Silovs: Visu izdarījām ar 110% atdevi

LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/LETA

Latvijas ātrslidotājs Haralds Silovs ir gandarīts par izcīnītu ceturto vietu Phjončhanas olimpisko spēļu 1500 metru distancē, kurā viņš un komanda visu izdarījuši ar 110% atdevi.

Silovs otrdien izcīnīja ceturto vietu Phjončhanas olimpisko spēļu 1500 metru distancē. Līdz ar to Latvijas sportists sasniedza savas olimpiskās karjeras augstāko rezultātu un arī Latvijas sportistu labāko rezultātu šajā Olimpiādē līdz šim.

«Pēc pēdējā pāra finiša bija saviļņojums. Zināju, ka varu labi nostartēt. Galvenais bija noskaņoties un nepārdegt. Tas arī izdevās. Ja skalda matus, vienmēr var atrast, kur piesieties. Pēdējā mēneša laikā esam cītīgi strādājuši pie slidošanas tehnikas. Plāns neiet gludi, vienmēr ir kādi kritumi. Izdarījām visu ar 110% atdevi. Par to esam gandarīti, jo patiešām smagi strādājam,» pēc sacensībām pauda Silovs.

Silovs 1500 metrus noslidoja vienā minūtē un 45,25 sekundēs, kas jūras līmenī ir viņa labākais rezultāts.

«Ja salīdzina ar līderi, tad arī nebija tik tālu. Bija labs sniegums. Jā, nebija tālu līdz medaļai, bet jūtos gandarīts,» uzsvēra latviešu ātrslidotājs.

Kanninas halles ledu gatavojuši meistari no Kalgari, Kanādas, un tam ir savas īpatnības.

«Ledus ir diezgan sauss un «lūst». Ieliekot pilnu jaudu, ledus «izlūst», tāpēc jāslido piesardzīgi un nevar skriet uz maksimumu. Varbūt dažiem tas nav parocīgi. Šodien sākumā bija jāslido ekonomiskā režīmā uz 90%. Var vairāk iegūt, ja sākumā atbrīvojas,» skaidroja Silovs.

Uz distances beigām Silovs izlicis visus spēkus, kas viņam bija.

«Ja kājas ir «pilnas», tad sākas krampji. Gribasspēks ir, bet nevar vairs ielikt spēkus, jo jācenšas noturēties uz slidām. Muskuļi nevar noturēt to slodzi,» atzīmēja Silovs.

Silovs startēja vienā slidojumā ar Dienvidkorejas sportistu Minsoku Kimu, kurš izcīnīja bronzas medaļu. Viņu no goda pjedestāla šķīra 0,32 sekundes.

«Bija labs skrējiens, arī laba izloze, kas palīdzēja. Ļoti līdzīgi sākām, var teikt, ka identiski. Ārējais celiņš man ļoti patīk, jo finišs bija iekšējā celiņā. Izmantoju arī maiņas taisni, tāpēc arī izdevās skrējiens. Daļēji arī izloze nospēlēja par labu,» atzīmēja Silovs.

Latviešu ātrslidotājs šajā distancē startē ar zemo startu, kas ir citādāks nekā konkurentiem.

«Šādi startēt sāku, kad man parādījās muguras sāpes. Vecā pozīcija bija ar rotāciju. Startējot ar zemo startu, gurni ir paralēli taisnei, tāpēc nav nekādas rotācijas. Man tā ir stabilāk. Ar veco pozīciju sanāk atspēriens atpakaļ. Zemais starts ir atļauts. Daudzi 500 metros startē no zemā starta,» atklāja Silovs.

Ceturtdien Silovam paredzēta 1000 metru distance, bet nākamajā sestdienā - masu starts.

«1000 metros startā zaudēju kādu pussekundi. Ja tur sanāks starts, tad var pacīnīties arī par pirmo desmitnieku. Tas ir vairāk sprinteru pasākums,» secināja Silovs.

Viņš arī atklāja, ka treneri naktī pirms sacensībām nosapņojuši, ka latvietis izcīnīs ceturto vietu.

«Skatījāmies pēdējo pāri, viens paklupa, otrs nepārsita manu laiku. Bija sajūta, ka esmu ko izcīnījis, nevis zaudējis. Bija emocionāls brīdis. Strādājām ar ļoti lielu atdevi, var teikt, ka visnopietnāk par visiem,» atzīmēja Silovs.

Kad Latvijas ātrslidotājas ieradās olimpisko spēļu mājvietā, bija jāpaiet pāris dienām, lai sasniegtu fiziskās formas maksimumu.

«Jau pēc šodienas treniņiem varēja saprast, ka viss būs labi. Šodien bija ne visai laba fiziska sajūta, tomēr uz ledus bija viss kārtībā,» uzsvēra Silovs.

Vislielākās cerības uz medaļu Silovam ir masu startā.

«Masu starts jau ir līdzīgāks šorttrekam. Nav neviena tāda, kurš nemācētu slidot to distanci. Būs grūti prognozējamas sacensības, sanāks liela zīlēšana. Pusfināls būs tajā pašā dienā, kad fināls. Gatavošos ar 110% atdevi, izdomāšu vairākus taktiskus variantus. Šajā distancē būs jāriskē,» stāstīja Silovs.

Viņš jau treniņos nojauta, ka 1500 metros var sasniegt augstvērtīgu rezultātu.

«Treniņā paātrinājuma apli noslidoju uz 90% un, ieraugot rezultātu, sapratu, ka viss ir kārtībā. Neļauju bailēm un negatīvajām domām iesēsties. Būtībā viss ir izdarīts, atliek tikai atbrīvoties pirms starta,» skaidroja Silovs.

Šīs Silovam ir trešās olimpiskās spēles karjerā, un viņš iepriekš izteicies, ka arī pēdējās. 2010.gadā latvietis kļuva par pirmo sportistu vēsturē, kurš vienās olimpiskajās spēlēs startējis gan šorttrekā, gan ātrslidošanā, bet pēc tam pievērsās tikai otrajam no šiem sporta veidiem.

Vankūveras olimpiskajās spēlēs Silovs guva desmito vietu šorttrekā 1500 metros un 14. vietu 1000 metros, kā arī 12. vietu ātrslidošanā 500 metros. Savukārt Sočos viņš kopumā startēja ļoti neveiksmīgi. Kaut tika gūta 14. vieta 1500 metros, 1000 metros latvietis ieņēma 24. vietu, bet 500 metros samierinājās ar 37. pozīciju.

Ģimenes apstākļu dēļ Silovs izlaida gandrīz visu pagājušo sezonu, bet šosezon uz ledus atgriezās ar augstiem rezultātiem un droši kvalificējās olimpiskajām spēlēm. Silovam veiksmīgākā ir masu starta distance, kas Phjončhanā debitēs olimpiskajā programmā, un janvārī viņš tajā gandrīz kļuva par Eiropas čempionu - Silovs finišēja pirmais pēc sešpadsmitā apļa, kurā bija jānoslēdz sacensības, tomēr tablo kļūdas dēļ sportisti veica vēl vienu apli, un tajā latvietis vairs nebija starp ātrākajiem.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu