Oficiāli: Parīze rīkos 2024. gada olimpiskās spēles; Losandželosa 2028. gadā

LETA/AFP
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/LETA

Starptautiskā Olimpiskā komiteja (SOK) trešdien savā gadskārtējā kongresā, kas norisinās Peru galvaspilsētā Limā, 2024.gada Vasaras olimpisko spēļu rīkošanas tiesības oficiāli piešķīra Francijas galvaspilsētai Parīzei, kamēr 2028.gada Olimpiāde tika piešķirta ASV pilsētai Losandželosai.

(Papildināts viss teksts.)

Parīze un Losandželosa sākotnēji bija vienīgās pretendentes uz 2024.gada Vasaras spēļu rīkošanu, taču SOK jūlijā pēc vienošanās ar valstīm nolēma, ka vienā laikā paziņos 2024. un 2028.gada spēļu norises vietas. Pēc ierastās procedūras 2028.gada olimpisko spēļu rīkotāja būtu jānosaka 2021.gadā.

«Šī ir maģiska, unikāla uzvara,» pēc oficiālā paziņojuma atzina Parīzes orgkomitejas vadītājs Tonijs Estanžē, kurš ir trīskārtējs olimpiskais čempions kanoe slalomā.

Tikmēr Francijas prezidents Emanuels Makrons, kurš SOK delegātus uzrunāja ar video ieraksta palīdzību, pēc tam norādīja, ka Parīzes uzvara ir arī «uzvara visai Francijai», uzsverot, ka olimpiskās spēles valstij ir «izcila iespēja».

Tikpat saviļņoti bija arī Losandželosas pārstāvji. «Tas ir satraucoši un emocionāli, nervus kutinoši. Lai arī mums nebija šaubu, taču šī ļoti īpaša diena pilsētai,» sacīja Losandželosas kandidatūras vadītāja Keisija Vasermane.

Sākotnēji abas pretendentes paziņoja, ka vēlas spēles rīkot jau 2024.gadā, taču pēc tam Losandželosa vienojās ar SOK, ka pretendēs tikai uz 2028.gada spēļu rīkošanu, līdz ar to trešdien pieņemtie lēmumi bija vairāk kā formalitāte.

Parīzē vasaras Olimpiāde notika arī 1900. un 1924.gadā. Arī Losandželosa olimpisko spēļu gaisotni līdz šim ir izbaudījusi divas reizes, vērienīgo sporta forumu uzņemot 1932. un 1984.gadā.

Parīze Vasaras olimpiskās spēles nesekmīgi centās iegūt arī pēc tam, zaudējot Barselonai par 1992.gada Olimpiādi, Pekinai par 2008.gadu un Londonai par 2012.gada spēlēm.

«Tā ir lieliska sajūta un laime, ka pēc 100 gadiem Parīzē atkal notiks olimpiskās spēles,» atzina pilsētas mērs Anne Idalgo.

Parīze un Losandželosa palika kā vienīgās pretendentes uz 2024.gada olimpisko spēļu rīkošanu, kad pārsvarā finansiālu iemeslu dēļ kandidatūras atsauca Budapešta, Roma, Hamburga un Bostona.

Nākamās Vasaras olimpiskās spēles 2020.gadā notiks Japānas galvaspilsētā Tokijā.

SOK kongress sākās ar prezidenta Tomasa Baha uzrunu, bet pēc tam savu prezentāciju, par gatavošanos nākamajai Vasaras Olimpiādei, veica Tokijas orgkomiteja, paziņojot, ka tā no vietējiem sponsoriem ir ieguvusi 2,8 miljardus ASV dolāru (2,2 miljardus eiro), kas ir jauns rekords.

Savukārt pēc tam sekoja Parīzes un Losandželosas orgkomiteju pārstāvju prezentācijas. Francūži ziņoja, ka 95% spēlēm nepieciešamo arēnu jau ir uzbūvētas, savukārt olimpiskie objekti atradīsies desmit kilometru rādiusā.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu