Kas jauns hokejā? Runā Matulis: Kalvīša pirmais pavasaris

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Tauta jau pamazām sāk pierast, ka hokeja ziņās vairs neredzam Kirova Lipmana uzvārdu, taču neredzam arī... Aigaru Kalvīti, kurš Hokeja federācijas ikdienas darbā sev priekšā laiž aktīvo ģenerālsekretāru Viesturu Koziolu. Līdz ar to dažkārt liekas, ka īstais federācijas vadītājs ir Koziols. Nu jau kopš 2016. gada 7. oktobra. Tātad pusgads un vēl gandrīz mēnesis.

Vidējais latvju vaimanologs var arī pateikt: a ko ta viņi izdarījuši? Redz, U-20 izlase izkrita uz 1. divīziju, Latvijas sieviešu izlase 1. divīzijā netika, un nupat elitē vietu nesaglabāja arī U-18 izlase. Skatoties uz tablo - nekā pozitīva no tās Kalvīša/Koziola revolūcijas nav. Un vēl tas milzu bardaks ar lielās izlases kandidātiem: te kāds tiek atrasts, te pats uzprasās uz treniņiem. Arī apdrošināšanas lietas negāja tik gludi, kā gribētos, un viens otrs Daugavpilī un Zviedrijā nespēlēja ne jau tāpēc, ka slims/savainots.

Skaidrs, ka katrs cilvēks, kurš kaut ko dara, kļūdās. Bez kļūdām nedzīvo arī jaunā federācija, tomēr man liekas, ka pēdējā pusgadā pozitīvā tomēr ir vairāk. Kaut vai izlases galvenā trenera Boba Hārtlija dabūšana. Nu nav mums jaunajos laikos bijis otra tik spēcīga trenera! Cita lieta - viņa devums gan būs vērtējams tikai pasaules čempionātā Ķelnē (un Parīzē?).

Žēl tikai, ka nebija mūsu iespējās Hārtlijam kā palīgu nodrošināt Arti Ābolu jau pāris nedēļas agrāk.

Skarbā dzīves proza: Ābolam arī ir ģimene, kas grib ēst katru dienu, Toljati «Lada» jau laistu Arti uz Latvijas izlasi, bet ar vienu nosacījumu - veči, solīdi tad būtu, ja jūs pārņemtu arī «Ladas» finanšu saistības pret Ābolu. Tikai loģiski. Un nevietā ir Koziola stāsts par Krievijas īpatnībām. Varbūt tad vairāk var runāt par Latvijas īpatnībām. Izlase bez ģenerālmenedžera... Un Hārtlijam pašam jānodarbojas ar speciālo slidu pasūtināšanu no «Bauer» Georgijam Pujacam!

Bet es taču biju nolēmis rakstīt par pozitīvo. Jā, tas, kā Hokeja federācija piecgades tricientempā ielēca Baltkrievijas kamanās, gatavojoties 2021. gada pasaules čempionātam, tas tiešām ir ūnikums.

Ja vēl 19. maijā IIHF kongresā Minska un Rīga arī dabūs šo čempionātu, tad vispār cepuri nost!

Un tāpēc federācijas ģenerālsekretāram Koziolam jābraukā apkārt pa pasauli, mēģinot pierunāt daudzu mazo hokeja valstu delegātus balsot par Latvijas un Baltkrievijas sadraudzības bloku. 23. aprīlī Koziols prognozēja, ka balsis kongresā varot dalīties proporcijā 64:36 Latvijas/Baltkrievijas labā, par sliktu Somijai.

No pozitīvām lietām noteikti jāpiemin vēlme sakārtot Latvijas jaunatnes čempionātu. Pirmie soļi jau veikti, nākamajā sezonā divas reizes tikšot visās komandās veikti vispārējās fiziskās sagatavotības testi un laikam jau arī testi tehniskajā sagatavotībā, kas padomju gados bija dzīves norma. No LHF mājas lapas pazudusi spēlētāju statistika (līdz 14 gadiem), kas ir tikai apsveicama lieta, lai mēs jau 10 gadu vecumā nemurgotu par NHL.

Jaunās federācijas laikā notikuši vismaz seši (!) semināri treneriem. Vai visi no tiem bijuši lietderīgi un pašas LHF organizēti, tas cits stāsts. Diezin vai Latvijas treneriem būtiska ir, piemēram, Zviedrijas hokeja sistēma. Par Hārtlija vadīto semināru februārī gan esmu dzirdējis tikai pozitīvas atsauksmes, bet varbūt lietderīgi ir sarīkot arī semināru, kā Aleksandrs Cicurskis prot iemācīt hokejistiem tik labi slidot. Hārtlijs to zina, slavē, jo Kanādā viņa skolā slidošanu māca Cicurska audzēknis Nils Semjonovs. Man jau liekas, ka mūsu treneri ir gana zinoši. Cita lieta, ka viņi nevar izdarīt to, ko skola nedara, - Latvijas bērnu un jauniešu vispārējā fiziskā sagatavotība ir katastrofāla, bet no fiziski vāja puikas nevar izaudzināt labu hokejistu.

Ir šādi tādi sasniegumi sabiedriskajās attiecībās (PR) - ideja par hokeja kalendāru laba, izpildījums - nu tā...

Toties Edgara Masaļska atvadu spēle Latvijas izlasē bija klase! Sen nekas tāds nav redzēts. Tas ir tipiskais Koziols. Krāšņi, ar vērienu un asarām.

Negribu vilkt paralēles ar Viestura organizēto «Dinamo» pasākumu Vecrīgā 2008. gada rudenī, bet pēc Masaļska spēles dažs esot pazudis... Gribētos, lai arī ikdienas darbā komunikācija būtu prasmīgāka.

Apsveicama ir LHF vēlme būt modes noteicējiem Baltijā. Eiropas studentu līgas ienākšana (varbūt?) Latvijā gan nav LHF iniciatīva. Ir daudz dažādu ieceru un domu, bet... Tam visam vajag naudu un cilvēkus, kas šīs idejas realizē. Ilglaicīgi.

Gribam mēs to vai negribam, bet tauta jaunās federācijas darbu vispirms vērtēs pēc pasaules čempionāta rezultātiem. Būs aktīva spēle, kā sola Hārtlijs, un, ja tā vēl dos uzvaras, tad viss OK. Ja būs tikai viena uzvara pret Itāliju, noteikti sāksies runas, ka... Bet man Hārtlijs kā treneris un cilvēks patīk. Lai viņam veicas!

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu