LOK pauž neizpratni par Antidopinga biroja izveides kavēšanu

TVNET/LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens / LETA

Latvijas Olimpiskā komiteja (LOK) izsaka neizpratni, ka ir atlikts Antidopinga aģentūras izveides jautājums Ministru kabinetā. Šīs vilcināšanās dēļ Latvijas sportistiem var liegt piedalīties starptautiskās sacensībās un olimpiskajās spēlēs. Savukārt jau iepriekš tika vēstīts, ka Latvijas Antidopinga nodaļa pievienosies ārvalstu kolēģiem aicinājumā liegt Krievijas sportistiem piedalīties 2018.gada Ziemas Olimpiskajās spēlēs.

Otrdien Ministru kabineta sēdes dienas kārtībā bija iekļauts Veselības ministrijas (VM) sagatavotais konceptuālais ziņojums par situāciju antidopinga jomā Latvijā un nepieciešamajām izmaiņām, kurā ietverts priekšlikums veidot Antidopinga aģentūru kā jaunu tiešās pārvaldes iestādi, tomēr Finanšu ministrijas (FM) iebildumu dēļ šī jautājuma izskatīšana uz nedēļu tika atlikta.

«Veselības ministrija ir sagatavojusi konceptuālo ziņojumu par uzlabojumiem antidopinga sistēmā Latvijā, kuru viennozīmīgi atbalsta Latvijas Olimpiskā komiteja, ierosinot veidot neatkarīgu Antidopinga biroju, taču tam šobrīd nepiekrīt Finanšu ministrija,» atklāj LOK prezidents Aldons Vrubļevskis.

«Zināms, ka Latvijai ir konstatētas 17 neatbilstības WADA prasībām un izteikti ierosinājumi darba uzlabošanai antidopinga jomā. Aktuālākie ir antidopinga iestādes autonomijas nodrošināšana, kā arī veicamo analīžu skaita palielināšana. Nav saprotama atsevišķu ierēdņu nostāja pretoties šim ierosinājumam un reorganizēt esošo iestādi – Valsts sporta medicīnas centru, sadalot tās funkcijas, lai aģentūras darbība atbilstu visām WADA prasībām,» norādīja LOK prezidents.

«Aizvadīto gadu laikā diemžēl arī Latvijas sportisti ir pieķerti lietojot aizliegtās vielas. Tas ir pilnīgā pretrunā ar godīgas spēles principiem, rada riskus pašu sportistu veselībai un sūta nepieņemamu signālu sabiedrībai,» izteicies LOK ģenerālsekretārs Žoržs Tikmers.

«Izstrādātais priekšlikums par neatkarīgas Antidopinga aģentūras izveidi Latvijā pilnībā atbilst WADA prasībām un starptautiskai praksei šajā jomā. Tāpēc aicinu, nekavējoties pieņemt lēmumu par šīs institūcijas izveidi, vienlaikus novēršot iespējamās soda sankcijas un riskus, kas ir saistīti ar mūsu sportistu dalību starptautiskās sacensībās un Ziemas olimpiskajās spēlēs Phjončhanā 2018. gadā,» piebilda Tikmers.

Veselības ministrija ir izstrādājusi plānu, kā novērst esošos trūkumus, lai tā atbilstu visām starptautiskajām prasībām, negaidot brīdi, kad Pasaules Antidopinga aģentūra Latvijai aizrādīs par trūkumiem un piedraudēs ar sankcijām. Veselības ministrija iesaka izveidot neatkarīgu Antidopinga biroju, un šo ieceri atbalsta arī LOK.

Veselības ministre Anda Čakša skaidroja, ka Antidopinga aģentūras izveide Latvijā ir saistīta ar WADA rekomendācijām.

«No valsts pārvaldes viedokļa, jaunas iestādes izveide nav vēlama, bet VM piedāvā reorganizēt esošu iestādi, sadalot tās funkcijas, un antidopinga jautājumiem izdalīt atsevišķu iestādi. Jaunas darba vietas netiek prasītas, turklāt, centralizējot dažus citus procesus, administratīvos jautājumus varam pat samazināt,» pauda Čakša.

Savukārt finanšu ministre Dana Reizniece-Ozola (ZZS) stāstīja, ka VM konceptuālo ziņojumu izskatīšanai Ministru kabinetā iesniegusi īsi pirms valdības sēdes, tāpēc nebija pietiekami daudz laika, lai pārrunātu detaļas.

«FM galvenais iebildums ir pret to, ka tiktu veidota jauna iestāde ar ļoti mazu cilvēku skaitu. Parasti darbs nav efektīvs, ja puse cilvēku ir nodarbināta administratīvajā resursā, bet otra puse reāli strādā. Var saprast prasību, ka iestādei ir jābūt neatkarīgai, bet šīs nedēļas laikā vēl tiks meklēti risinājumi. FM vēlas atrast labāku risinājumu Antidopinga aģentūrai, jo iestāde ar desmit cilvēkiem nešķiet labākais variants. Jāatrod līdzsvars starp Starptautiskās Antidopinga aģentūras prasībām un Latvijas realitāti,» teica finanšu ministre.

Reizniece-Ozola apliecināja, ka nākamā gada budžetā pēc VM pieprasījuma antidopinga pasākumu īstenošanai ir ieplānoti vairāk nekā 600 000 eiro.

Savukārt otrdien Valsts sporta medicīnas centra Latvijas Antidopinga nodaļas vadītājs Mārtiņš Dimants skaidroja, ka Latvijas pievienošanās ārvalstu kolēģiem aicinājumā liegt Krievijas sportistiem piedalīties 2018.gada Ziemas Olimpiskajās spēlēs notiks jau tuvākajā laikā.

Nacionālo Antidopiga aģentūru organizācijas (NADO) biedres aicinājušas liegt Krievijas sportistiem piedalīties 2018.gada Phjončhanas Ziemas olimpiskajās spēlēs. NADO aicina diskvalificēt Krieviju, jo «ir pierādīta tās krāpšanās 2014.gada Soču olimpiskajās spēlēs un tā nespēj pildīt savus pienākumus cīņā par tīru sportu».

Šonedēļ aicinājumam pievienojās virkne valstu antidopinga organizācijas, tostarp arī Igaunijas.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu