Pozīcija Krievijā: braukt vai nebraukt uz olimpiskajām spēlēm...

TVNET/LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/LETA

Pēc Starptautiskās Olimpiskās komitejas (SOK) lēmuma nepielaist Krieviju 2018. gada Phjončhanas olimpiskajām spēlēm šīs valsts sabiedrībā, sportistos, sporta funkcionāros, propagandas mašinērijā ir dažādas pozīcijas, vai «tīrajiem» sportistiem vērienīgākajā ziemas četrgades forumā vajadzētu startēt zem neitrāla karoga un bez savas valsts himnas...

SOK otrdien par antidopinga pārkāpumiem piemēroja diskvalifikāciju Krievijas Olimpiskajai komitejai, kas līdz ar to krievu atlētiem liegs februārī gaidāmajās Phjončhanas olimpiskajās spēlēs startēt zem šīs valsts karoga. Tiesa, Krievijas sportisti varēs startēt zem neitrāla karoga, bet uz viņu formastērpiem būs uzraksts «Olympic Athlete from Russia».

Autoritatīvais Krievijas prezidents Vladimirs Putins jau iepriekš bija norādījis, ka tas būs pazemojums valstij, ja sportisti nevarēs startēt zem tās karoga. Viņa pārstāvji gan norādījuši, ka netiek izskatīta iespēja Olimpiādi boikotēt, bet ar oficiālu paziņojumu viņš varētu nākt klajā trešdien.

SOK gan nav pierādījusi, ka Krievijā būtu valsts atbalstīta dopinga sistēma. Sods piespriests par to, ka 2014.gada Soču olimpiskajās spēlēs veiktas manipulācijas ar dopingu.

«Nedomāju, ka tas ir pareizi. SOK piespriestais sods ir nepamatots,» Nacionālās hokeja līgas (NHL) komandas Vašingtonas «Capitals» uzbrucēja un kapteiņa Aleksandra Ovečkina teikto citē «Mskagency.ru».

«Tas ir pazemojoši, un man ir ļoti žēl sportistu. Tas man ir šoks. Grūti kaut ko ieteikt atlētiem. Šķiet neizprotami, ka Krievijas sportisti varētu piedalīties olimpiskajās spēlēs zem neitrāla karoga.»

Pirmdien ziņu aģentūra «Associated Press», atsaucoties uz «Gracenote Sports», vēstīja, ka Krievijai Phjončhanas olimpiskajā spēlēs prognozēta 21 medaļa, no kurām sešas zelta godalgas.

Krievijas sportistus, kuri drīkstēs startēt februārī gaidāmajās olimpiskajās spēlēs, izvēlēsies īpaša komisija, darot to ar lielu piesardzību. Tiks izvēlēti tie atlēti, kuri ir kvalificējušies Olimpiādei, kuri ir «tīri», kuri nekad nav diskvalificēti par dopinga lietošanu un nav pārkāpuši antidopinga noteikumus, kuri ir veiksmīgi izgājuši dopinga pārbaudes pirms olimpiskajām spēlēm. Tāpat šiem atlētiem būs jāiziet papildu dopinga kontrole, lai būtu pārliecība, ka viņi ir godīgi.

«Es domāju, ka SOK pozīcija atbalstīt un aizsargāt tīros sportistus, neskatoties uz viņu nacionalitāti, ādas krāsu un etnisko piederību, tiks demonstrēta darbībā,» aģentūra TASS citē izcilo Krievijas kārtslēcēju Jeļenu Isinbajevu, kura ir kaislīga Putina politikas piekritēja.

«Esmu sašutusi, jo vārdi nesakrīt ar darbiem. Kas palicis pāri no olimpiskajiem principiem, no Olimpiādes gara, no idejas par olimpiskajām spēlēm? Bez Krievijas - tā būs kliba Olimpiāde.»

Tomēr divkārtējā olimpiskā čempione kārtslēkšanā mudinājusi krievu sportistus piedalīties olimpiskajās spēlēs, darot to zem neitrāla karoga.

Tikmēr Čečenijas līderis Ramzans Kadirovs jau paziņojis, ka neviens šā reģiona sportists olimpiskajās spēlēs zem neitrāla karoga nepiedalīsies.

Bijusī Krievijas amatpersona dopinga testu jomā Vitālijs Stepanovs, kurš savulaik Pasaules antidopinga aģentūrai (WADA) sniedza pierādījumus par sistemātiskiem dopinga pārkāpumiem Krievijā, uzskata: ja Krievija neboikotēs olimpiskās spēles, tad tā atzīst savu vainu un valsts iejaukšanos dopinga sistēmā.

«Pat ja viņi saka ko citu, visai pasaulei ir skaidrs, ka Krievija to ir darījusi. Lai sāktu kaut kas mainīties, ir jāatzīst sava vaina,» Stepanova teikto citē aģentūra «Reuters».

Olimpiskā čempione tāllēkšanā Tatjana Ļebedeva uzskata, ka Krievijai nevajadzētu boikotēt Phjončhanas olimpiskās spēles. «Lēmums nebija pārsteigums. Tas, ka mūs maksimāli ierobežos, bija skaidrs. Ja mūsu valsts nolems boikotēt Olimpiādes spēles, uzskatu, ka pieļausim lielu kļūdu,» aģentūra «R-Sport» citē Ļebedevu.

«SOK pēc tam sacīs: mēs jums devām iespēju, bet jūs atteicāties. Sportisti varētu pārstāvēt citas valstis. Mēs viņu gatavošanai tērējām naudu. SOK dod iespēju sportistiem startēt ar nosaukumu «Olimpiskais sportists no Krievijas».»

Krievijai allaž bijis svarīgi demonstrēt savu varenību, spēku pasaules acīs, un olimpiskās spēles ir bijušas viens no ieročiem.

Tikmēr Ovečkina komandas biedrs «Capitals» vienībā Jevgeņijs Kuzņecovs uzskata, ka Krievijas hokeja izlasei Olimpiādē vajadzētu startēt zem neitrāla karoga.

«Protams, startēt zem neitrāla karoga nav patīkami, bet hokejistiem ir jādodas uz Olimpiādi un tur jāspēlē, aizstāvot savas valsts godu. Galu galā tā joprojām būs Krievijas izlase,» «Sport-Express» citē Kuzņecova teikto.

Žurnālists Aleksandrs Višņevskis raksta tā: «Olimpiāde ir spēles sportistiem, nevis valstīm. Krievijas delegācijas diskvalifikācijas dēļ Krievijas sportistiem nekādā gadījumā nevajadzētu atteikties no starta olimpiskajās spēlēs, kurām viņi gatavojušies visu dzīvi. Lai piedalās, startējot zem neitrāla karoga, un veiksmi viņiem. Cilvēki ir svarīgāki par karogiem.»

SOK no olimpiskajām spēlēm šobrīd jau ir uz mūžu diskvalificējusi 25 sportistus, bet Soču olimpiskās medaļas atņēmusi 11 atlētiem.

Krievija 2014.gada Soču olimpiskajās spēlēs triumfēja medaļu ieskaitē, tomēr jau gadu vēlāk Pasaules Antidopinga aģentūras (WADA) neatkarīgas komisijas izmeklēšanā, kuru vadīja kanādiešu jurists Ričards Maklarens, tika gūts apstiprinājums, ka Krievijā bija izveidota valsts atbalstīta dopinga sistēma, kulmināciju pārkāpumos sasniedzot tieši savās mājās notikušajās olimpiskajās spēlēs, kad virknei mājinieku sportistu tika nomainītas pozitīvas dopinga proves pret «tīrām» analīzēm.

Phjončhanas olimpiskās spēles risināsies 2018. gadā no 9. līdz 25. februārim.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu