Ambiciozais Ganas skeletona karalis Akvasi

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/LETA

Viens no Phjončhanas olimpisko spēļu skeletona sacensību populārākajiem dalībniekiem noteikti ir ganietis Akvasi Frimpongs. Ievērību viņš gan izpelnās nevis savu rezultātu dēļ, bet gan ar faktu, ka viņš ir pirmais skeletonists no Ganas. Turklāt sportists izvirzījis ļoti ambiciozu mērķi – 2022.gada Pekinas olimpiskajās spēlēs tikt pie medaļas.

Frimpongs olimpiskajās spēlēs debiju rīt piedzīvos jau 32 gadu vecumā. Phjončhanā viņam var piedēvēt tādu kā zvaigznes statusu, kas varētu līdzināties pat skeletona vadošajiem sportistiem, tostarp mūsu brāļiem Dukuriem. Uz intervijām viņš tiek aicināts pēc katra treniņa, bet arī man izdevās tikt pie iespējas vismaz nedaudz parunāt ar Ganas sportistu.

Frimpongu interesantu padara arī viņa dzīvesstāsts. Ar skeletonu viņš sāka nodarboties vien pirms pāris gadiem, iepriekš nesekmīgi cenšoties tikt uz citām olimpiskajām spēlēm.

Jau agrā bērnībā Frimponga ģimene pameta Ganu un emigrēja uz Nīderlandi, kur viņš uzsāka gaitas vieglatlētikā, kļūstot par sprinteri. Pēcāk viņš ieguva pilsonību un kļuva par vienu no vadošajiem jaunajiem sprinteriem valstī. Lai arī Frimpongu vajāja savainojumi, viņš tika pie stipendijas universitātē Jūtā un pretendēja uz kvalificēšanos 2012.gada Londonas olimpiskajām spēlēm, bet gadu pirms Olimpiādes sportists guva Ahilleja cīpslas traumu.

Pēc neaizbraukšanas uz Londonu Frimpongs nolēma pamēģināt bobsleju, kur izbijuši sprinteri var būt noderīgi. Tiesa, izkarot vietu Nīderlandes bobsleja izlasē viņam tā arī neizdevās.

Viņš kā stūmējs piedalījās pāris Pasaules kausa posmos, bet dalībai Soču olimpiskajās spēlēs netika izraudzīts.

Savukārt 2015.gadā Frimpongs nolēma pievērsties skeletonam un izvirzīja mērķi kvalificēties Phjončhanas olimpiskajām spēlēm. Uzsākt šo sporta veidu viņu pierunāja britu trenere Nikola Miničelo, kura ar ganieti bija strādājusi Nīderlandes bobsleja izlasē.

Frimpongs skeletonā esot iemīlējies uzreiz, turklāt nolēma pārstāvēt dzimto Ganu.

Tiesa, Frimponga sasniegumi skeletonā bijuši vairāk nekā pieticīgi, jo pērn viņš pasaules čempionātā ieņēma pēdējo vietu 44 dalībnieku konkurencē, bet lielākoties viņš sacenties zemāka līmeņa Ziemeļamerikas kausa sacensībās, kur arī atradies lejasgalā.

Par spīti vājajiem rezultātiem Frimpongs kvalificējās Phjončhanas Olimpiādei, jo viņš bija vienīgais Starptautiskās Bobsleja un skeletona federācijas (IBSF) rangā iekļuvušais skeletonists no Āfrikas kontinenta.

Frimpongs ir vienīgais Ganas olimpietis Phjončhanā, tiekot pie iespējas nest šīs valsts karogu atklāšanas ceremonijā. «Tas bija kas saviļņojošs.»

«Es ceru, ka būšu celmlauzis savā valstī un Ganā skeletonam tiks pievērsta arvien lielāka uzmanība un ieguldīti lielāki līdzekļi,» teic Frimpongs.

Līdz šim Ziemas olimpiskajās spēlēs no Ganas piedalījies tikai viens sportists – kalnu slēpotājs Kvame Nkrumā-Ašempongs, kurš 2010.gadā Vankūverā bija priekšpēdejais starp 48 sportistiem slaloma disciplīnā.

Frimpongu Phjončhanā klātienē atbalsta arī sieva un deviņus mēnešus vecā meitiņa, kā arī māsa. Tāpat Ganas skeletonistam līdzi atbraukuši vairāki draugi. «Nekas nevar būt labāks, ja piedalies olimpiskajās spēlēs un ar tevi ir tuvākie cilvēki.»

Sportists gan nenoliedz, ka šobrīd viņš vēl joprojām ir mācīšanās procesā, jo ar skeletonu nodarbojas vien divus gadus.

«Noslēdzošie olimpiskie treniņbraucieni man nebija tik veiksmīgi. Šajā sportā neesmu pārāk pieredzējis. Lai gan cilvēki bieži saka, ka tas nevar būt attaisnojums, tomēr tā tas ir. Skeletonā visu nosaka pieredze – ir nepieciešami 4-6 gadi, lai iemācītos braukt pa trasi,» norāda Frimpongs.

Ganas atlēts gan atzina, ka viņam nav izdevies vēl aprunāties ar Dukuru ģimeni, tomēr cer to tuvākajā laikā izdarīt.

«Dukuri pašlaik ir ļoti koncentrējušies sacensībām, tāpēc cenšos viņus lieki netraucēt. Tomēr viņi ir jauki, vienmēr apsveicinās. Ceru, ka pēc olimpiskajām spēlēm varēšu ar viņiem kopīgi nofotogrāfēties. Vēlu viņiem visu to labāko,» sacīja Frimpongs.

Āfrikas sportists šajās olimpiskajās spēlēs vēloties paveikt trīs lietas.

«Vispirms jau gribu lauzt stereotipus un parādīt, ka arī tumšādainie un cilvēki no siltām valstīm var sekmīgi startēt olimpiskajās spēlēs. Tāpat gribu pārrakstīt Ganas vēsturi un iegūt pieredzi 2022.gada Pekinas Olimpiādei, kur vēlos valstij sagādāt medaļu skeletonā,» savus ambiciozos mērķus atklāj Frimpongs.

Skeletonists nenoliedz, ka liela daļa cilvēku viņu Ganā uzskatot par traku, tomēr viņi esot lepni, ka kāds pārstāv šo valsti arī Ziemas olimpiskajās spēlēs ne tikai Vasaras.

Phjončhanas olimpisko spēļu sacensības vīriešu skeletonā notiks ceturtdien un piektdien.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu