Soču olimpiāde: dārgākā un korumpētākā vēsturē (116)

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Jau 7. februārī sāksies Soču olimpiskās spēles, kurās uz pāris medaļām cer arī Latvija. Gaidāmais sporta forums būs visu laiku dārgākās olimpiskās spēles vēsturē, kopējās izmaksas lēstas ap 50 miljardiem ASV dolāru. Tās var dēvēt arī par korumpētākām sporta vēsturē.

Par Krievijas gatavību, organizāciju Olimpiādes spēlēm ir izskanējušas dažādas versijas, tostarp nebūšanas ar viesnīcām un sporta būvēm.

Olimpiskās spēles izmaksās aptuveni 50 miljardus ASV dolāru, kas ir par 10 miljardiem vairāk nekā vasaras olimpiskās spēles 2008. gadā Pekinā. Sočos tika uzbūvētas daudzas jaunas, modernas celtnes, arī dzelzceļa līnija. Tas viss maksājis milzīgi dārgi.

Dzelzceļa izveide vien izmaksājusi 6,5 miljardus ASV dolāru, kamēr olimpiskais ciemats, kur dzīvos arī Latvijas pārstāvji, izmaksājis 764 miljonus ASV dolāru. Tāpat ļoti daudz līdzekļu ieguldīti infrastruktūras sakārtošanai - lidostā, ostā, šosejas utt.

Krievija, iztērējot milzīgus līdzekļus olimpiskajiem projektiem, cer kļūt pievilcīga ne tikai olimpisko spēļu laikā, bet arī daudzus gadu desmitus pēc sacensību noslēguma, sacīja Krievijas prezidents Vladimirs Putins.

Trešdala no 50 miljardiem ir «nozuduši»

Pirmdien, 27.janvārī, tika publiskots pētījums, kurā apgalvots, ka trešdaļa no 50 miljardiem ASV dolāru ir «mistiski nozuduši». Pētījuma autors ir viens no Starptautiskās Olimpiskās komitejas biedriem. Buzzfeed ārvalstu redaktore Mirjama Eldere intervijā CNN teica: «Daudzi miljardi acīmredzot nonākuši ofšoros, tādēļ mēs nezinām, kurš ir tā saucamais «gala saņēmējs». Pētījumā tiek apsūdzēti seni Krievijas prezidenta Vladimira Putina līdzgaitnieki un draugi, kuri visticamāk ir guvuši neticami lielu peļņu, pateicoties koruptīvām shēmām, būvējot Soču olimpisko spēļu infrastruktūru.»

Champions of corruption race

Galerijā apskatāmas Soču olimpisko spēļu celtnes:

Komentāri (116)CopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu