Olimpiskā dienasgrāmata: Mums beidzot ir medaļa!

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Sputnik/LETA/TVNET

Beidzot! Beidzot tas ir noticis! Pēc neveiksmīgām Riodežaneiro Vasaras olimpiskajām spēlēm, kur Latvija netika pie godalgas, sausuma periods ir pārtraukts Phjončhanā, jo pirmdien bronzu bobsleja divnieku sacensībās izcīnīja pilots Oskars Melbārdis ar stūmēju Jāni Strengu!

Lai arī divnieki netiek uzskatīti par mūsu kroņa disciplīnu, vēl pēc svētdienas pirmajiem diviem braucieniem Melbārdis kopā ar Strengu atradās augstajā ceturtajā vietā, no medaļām atpaliekot tikai par 0,04 sekundēm. Savukārt pirmdien tika aizvadīti divi noslēdzošie un izšķirošie braucieni. Pirmajā no tiem Latvijas pirmā ekipāža vēl saglabāja ceturto vietu, pirmajam trijniekam pietuvojoties par sekundes simtdaļu, bet izšķirošajā – ceturtajā – piegājienā Strenga labi iestūma un Melbārdis teicami nobrauca, kas jau tad nodrošināja vietu vismaz pirmajā četriniekā.

Pēc tam vāju braucienu aizvadīja vācietis Johaness Lohners, kurš noslēdzošajā braucienā no trešās vietas pamanījās nokrist uz piekto! Līdz ar to Latvija varēja gavilēt, jo pirmā medaļa Phjončhanas olimpiskajās spēlēs bija rokā!

Lieki teikt, ka arī Latvijas mediju pārstāvji mikszonā bija sajūsmā, turklāt mūs pat apsveica Čehijas bobslejists Dominiks Dvoržāks, kurš tobrīd ar savu stūmēju sacensību izskaņu skatījās kopā ar mums. Tikmēr par olimpiskajiem čempioniem kļuva uzreiz divas ekipāžas, jo tās četru braucienu summā uzrādīja identiskus rezultātus – par labākajiem tika kronēti kanādieša Džastina Kripsa un vācieša Frančesko Frīdriha pilotētie divnieki. Pēc divnieku sacensību finiša izpaudās īsts olimpiskais gars, jo vācieši metās apskaut kanādiešus – abi bija guvuši zeltus.

Pēc finiša bobsleja komanda, Latvijas olimpiskās delegācijas pārstāvji un arī žurnālisti bija ekstāzē. Pirmais pie medijiem pienāca Latvijas Bobsleja un skeletona federācijas ģenerālsekretārs Zintis Ekmanis, kurš pirms diktofonu ieslēgšanas sajūsmā iebļāvās.

«Beidzot Latvijai ir medaļa! Mēs esam līmenī. Apgājām vāciešus, kuriem par mums ir labākas kamanas. Baigais prieks, ka Latvijai beidzot ir medaļa. Visa sporta sabiedrība strādāja profesionāli. Paldies valdībai, ka iedeva mums naudu jaunai tehnikai,» priecīgs bija Ekmanis.

Latvijas sportisti finišā uzkavējās labu laiku, jo neatņemama sastāvdaļa šādos brīžos ir konkurentu apsveikšana, emociju apmaiņa un fotografēšanās ar Latvijas karogu.

Pēc sacensībām lielu gandarījumu par paveikto pauda arī Latvijas izlases galvenais treneris Sandis Prūsis.

«Tik daudziem sūdiem gājām cauri šajā sezonā. Kāds mākslinieks varētu sarakstīt grāmatu. Vēl beigas gluži nav. Lielais Osis nav vesels par visiem 100%. Cepuri nost par to, kā visam izgājām cauri.»

Janvārī Melbārdis iedzīvojās kājas muskuļa traumā, un pastāvēja lielas bažas, vai viņš uz divnieku sacensībām būs optimālā gatavībā. Prūsis norāda,ka pilnībā vēl ar veselību viss kārtībā gan neesot.

Jau sākoties oficiālajiem Phjončhanas olimpisko spēļu treniņbraucieniem, Melbārdis neslēpa, ka viņam ambīcijas ir arī divnieku sacensībās, bet, kādas tās ir, nevienam skaļi neteica.

«Varbūt neviens šobrīd neticēs, bet mūsu ambīcijas bija izcīnīt medaļas. Pirmkārt, nostartēt labāk nekā Sočos, bet acu priekšā medaļa vīdēja,» pēc sacensībām pirmdien teica Melbārdis, kurš divniekos startēja ar Jāni Strengu. Treneris Prūsis īsi pirms starta Olimpiādē bija nolēmis viņu ielikt pieredzējušā Daumanta Dreiškena vietā, kurš neesot tik labā fiziskajā kondīcijā. Izskatās, ka šāds solis būs atmaksājies.

Phjončhanas olimpiskās spēles nedēļas nogalē noslēgsies tieši ar četrinieku sacensībām,un tajās Latvija arī noteikti pacīnīsies par medaļām, turklāt Ekmanis nenoliedza, ka tur pat varētu būt lielākas iespējas nekā divniekos.

Turklāt izsalkušam jābūt arī otram Latvijas pilotam Oskaram Ķibermanim, kurš divniekos kopā ar Matīsu Mikni palika devītajā vietā, lai gan pēc pirmā brauciena bija ceturtais. Sportists par rezultātu bija tik vīlies, ka pēc finiša ar medijiem nerunāja.

Apbalvošanas ceremonija bobsleja divniekiem būs jau otrdien ap pusdienlaikā pēc Latvijas laika pie olimpiskā stadiona, mūsu sportistiem saņemot pirmo medaļu šajās olimpiskajās spēlēs.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu