa un Ņikita Jevpalovs - pasaules čempionātā vēl nav spēlējuši. Tiesa, čempionātam var pieteikt 25 spēlētājus.

Joprojām saglabājas cerība, ka uzbrucējs Teodors Bļugers varētu pievienoties Latvijas izlasei čempionāta laikā, bet viss būs atkarīgs no Nacionālās hokeja līgas (NHL) kluba Pitsburgas «Penguins» sekmēm Stenlija kausa izcīņā.

Šogad sagatavošanās posmā treneriem problēmu netrūka, jo vairāki potenciālie izlases līderi dažādu iemeslu dēļ šoreiz valstsvienībai atteica. Lielākie zaudējumi ir iepriekšējo trīs gadu izlases kapteiņa Kaspara Daugaviņa, tehniskā uzbrucēja Laura Dārziņa, kā arī vienīgā Latvijas NHL spēlētāja Zemgus Girgensona iztrūkums. Visiem trim hokejistiem, tāpat kā pieredzējušajam Jānim Spruktam, aizsargam Artūram Kuldam, vārtsargiem Ivaram Punnenovam un Jānim Kalniņam, kā arī aizsargam Kristoferam Bindulim, dalību planētas meistarsacīkstēs liedza veselības problēmas.

Iepriekš arī bija skaidrs, ka uz izlasi netiks aicināts pieredzējušais aizsargs Oskars Bārtulis, savukārt tādi pieredzējuši aizsargi kā Georgs Pujacs un Krišjānis Rēdlihs jau iepriekšējos gadus vairs netika izskatīti kā palīgi valstsvienībai.

Tiesa, pirmo reizi kopš 2010.gada Latvijas izlasei pasaules čempionātā palīdzēs Mārtiņš Karsums, kurš iepriekšējos gadus nevarēja spēlēt ceļgala problēmu dēļ.

«Mērķa izvirzīšana ir pagātnes palieka,» neilgi pirms došanās uz Dāniju sacīja Latvijas Hokeja federācijas (LHF) ģenerālsekretārs Viesturs Koziols. «Zinām, kā mums gājis ar sastāva komplektāciju. Mērķis ir cīnīties par uzvaru katrā spēlē.»

Pārbaudes spēļu ciklā Latvija piedzīvoja zaudējumu visās deviņās spēlēs. Tā noticis pirmo reizi. «Pirmajās pārbaudes spēlēs investējām nākotnē, iespēlējot jaunos hokejistus, lai viņi izjūt, kā tas ir - uzvilkt Latvijas izlases kreklu,» sacīja Hārtlijs.

Pērn Hārtlija vadībā Latvijas izlasei pasaules čempionātā Vācijā tikai nedaudz pietrūka, lai sasniegtu ceturtdaļfinālu, komandai ieņemot desmito vietu, kas bija labākais sasniegums kopš 2012. gada. Augustā Hārtlijs parakstīja jaunu līgumu ar LHF, abām pusēm vienojoties par sadarbību uz piecām sezonām jeb līdz 2022. gadam. Iepriekš kanādietis ar LHF bija parakstījis kontraktu uz sezonu ar iespēju to pagarināt uz vēl vienu.

Par galveno favorīti turnīrā tiek uzskatīta hokeja dzimtenes Kanādas izlase, kura nokomplektēta ar NHL hokejistiem un sacensībām gatavojās Rīgā. Vienīgajā pārbaudes spēlē tā ar 6:1 Rīgā pieveica Latvijas valstsvienību. Vēl favorītu vidū ir Krievija, Zviedrija, Somija un ASV.

Par Latvijas izlases līderiem tiek uzskatīti vārtsargs Elvis Merzļikins, aizsargi Kristaps Sotnieks un Oskars Cibuļskis, uzbrucēji Miks Indrašis, Roberts Bukarts, Mārtiņš Karsums un Miķelis Rēdlihs. Lieliski sevi sagatavošanās procesā apliecināja arī Arta Ābola dēls Rodrigo Ābols, kurš pārbaudes mačos guva trīs no astoņiem Latvijas izlases vārtiem, kā arī atdeva divas rezultatīvas piespēles.

Latvijas valstsvienība savas spēles aizvadīs Herningā B apakšgrupas ietvaros, kur bez tās un Norvēģijas spēlēs arī Kanāda, Somija, ASV, Vācija, Dānija un Dienvidkoreja, kas elites grupā iekļuvusi pirmo reizi. Četras labākās komandas tiks ceturtdaļfinālā.

Ik dienas sadarbībā ar telekomunikāciju uzņēmumu «Bite» speciāli TVNET tiks veidotas video reportāžas no Dānijas. Pirms Latvijas komandas mačiem pazīstamais hokeja eksperts Jānis Matulis sarunāsies ar valstsvienības treneri Arti Ābolu, vētījot pretinieku un kā izlasei būtu jāspēlē. Tāpat tiks atspoguļota līdzjutēju dzīve, būs intervijas ar treneriem un hokejistiem. Seko līdzi!

Latvijas hokeja izlases sastāvs dalībai pasaules čempionātā:

vārtsargi - Elvis Merzļikins («Lugano», Šveice), Kristers Gudļevskis (Bridžportas «Sound Tigers», AHL), Matīss Edmunds Kivlenieks (Klīvlendas «Monsters», AHL);

aizsargi - Guntis Galviņš, Kristaps Zīle, Uvis Balinskis (visi - Rīgas «Dinamo», KHL), Edgars Siksna (Karagandas «Sarjarka», VHL), Kristiāns Rubīns (Medisinhetas «Tigers», WHL); Kristaps Sotnieks (Toljati «Lada», KHL), Ralfs Freibergs (Zlīnas «Aukro Berani», Čehija), Oskars Cibuļskis (Hradeckrālovas «Mountfield», Čehija);

uzbrucēji - Roberts Bukarts («Aukro Berani»), Ņikita Jevpalovs, Miķelis Rēdlihs, Miks Indrašis, Vitālijs Pavlovs, Gints Meija, Gunārs Skvorcovs, Oskars Batņa, Frenks Razgals, (visi - Rīgas «Dinamo», KHL), Mārtiņš Karsums (Maskavas «Dinamo», KHL), Rodrigo Ābols («Orebro», Zviedrija), Rūdolfs Balcers (Sanhosē «Barracuda», AHL), Rihards Bukarts (Belīnes «Eisbaren», Vācija), Andris Džeriņš («Mountfield»), Ronalds Ķēniņš (Cīrihes «Lions», Šveice), Teodors Bļugers (Vilksbāres/Skrentonas «Penguins», AHL).

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu