Par prēmiju izmaksāšanu Dukuriem un Melbārža četriniekam varētu lemt nākamā gada sākumā

LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Leta/AFP

Ja Latvijas skeletonists Martins Dukurs tiks oficiāli apstiprināts par olimpisko čempionu, Tomass Dukurs tiks pie bronzas un par olimpiskajiem čempioniem kļūs latviešu pilota Oskara Melbārža četrinieks ar stūmējiem Arvi Vilkasti, Daumantu Dreiškenu un Jāni Strengu, lēmums par prēmiju starpību izmaksāšanu varētu tikt pieņemts nākamā gada sākumā.

Tā aģentūrai LETA sacīja Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) Sporta departamenta direktors Edgars Severs, vienlaikus norādot, ka Starptautiskā Olimpiskā komiteja (SOK) diskvalificē sportistu, bet konkrētos lēmumus par vietu izmaiņām pieņem Starptautiskā Bobsleja un skeletona federācija. Pagaidām federācijas lēmumi nav pieņemti ne par brāļiem Dukuriem, ne Melbārža četrinieku.

Pēc Severa paustā, vispirms IZM sagaidīs federācijas pieņemto lēmumu un tad attiecīgi virzīs šo jautājumu noteiktajā procedūrā, kas nozīmē - lēmumu par prēmiju starpību izmaksāšanu šiem sportistiem, visticamāk, neskatīs nākamajā Latvijas Nacionālās sporta padomes sēdē, kas šogad ir arī pēdējā, bet gan sēdē, kas varētu notikt nākamā gada sākumā.

Severs norādīja, ka tāpat šis jautājums skar valsts budžetu, jo naudas atlīdzību apmērs nav mazs, līdz ar to IZM varētu finansējumu lūgt no līdzekļiem neparedzētiem gadījumiem, kas šogad palikuši salīdzinoši mazi.

Vienlaikus Severs norādīja, ka arī SOK lēmumu teorētiski sportists var pārsūdzēt starptautiskajā arbitrāžā. «Tāpēc loģiski, ka mēs, lai gan varam prognozēt ar 99,9% iespējamību, ka tas tā arī būs, mums juridiskais lēmums jebkurā gadījumā būs vajadzīgs,» sacīja IZM pārstāvis.

Viņš skaidroja, ka līdzšinējā prakse rāda: kaut arī katru gadu pieeja šādiem jautājumiem mainās, tiek rekomendēts piešķirt naudas balvu starpību, taču viennozīmīgi vispirms nepieciešams juridiskais pamats, lai šo jautājumu skatītu.

Starptautiskā Olimpiskā komiteja (SOK) piektdien atņēma Krievijas bobslejistam Aleksandram Zubkovam 2014.gada Soču olimpiskajās spēlēs izcīnīto zelta medaļu, līdz ar to, visticamāk, par olimpiskajiem čempioniem kļūs Melbārža četrinieks ar stūmējiem Vilkasti, Dreiškenu un Strengu.

Zubkovs, tāpat kā virkne citu Krievijas sportistu, tika turēti aizdomās par dopinga provju viltošanu Soču Olimpiādes laikā. Šīs lietas izskatīja speciāla SOK komisija Denisa Osvalda vadībā, pēc kuras rekomendācijām SOK arī pieņēmusi lēmumu atņemt Zubkovam zelta medaļas kā divnieku, tā četrinieku sacensībās.

Šonedēļ SOK atņēma Krievijas skeletonistam Aleksandram Tretjakovam 2014.gada Soču olimpiskajās spēlēs izcīnīto zelta medaļu, līdz ar to par olimpisko čempionu, visticamāk, kļūs Martins Dukurs, kurš Sočos palika otrais, bet viņa brālim Tomasam Dukuram pienāksies bronzas godalga.

2014.gadā tika lemts Martinam Dukuram par otro vietu olimpiskajās spēlēs piešķirt 85 373 eiro pēc nodokļu nomaksas, bet Tomasam Dukuram par ceturto vietu - 30 734 eiro. Ministru kabineta noteikumi nosaka, ka par olimpisko zeltu valsts sportistiem izmaksā līdz 142 288 eiro prēmiju. Līdz ar to Martinam Dukuram papildus pienāksies gandrīz 60 000 eiro.

Savukārt Melbārža ekipāžā par izcīnīto sudraba godalgu katrs komandas dalībnieks saņēma 83 801 eiro, no kuriem pēc nodokļu nomaksas katram tika 64 030 eiro.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu