Melbārža ekipāžai sudrabs! Apsveicam! (306)

TVNET/LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Sudraba medaļu Soču olimpiskajās spēlēs bobsleja četrinieku ekipāžām svētdien izcīnīja Oskara Melbārža komanda ar stūmējiem Daumantu Dreiškenu, Arvi Vilkasti un Jāni Strengu, iegūstot ceturto godalgu Latvijai šajās Olimpiādes spēlēs. Zelta medaļu četriniekos izcīnīja Aleksandra Zubkova pilotētā Krievijas komanda. Mūsu valstij šīs ir sasniegumiem bagātākās ziemas olimpiskās spēles vēsturē.

Pirms izšķirošā, ceturtā brauciena Melbārža ekipāža bija otrajā pozīcijā, no līdera krieva Zubkova četrinieka atpaliekot par 0,17 sekundēm. Toties latvieši par 0,28 sekundēm bija labāki par amerikāņa Stīvena Holkomba pilotēto četrinieku, kas atradās trešajā pozīcijā.

Noslēdzošo braucienu ne pārāk sekmīgi veica Vankūveras olimpisko spēļu čempions četriniekiem Holkombs, bet Melbārdis to veica bez lielām kļūdām un saglabāja vietu pirms amerikāņa, kas tobrīd nodrošināja vismaz sudraba medaļu.

Savukārt Zubkovs ceturto braucienu veica vājāk par latviešiem, taču summā saglabāja līdera godu, izcīnot jau otro zelta medaļu šajā Olimpiādē. Iepriekš viņš bija labākais arī divnieku sacensībās.

Melbārdis no Zubkova atpalika par deviņām simtdaļām.

Tikmēr otrs latviešu četrinieks ar pilotu Oskaru Ķibermani un stūmējiem Raivi Broku, Helviju Lūsi un Vairi Leibomu olimpiskās spēles noslēdza 14.vietā, no Zubkova atpaliekot par 2,38 sekundēm.

Ceturtajā vietā savukārt ierindojās Krievijas ekipāža ar pilotu Aleksandru Kasjanovu, kas no trijnieka atpalika par tikai par trim sekundes simtdaļām.

Pirmo sešinieku tikmēr noslēdza Džons Džeksons no Lielbritānijas un vācietis Maksimiljans Arnts.

«No sirds sveicu un patiesi lepojos ar Oskara Melbārža pilotētās bobsleja četrinieku ekipāžas izcilo sasniegumu - izcīnīto sudraba medaļu XXII Ziemas olimpiskajās spēlēs Sočos! Sportisti Oskars Melbārdis, Daumants Dreiškens, Arvis Vilkaste un Jānis Strenga, viņu treneri un komanda olimpiskajās spēlēs spoži apliecināja savu meistarību un gribasspēku, spēju darboties vienoti un sasniegt izvirzīto augsto mērķi,» apsveicot komandu, pauda Valsts prezidents Andris Bērziņš.

< VIETU SADALĪJUMS BOBSLEJĀ ČETRINIEKIEM >

1. Krievija I 3:40.60

2. Latvija I (Oskars Melbārdis, Daumants Dreiškens, Arvis Vilkaste un Jānis Strenga) 3:40.69 (+0.09)

3. ASV I 3:40.99 (+0.39)

4. Krievija II 3:41.02 (+0.42)

5. Lielbritānija I 3:41.10 (+0.50)

6. Vācija I 3:41.42 (+0.82)

7. Vācija III 3:41.51 (+0.91)

8. Šveice I 3:41.75 (+1.15)

9. Kanāda II 3:41.76 (+1.16)

10. Vācija II 3:41.80 (+1.20)

-------------------

14. Latvija II (Oskars Ķibermanis, Raivis Broks, Helvijs Lūsis un Vairis Leiboms) 3:42.98 (+2.38)

Foto: REUTERS/SCANPIX

Kopumā piedalījās 30 ekipāžas.

Divnieku sacensībās Melbārdim ar Dreiškenu izdevās ierindoties augstajā piektajā vietā, kamēr Ķibermanis ar Leibomu bija 16.pozīcijā.

Šis Latvijas bobslejam ir augstākais rezultāts olimpisko spēļu divnieku sacensībās šajā gadsimtā. 1998.gadā piekto vietu spēja izcīnīt Sanda Prūša divnieks, bet pirms astoņiem gadiem Jānis Miņins ar stūmēju Dreiškenu noslēdza labāko sešinieku.

Vankūveras olimpiskajās spēlēs pirms četriem gadiem Latvijas labākais pilots bija Jānis Miņins, kuram brīžiem konkurenci sagādāja Edgars Maskalāns, bet tagadējie piloti Melbārdis un Ķibermanis vēl pat nebija sēdušies pie kamanu vadības. Tomēr Miņinu neilgi pēc ierašanās Vankūverā skāra veselības problēmas, no kurām viņš nepaguva atlabt, un šajās sacensībās uz starta izgāja vien Maskalāns.

Nākamo sezonu Latvijas izlase iesāka ar tādu pašu pilotu sastāvu, tomēr startēja vien Eiropas kausa posmos; 2011.gada sākumā pēc konflikta Miņins pameta Latvijas izlasi, un vēlāk izrādījās, ka tas nozīmē arī viņa karjeras beigas. Savukārt Maskalāns traumu dēļ karjeru beidza 2012.gada rudenī.

Šobrīd 26 gadus vecais Melbārdis bobslejista karjeru iesāka kā stūmējs un bija plānojis startēt Vankūveras Olimpiādē, tomēr pēc tam, kad neveselais Miņins, cenšoties atgriezties trasē, bija piedzīvojis smagu kritienu, kurā arī pats Melbārdis guva smadzeņu satricinājumu, ekipāža no sacensībām tika atsaukta.

Pēc šīm sacensībām Melbārdis pievērsās pilota karjerai, un viņa izaugsme bijusi galvu reibinoša, kas šobrīd sportistu jau ļauj saukt par vienu no labākajiem pasaulē. Viņš ir divkārtējs pasaules junioru čempions un spējis uzvarēt trijos Pasaules kausa posmos.

Tikmēr Ķibermanis pašlaik ir vien 20 gadus vecs un bobslejam pievērsās 2011.gada vasarā, jau sekojošajā sezonā izcīnot ceturto vietu pasaules jaunatnes Olimpiādē. Pēdējās sezonās Ķibermanis uzrādījis augstākus rezultātus par Uģi Žaļimu, izkonkurējot viņu cīņā par Latvijas izlases otrā pilota godu.

Komentāri (306)CopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu