LĀB prezidents: PČ tiesnesis saistīts ar totalizatoru (35)

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ekrānuzņēmums no Youtube video

Latvijas Ārstu biedrības (LĀB) prezidents Pēteris Apinis ir pārliecināts, ka Latvijas - Baltkrievijas hokeja izlašu spēles galvenais arbitrs Antoņins Jerābeks no Čehijas ir saistīts ar totalizatoru. Viņš toreiz neieskaitīja Kaspara Daugaviņa vārtu guvumu pasaules čempionāta (PČ) mačā, kad Latvijas izlases uzbrucējs precīzi meta cīņas pēdējā minūtē. Tobrīd rezultāts varēja kļūt 2:2.

Jerābeks vārtu guvumu neatzina, jo bija pārliecināts, ka vārtsarga laukumā atradās Gints Meija. Arēnā netika parādīts atkārtojums un netika skatīts videoieraksts. Tas izraisīja plašas diskusijas.

Apinis uzskata, ka spēles iznākums esot netaisnīgs, kā arī mača tiesneša uzpirkšana no kādas citas valsts praktiski neesot iespējama, jo pasaules sporta informācijas sistēma esot pietiekami modra. Viņaprāt, spēles gaita apliecina, ka tiesnesis esot spēlējis totalizatoru. Mača soģis bija ieinteresēts, lai Latvija zaudētu.

«Spēles tiesnesi nesatrauca iespēja, ka viņš nekad vairs nevarēs piedalīties pasaules čempionāta tiesāšanā. Viņam svarīgi bija uzvarēt savā spēlē. Visai skaidru apstiprinājumu pasaule ieraudzīja faktam, par ko jau visai sen runāja pasaules olimpiskās aprindas: kas notiks tad, kad totalizatoru sāks spēlēt ne tikai sportisti, ne tikai treneri, ne tikai komandu īpašnieki, bet arī tiesneši. Neticamas kļūdas tiesnešu darbā ir redzētas, bet tas lielākoties ir noticis dažādos zemāka līmeņa mačos, kur likmes liktas kaut kādos tālos Āzijas totalizatoros. Un attaisnojums - tiesnešu zemā kvalifikācija, pieredzes trūkums. Šoreiz nebija nekā tāda - tiesnesis bija pieredzējis un augstākās raudzes,» skaidro Apinis.

LĀB prezidents norāda, ka čempionāta laikā bija novērojami vairāki aizdomīgi mači. Kanāda nebūtu atdevusi spēli Francijai, kad tā zaudēja 2:3 pēcspēles metienos, un Šveicei vienā mačā pat neieskaitīja vairākus vārtus.

«Man bija izdevība pārstāvēt Latviju nevalstisko Eiropas Sporta organizāciju asociācijas ģenerālajā asamblejā. Šīs asociācijas ģenerālsponsors ir Eiropas loteriju asociācija, kura sevī ietver totalizatorus. Paraugieties Latvijas pašmāju sacensībās - pat uz tiesnešu krekliņiem ir sporta totalizatoru nosaukumi. Tik ilgi, kamēr totalizatori, loterijas un cits spēļu bizness drīkstēs sponsorēt sportu (gandrīz visas lielākās starptautiskās organizācijas saņem atbalstu no loteriju biznesa), tik ilgi pasaules sports būs zem Damokla zobena,» pastāstīja Apinis.

Viņš stāsta, ka totalizators ir atkarības slimība, tāpat kā alkoholisms, smēķēšana un narkomānija. Pret tiesnesi no Čehijas, kurš aizdomīgi tiesāja Latvijas spēli pret Baltkrieviju, izturas kā pret slimnieku, tā Apinis.

«Šis pat nebija finansiālas dabas jautājums - tiesneši pasaules čempionātos pelna gauži labi, un diez vai ieguvums totalizatorā bija par šo naudu ievērojami lielāks. Iespējas, ka kāds varētu tiesnesi uzpirkt, lai tas palīdz vienai vai otrai izlasei, praktiski ir tuvas nullei,» uzsver Apinis.

Komentāri (35)CopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu