Videospēles jeb «esports» varētu iekļūt 2024.gada vasaras olimpisko spēļu programmā

LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/LETA

Videospēles jeb tā dēvētais «esports» varētu iekļūt 2024.gada Vasaras olimpisko spēļu programmā, pieļauj Parīzes kandidatūras, kura ir vienīgā pretendente uz 2024.gada Olimpiādes rīkošanu, vadītājs Tonijs Estanžē.

Uz 2024.gada un 2028.gada olimpisko spēļu rīkošanu bija pieteikušās tikai Parīze un Losandželosa, kura vēlāk piekrita SOK piedāvājumam pretendēt uz Olimpiādes rīkošanu 2028.gadā, līdz ar to jau tagad itin droši var apgalvot, ka pēc septiņiem gadiem vasaras olimpiskās spēles notiks Francijas galvaspilsētā. Starptautiskā Olimpiskā komiteja (SOK) spēļu norises vietas apstiprinās septembrī savā ikgadējā kongresā Limā.

Tikmēr Estanžē, kurš ir trīskārtējais olimpiskais čempions kanoe slalomā, norādījis, ka veiks pārrunas ar «esporta» pārstāvjiem un SOK par iespējamu videospēļu iekļaušanu olimpiskajā programmā, jo sacensību rīkotāji var izvēlēties vairākus sporta veidus, kuri vismaz uz vienu Olimpiādi papildinātu tradicionālo sacensību programmu.

Videospēļu sacensības jeb «esports» ir iemantojušas plašu popularitāti jauniešu vidū. Zīmīgi, ka «esports» jau ir iekļauts 2022.gada Āzijas spēļu programmā, tiesa, pagaidām nav atklāts, kādās tieši spēlēs notiks sacensības.

Estanžē uzskata, ka videospēles var kļūt par lielisku platformu, lai jauno paaudzi iesaistītu olimpiskajā kustībā. «Jaunatne ir ieinteresēta «esportā» un līdzīgās lietās, tāpēc mums vajadzētu tikties ar viņu pārstāvjiem, lai sāktu būvēt kādus tiltus. Mēs nevaram saknē pateikt, ka tās (videospēles) neatbilst olimpiskajiem principiem,» norādījis Estanžē.

«Nevēlos uzreiz pateikt nē, jo, manuprāt, tā būtu interesanta sadarbība ar SOK, ar «esports» ģimeni, lai saprastu, kāds ir videospēļu sacensību process, kāpēc tas ir tik veiksmīgs projekts,» bilda francūzis.

2020.gada olimpiskajās spēlēs Tokijā tiks dalītas medaļas arī karatē, skeitbordā, sērfingā, klinšu kāpšanā, kā arī beisbolā un softbolā, kas startē kā vienots sporta veids. Pirmie četri sporta veidi debitēs olimpiskajā saimē, bet beisbolam un softbolam šī būs atgriešanās. Tāpat sacensību programmā būs jauniešu vidē populārie 3x3 basketbols un BMX frīstails, abiem arī piedzīvojot olimpisko debiju.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu