SOK ievērojamajā dopinga skandālā sola rīkoties bez žēlastības

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Pasaules vieglatlētiku satricinājis jauns dopinga skandāls, jo atkārtoti pārbaudītas analīzes uzrādījušas ļoti lielu skaitu aizdomīgu rezultātu. Starptautiskās olimpiskās komitejas (SOK) prezidents Tomass Bahs paziņojis, ka SOK rīkosies bez žēlastības, ja tiks pierādīta olimpiskās godalgas izcīnījušu sportistu vaina.

Bahs sacīja, ka Pasaules antidopinga aģentūras (WADA) uzdevums ir izmeklēt apsūdzības pēc paziņojuma, ka trešā daļa medaļnieku izturības disciplīnās olimpiskajās spēlēs un pasaules čempionātos laikā no 2001. līdz 2012. gadam varētu būt izmantojuši dopingu.

Vācijas raidorganizācija ARD un britu laikraksts «The Sunday Times» vēsta, ka viņu rīcībā ir 12 000 asins analīžu testu rezultāti, kuru skaitā - no 5000 Starptautiskās vieglatlētikas federācijas (IAAF) datu bāzē esošiem sportistiem.

Ziņojumā minēts, ka 800 sportistiem, kuri sacenšas skriešanas distancēs, sākot ar 800 metriem līdz maratonam, ir aizdomīgi testi salīdzinājumā ar reģistrēto asins sastāvu. Šajās disciplīnās 146 medaļas, ieskaitot 55 zelta godalgas, guvuši sportisti ar aizdomīgām asins analīzēm.

«The Sunday Times» vēstīja, ka desmit godalgas 2012. gada Londonas olimpiskajās spēlēs guvuši sportisti ar aizdomīgām analīzēm.

SOK jau agrāk ir atņēmusi medaļas sportistiem, kuriem pēc atkārtotas testēšanas rezultāti bijuši pozitīvi.

SOK glabā atkārtotai testēšanai sportistu analīzes desmit gadus.

IAAF un WADA jau izmeklē apsūdzības, kas paustas divās citās agrāk demonstrētās ARD dokumentālajās filmās par sistemātisku dopinga izmantošanu un piesegšanu Krievijā.

Jaunākā ARD dokumentālā filma «Dopinga galvenais noslēpums: vieglatlētikas ēnainā pasaule» tika parādīta trīs nedēļas pirms pasaules čempionāta, kas no 22. līdz 30. augustam notiks Pekinā.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu