Latvija 10. vietā, salīdzinot Phjončhanā izcīnītās medaļas ar IKP

LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Pateicoties Phjončhanas olimpiskajās spēlēs izcīnītajai bronzas medaļai, Latvija visu valstu vērtējumā ieņem desmito vietu, ja attiecina iegūto medaļu skaitu pret 100 miljardiem dolāru valsts iekšzemes kopprodukta (IKP).

Phjončhanas olimpiskajās spēlēs Latvijai bronzas medaļu sarūpēja bobsleja divnieks ar pilotu Oskaru Melbārdi un stūmēju Jāni Strengu. Ar vienu bronzas godalgu Latvija medaļu vērtējumā ieņēma dalītu 28. vietu 92 valstu konkurencē.

Attiecinot Olimpiādē iegūto cēlmetālu skaitu pret 100 miljardu dolāru lielu IKP, Latvija medaļu vērtējumā atrodas desmitajā vietā. Tiesa, pirms četriem gadiem Sočos latvieši ar divām sudraba un divām bronzas godalgām šajā rādītājā bija otrajā vietā, atpaliekot tikai no Slovēnijas.

Pateicoties Tīnas Veirāteres izcīnītajai bronzai supergigantā, šajā rādītājā pirmo vietu ieņem Lihtenšteina.

Tikmēr otrā ir medaļu ieskaitē triumfējusī Norvēģija, kas izcīnīja 14 zelta, 14 sudraba un 11 bronzas medaļas.

Savukārt trešā ir Austrija, kas tika pie piecām zelta, trim sudraba un sešām bronzas medaļām.

Ceturto vietu šajā rādītājā ieņem Šveice, kam seko Slovēnija, Zviedrija, Somija, Nīderlande un Čehija, bet pirmo desmitnieku noslēdz Latvija.

Tikmēr 13.vietā ir Kanāda, 16.pozīciju ieņem Vācija, bet 28. starp 30 medaļu izcīnījušajām valstīm ir ASV.

Savukārt, ja iegūto medaļu skaitu attiecina pret vienu miljonu iedzīvotāju, Latvija ar 0,51 medaļu ir 12. vietā. Arī šajā statistikas rādītājā pirmā ir Lihtenšteina, otro vietu ieņem Norvēģija, bet trešā ir Šveice.

Latviju olimpiskajās spēlēs pārstāvēja 34 sportisti, kuriem desmit reizes izdevās iekļūt labāko desmitniekā.

Ceturtās vietas guva skeletonists Martins Dukurs un ātrslidotājs Haralds Silovs 1500 metru distancē. Piektās vietas izcīnīja skeletonists Tomass Dukurs un Melbārdis četriniekos ar stūmējiem Strengu, Daumantu Dreiškenu un Arvi Vilkasti.

Sesto vietu kamaniņu sportā divnieku sacensībās izcīnīja Juris un Andris Šici, kuri ar Kristeru Aparjodu un Ullu Zirni bija sestie arī komandu stafetē. Augsto septīto vietu, spītējot vasarā gūtajai smagajai traumai, izcīnīja skeletoniste Lelde Priedulēna.

Bobsleja pilots Oskars Ķibermanis ar Matīsu Mikni bija devītie divnieku sacensībās, bet četriniekos, papildinot spēkus ar vēl diviem stūmējiem Jāni Jansonu un Helviju Lūsi, viņi bija desmitie.

Iepriekšējās divas olimpiskās spēles Vankūverā un Sočos Latvija bija medaļām bagātāka. 2010.gadā Vankūverā sudrabu izcīnīja Martins Dukurs un Šici.

Savukārt 2014.gadā vēl vienu sudraba godalgu izcīnīja Martins Dukurs, tāda paša kaluma medaļu bobsleja četriniekos gūstot arī Melbārdim, kā arī pie bronzas tika Šicu divnieks un kamaniņu stafetes komanda.

Tiesa, pēc Krievijas sportistu diskvalifikācijām Melbārža četriniekam pienākas zelta godalgas.

2006.gadā Turīnā bronzu izcīnīja Mārtiņš Rubenis, atnesdams Latvijai pirmo ziemas olimpisko spēļu medaļu neatkarīgās valsts vēsturē.

Latvija bija pārstāvēta deviņos sporta veidos, bet komandā bija iekļauti 14 olimpiskie debitanti. Salīdzinot ar iepriekšējām Ziemas olimpiskajām spēlēm, delegācijas sastāvs bija mazākais kopš 1998.gada Nagano Olimpiādes, bet tam ir vienkāršs izskaidrojums - četrgades nozīmīgākajam forumam nekvalificējās Latvijas hokeja izlase, kas uzreiz ievērojami palielina dalībnieku skaitu, jo hokeja komandā var pieteikt 25 spēlētājus.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu