FINA diskvalificē septiņus Krievijas peldētājus

LETA/AFP
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Sputnik/LETA

Starptautiskā Ūdens sporta veidu federācija (FINA) pirmdien piesprieda diskvalifikāciju septiņiem Krievijas peldētājiem, kas iepriekšējas dopinga vēstures dēļ nevarēs augustā piedalīties Riodežaneiro olimpiskajās spēlēs.

Diskvalifikāciju saņēmuši Vladimirs Morozovs un Ņikita Lobincevs, kuri 2012.gada Londonas olimpiskajās spēlēs izcīnīja bronzas medaļas 4x100 metru brīva stila stafetē.

Starp septiņiem diskvalificētajiem sportistiem ir arī Jūlija Jefimova, kura 2012.gada Londonas olimpiskajās spēlēs izcīnīja bronzas medaļu 200 metru brasā.

Zīmīgi, ka vēl jūlija vidū FINA atcēla visas apsūdzības Jefimovai par aizliegtās vielas meldonija lietošanu, tobrīd neliekot nekādus šķēršļus startēt Riodežaneiro olimpiskajās spēlēs.

Jefimovas aģents Andrejs Mitkovs pirmdien vēlāk paziņoja, ka sportiste iesniegs apelāciju Sporta Arbitrāžas tiesā (CAS).

2013.gada nogalē Jefimovas organismā tika konstatēti anaboliskie steroīdi, taču toreiz, ņemot vērā vainu mīkstinošus apstākļus, viņai nācās izciest vien 16 mēnešu diskvalifikāciju.

Pārējie četri sodītie peldētāji ir Mihails Dovgaļjuks, Natālija Lovcova, Anastasija Krapivina un Darja Ustinova.

FINA norādījusi, ka veiks atkārtotas dopinga pārbaudes visām analīzēm, kas ņemtas pērn pasaules čempionātā Krievijas pilsētā Kazaņā.

SOK izpildkomiteja svētdien nolēma ļaut Krievijas sportistiem startēt Riodežaneiro olimpiskajās spēlēs, tiesa, tas noticis ar dažādām atrunām. Kā lēmusi SOK, katrai federācijai būs iespēja individuāli izvēlēties, vai ļaut Krievijas sportistiem startēt Riodežaneiro Olimpiādē. Tā aicinājusi starptautiskās federācijas veikt individuālu analīzi par katra sportista antidopinga vēsturi, turklāt vērā ņemt tikai uzticamās laboratorijās pārbaudītas analīzes.

Tāpat sacensībām nedrīkstēs pieteikt sportistu, kurš karjeras laikā kaut reizi bijis diskvalificēts par dopinga lietošanu, «kaut sods jau ir izciests». SOK uzsvēra, ka katram krievu atlētam jāveic dopinga analīzes sadarbībā ar WADA.

Jau iepriekš Sporta Arbitrāžas tiesa (CAS) lēma atstāt spēkā Krievijas vieglatlētu diskvalifikāciju no Riodežaneiro olimpiskajām spēlēm. Iepriekš atļauju startēt Olimpiādē bija saņēmusi vienīgi 25 gadus vecā tāllēcēja Darja Kļišina - divkārtējā Eiropas čempione telpās jau vairākus gadus dzīvo Floridā, un Starptautiskā Vieglatlētikas federācija (IAAF) iepriekš norādīja, ka šī sportiste izpildījusi antidopinga nosacījumus, tāpēc var startēt Riodežaneiro.

Pirms nedēļas tika publicēts WADA neatkarīgās komisijas ziņojums, kurā norādīts, ka Krievijas valsts iestādes izstrādājušas un organizējušas sistēmu, ar kuras palīdzību tika slēptas krievu sportistu pozitīvās dopinga analīzes 2014.gada Soču Ziemas olimpiskajās spēlēs un 2013.gada pasaules čempionātā vieglatlētikā, kas notika Maskavā. Pēc šāda notikumu pavērsiena SOK saņēma arvien lielāku spiedienu pēc aicinājuma diskvalificēt šo valsti no gaidāmās Olimpiādes.

Komisijas 96 lappuses biezajā ziņojumā norādīts, ka visvairāk pozitīvu dopinga analīžu mainīts vieglatlētikā, jo šajā sporta veidā samainītas un pazudušas 139 pozitīvas dopinga analīzes.

Savukārt svarcelšanā samainītas 117, neolimpiskajos sporta veidos 37, paraolimpiskajā sportā 35, cīņā 28, kanoe airēšanā un smaiļošanā 27, riteņbraukšanā 26, ātrslidošanā 24, peldēšanā 18, hokejā 14, distanču slēpošanā 13, futbolā, kā arī akadēmiskajā airēšanā pa 11 pozitīvām provēm.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu