Bahs neizslēdz iespēju šogad paziņot arī 2028.gada olimpisko spēļu rīkotājus

LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/LETA

Starptautiskā Olimpiskā komiteja (SOK) šogad varētu paziņot ne tikai 2024.gada Vasaras olimpisko spēļu rīkotājus, bet arī pilsētu, kas uzņems 2028.gada Olimpiādi, piektdien iespēju neizslēdza organizācijas prezidents Tomass Bahs.

Kaut ierasti olimpisko spēļu rīkotāji tiek nosaukti septiņus gadus pirms pasākuma, netiek izslēgta iespēja, ka 2028.gada norises vieta tiks uzzināta daudz agrāk. 2024.gada Olimpiādes organizatoru plānots nosaukt septembrī un uz šādām tiesībām pretendē vienīgi Parīze un Losandželosa.

«Viss ir atvērts,» Bahs pauda, ka četru SOK viceprezidentu grupa pētīs kandidatūru procesu. «Neviena iespēja vēl nav izslēgta, ieskaitot 2028.gadu.»

Tomēr Parīze un Losandželosa pagaidām neizsaka lielu atbalstu idejai, ka četrgades nozīmīgāko sporta pasākumu varētu rīkot 2028.gadā, paužot, ka līgumi un finanses ir fokusēti uz 2024.gadu. Tā kā daudzas pilsētas izmaksu dēļ atteicās no pretendēšanas uz Olimpiādes rīkošanu 2024.gada, tiek uzskatīts, ka SOK baidās no iespējas, ka uz 2028.gada spēļu rīkošanu varētu nebūt pretendenti.

«Mums ir divas lieliskas kandidātes no divām nozīmīgām valstīm,» piektdien teica Bahs. «Ja paskatāmies uz šodienas pasauli, varam redzēt daudz nestabilitātes, daudz trausluma, daudz neskaidrību. Ar divām spēcīgām kandidātēm esam komfortablā situācijā, bet tagad darba grupai būs jādomā kā to izmantot vispozitīvāk.»

Neskatoties uz SOK centieniem mazināt olimpisko spēļu rīkošanas izmaksas, tās turpina augt - Londonas olimpiskās spēles izmaksāja 8,8 miljardus mārciņu (9,9 miljardus eiro), bet Tokijas olimpisko spēļu jaunākais budžets ir 17 miljardi dolāru (15,5 miljardi eiro) jeb aptuveni tikpat cik Bosnijas un Hercegovinas iekšzemes kopprodukts.

Lielo izmaksu dēļ no kandidēšanas uz 2024.gada olimpisko spēļu rīkošanu atteicās Budapešta, Hamburga un Roma.

Līdzīga situācija ir arī ar Ziemas olimpiskajām spēlēm - uz 2022.gada olimpiskajām spēlēm kā vienīgās kandidātes palika Pekina un Almati, bet uz iespēju rīkot 2026.gada Olimpiādi pagaidām nav neviena pretendenta. Tikmēr 2014.gadā Krievija iztērēja vairāk nekā 50 miljardus dolāru (45 miljardus eiro), lai sarīkotu Olimpiādi Sočos.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu