Hakeri vēršas pret Phjončhanas olimpiskajām spēlēm

LETA/AFP
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Hakeri jau ir sākuši vērsties pret februārī gaidāmajām Phjončhanas olimpiskajām spēlēm, sūtot ar ļaunatūru inficētas elektroniskā pasta vēstules, kuru mērķis var būt nozagt paroles vai finansiālu informāciju, sestdien paziņoja datoru drošības programmatūras firma «McAfee».

Firmas ziņojumā teikts, ka vairākas ar šīm olimpiskajām spēlēm saistītas organizācijas ir saņēmušas inficētus e-pastus, un tie bijuši adresēti galvenokārt ar hokeju saistītām organizācijām.

«Vairumam šo organizāciju bija kāda saistība ar olimpiskajām spēlēm, vai nu nodrošinot infrastruktūru, vai pildot atbalsta lomu,» teikts «McAfee» ziņojumā. «Šķiet, ka uzbrucēji izmet platu tīklu ar šo kampaņu.»

Hakeru uzbrukumos, kuri sākās jau 22.decembrī, e-pasti izskatījās tā, it kā tos būtu sūtījis Dienvidkorejas Nacionālais pretterorisma centrs, kas veica pretterorisma mācības šajā reģionā, gatavojoties olimpiskajām spēlēm.

«McAfee» paziņoja, ka šie e-pasti patiesībā bija sūtīti no kādas adreses Singapūrā un tajos bija norādīts lasītājiem atvērt teksta dokumentu korejiešu valodā ar nosaukumu «Lauksaimniecības un mežsaimniecības ministrijas un Phjončhanas Ziemas olimpisko spēļu organizēts».

Ļaunatūra dažos gadījumos bija paslēpta tekstā, bet vēlāk – attēlā, izmantojot steganogrāfijas metodi, informēja «McAfee».

«Mūsu analīzē konstatēts, ka šis implants izveido šifrētu kanālu uz uzbrucēja serveri, droši vien dodot uzbrucējam iespēju izpildīt komandas upura datorā un instalēt papildu ļaunatūru,» paziņoja «McAfee».

«McAfee» uzskata, ka ir gaidāmi arī citi šādi uzbrukumi. Arī Kalifornijas Universitātes zinātnieki pērn brīdināja, ka hakeri aizvien vairāk uzbrūk sporta pasākumiem.

«Tuvojoties šīm olimpiskajām spēlēm, mēs paredzam, ka pieaugs kiberuzbrukumu skaits, kuros izmantoti ar olimpiskajām spēlēm saistīti temati,» teikts «McAfee» ziņojumā.

«Līdzīgos gadījumos pagātnē upuriem tika uzbrukts, lai iegūtu viņu paroles un finansiālu informāciju.»

2018.gada Ziemas olimpiskās spēles Dienvidkorejas pilsētā Phjončhanā norisināsies no 9. līdz 25.februārim, sportistiem sadalot 102 medaļu komplektus 15 dažādos sporta veidos.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu