Putins: Krievijas sportistu trūkums graus olimpiskās spēles

LETA/AFP
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Vairāku Krievijas sporta zvaigžņu trūkums Riodežaneiro olimpiskajās spēlēs bojās sacensību kvalitāti, trešdien izteicies Krievijas prezidents Vladimirs Putins.

«Ir acīmredzams, ka Krievijas sportistu, kas daudzās disciplīnās ir pasaules līderi, nestartēšana ievērojami pazemina un vēl pazeminās cīņu kvalitāti gaidāmajās sacensībās. Tās vairs nebūs tik aizraujošas,» Putins Kremlī teica Krievijas olimpiskās komandas sportistiem. «Citi sportisti saprot, ka viņu medaļu nozīmīgums būs citādāks.»

Putins runāja 49 sportistu priekšā, ieskaitot vieglatlētikas zvaigžņu Jeļenas Isinbajevas un Sergeja Šubenkova, kuri izlaidīs spēles.

Vairākos sporta veidos Krievija nav pielaista pie olimpiskajām spēlēm valsts apmaksātas dopinga programmas dēļ.

«Pašreizējā situācija ir ne tikai pretlikumīga, bet ārpus veselā saprāta robežām,» pauda prezidents.

Ieskaitot 67 vieglatlētus, aizliegumu piedalīties Riodežaneiro olimpiskajās spēlēs saņēmuši jau vairāk nekā 100 sportisti. Tas ļāvis arī paplašināt Latvijas olimpisko komandu, jo pēc modernās pieccīņas sportistu diskvalifikācijas ielūgumu piedalīties četrgades nozīmīgākajās sacensībās saņēmis Latvijas pilsonību ieguvušais ukrainis Ruslans Nakoņečnijs, kurš līdz tam bija rezervists.

Starptautiskajai Olimpiskajai komitejai (SOK) svētdien bija iespēja diskvalificēt visu Krievijas izlasi no olimpiskajām spēlēm, tomēr tā nolēma lēmumu par šīs valsts sportistu iespējām startēt ļaut pieņemt katra sporta veida attiecīgajai starptautiskajai federācijai, tādējādi izpelnoties asu kritiku.

Tikmēr Starptautiskā Vieglatlētikas federācija (IAAF) trešdien noraidīja diskvalificēto Krievijas atlētu lūgumu piedalīties olimpiskajās spēlēs, ja viņiem būs negatīvas dopinga analīzes. Ar lūgumu pie organizācijas prezidenta bija vērsies Krievijas sporta ministrs Vitālijs Mutko.

Līdz ar to no Krievijas vieglatlētiem atļauju startēt Olimpiādē saņēmusi vienīgi 25 gadus vecā tāllēcēja Darja Kļišina - divkārtējā Eiropas čempione telpās jau vairākus gadus dzīvo Floridā, un IAAF iepriekš norādīja, ka šī sportiste izpildījusi antidopinga nosacījumus.

Pagājušajā nedēļā tika publicēts WADA neatkarīgās komisijas ziņojums, kurā norādīts, ka Krievijas valsts iestādes izstrādājušas un organizējušas sistēmu, ar kuras palīdzību tika slēptas krievu sportistu pozitīvās dopinga analīzes 2014.gada Soču Ziemas olimpiskajās spēlēs un 2013.gada pasaules čempionātā vieglatlētikā, kas notika Maskavā. Pēc šāda notikumu pavērsiena SOK saņēma arvien lielāku spiedienu pēc aicinājuma diskvalificēt šo valsti no gaidāmās Olimpiādes.

Komisijas 96 lappuses biezajā ziņojumā norādīts, ka visvairāk pozitīvu dopinga analīžu mainīts vieglatlētikā, jo šajā sporta veidā samainītas un pazudušas 139 pozitīvas dopinga analīzes.

Savukārt svarcelšanā samainītas 117, neolimpiskajos sporta veidos 37, paraolimpiskajā sportā 35, cīņā 28, kanoe airēšanā un smaiļošanā 27, riteņbraukšanā 26, ātrslidošanā 24, peldēšanā 18, hokejā 14, distanču slēpošanā 13, futbolā, kā arī akadēmiskajā airēšanā pa 11 pozitīvām provēm.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu