Tokijā sāk jauna stadiona celtniecību olimpiskajām spēlēm

LETA/AP
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AP/LETA

Japānas galvaspilsētā Tokijā svētdien ar svinīgu ceremoniju tika oficiāli uzsākta jauna Nacionālā stadiona celtniecība, kurā paredzēts rīkot 2020.gada olimpiskās spēles.

Japānas premjerministrs Sindzo Abe, Tokijas gubernatore Juriko Koike un citas augstas amatpersonas deva startu celtniecībai, uzliekot rokas uz stikla sfēras, kas rotēja caur olimpisko spēļu logo krāsām.

Ceremonija beidzās ar video un datorgrafikas demonstrējumu, kurā tika parādīts, kā stadions izskatīsies un funkcionēs, kad tas 2019.gada novembrī tiks pabeigts.

Celtniecība notiks vietā, kur atradās tagad nojauktais Nacionālais stadions, kurā bija notikušas 1964.gada Tokijas olimpiskās spēles.

Stadiona būvdarbi pilsētas centrā sākas ar aizkavēšanos, jo valdība atteicās no sākotnējā projekta pēc izmaksu nekontrolējamas palielināšanās un sūdzībām par mērogu un izskatu.

Koike, jūlijā kļūstot par pirmo sievieti Tokijas gubernatora amatā, solīja izmantot savas pilnvaras, lai sarīkotu izmaksu ziņā lietderīgas un videi draudzīgas 2020.gada olimpiskās spēles. Viņa ir kritizējusi šo spēļu organizatorus par nespēju kontrolēt izmaksas.

Gubernatores iecelta ekspertu komisija ir novērtējusi olimpisko spēļu izmaksas ar vairāk nekā 28 miljardiem eiro, ja netiks veikti skarbi to samazināšanas pasākumi. Šī summa vairāk nekā četrkārt pārsniedz sākotnējo vērtējumu 2013.gadā, kad Tokija ieguva tiesības rīkot 2020.gada olimpiskās spēles.

Iepriekšējais Nacionālais stadions tika uzcelts piecdesmito gadu beigās. Tā fani mēģināja panākt šī stadiona saglabāšanu un renovāciju, tomēr valdība beigās izlēma tā vietā uzcelt mūsdienīgāku būvi.

Jaunā brīvdabas stadiona arhitekts Kengo Kuma ir izvēlējies koka režģa dizainu, kas atgādina tradicionālo stilu, kurš redzams Japānas tempļos un pagodās. Ir paredzēts, ka tas saplūdīs ar apkārtējo parka teritoriju un tiks strukturēts, lai samazinātu apsildīšanas un dzesēšanas izmaksas.

Japānas lapegļu koksne tiks izmantota stadiona būves koka un tērauda kompozīta jumtā un paneļos, lai paātrinātu būvniecību un ierobežotu izmaksas.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu