Latvijas handbolisti EČ kvalifikācijā pret Nīderlandi, Ungāriju un Dāniju

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Šodien Horvātijas pilsētā Dubrovnikā norisinājās 2018. gada Eiropas čempionāta kvalifikācijas turnīra izloze, kurā savus pretiniekus uzzināja arī Latvijas izlase.

Pirms izlozes Latvija tika iekļauta ceturtajā grozā, kas nozīmēja, ka pretiniekos nebūs citas ceturtā groza komandas – mums labi zināmās Slovākija un Ukraina, kā arī Šveice, Rumānija, Beļģija un Somija. Taču latviešiem izlozē varēja trāpīties kaimiņvalstis – Lietuva (3. grozs), Krievijai vai Baltkrievija (2. grozs), kā arī kāds no 1. grozā esošajiem Eiropas un pasaules handbola grandiem.

Sadalījums pa groziem

Izlozes nolikums paredzēja, ka vispirms pa apakšgrupām tiks sadalītas visas ceturtā groza komandas, pēc tam trešā, pēc tam otrā un visbeidzot – pirmā groza komandas. Latvija tika ielozēta 1. apakšgrupā, bet no citiem groziem mūsu grupā tika ielozētas Nīderlande (3. grozs), Ungārija (2. grozs) un Dānija (1. grozs).

Eiropas čempionātam, kas 2018.gadā notiks Horvātijā, kvalificēsies katras grupas divas labākās komandas, kā arī labākā trešās vietas ieguvēja.

1. un 2. kārtas spēles norisināsies laika posmā no šā gada 2. līdz 6. novembrim, 3. un 4. kārta – laikā no 2017.gada 3. līdz 7. maijam, bet noslēdzošās divas spēles tiks izspēlētas no 2017.gada 14. līdz 18. jūnijam.

1. apakšgrupa: Latvija, Nīderlande, Ungārija, Dānija.
2. apakšgrupa: Rumānija, Serbija, Baltkrievija, Polija.
3. apakšgrupa: Somija, Bosnija un Hercegovina, Austrija, Spānija.
4. apakšgrupa: Ukraina, Čehija, Maķedonija, Islande.
5. apakšgrupa: Šveice, Portugāle, Slovēnija, Vācija.
6. apakšgrupa: Slovākija, Melnkalne, Krievija, Zviedrija.
7. apakšgrupa: Beļģija, Lietuva, Norvēģija, Francija.

Jāuzsver, ka pret mūsu grupā ielozētajām Nīderlandi un Dāniju pēc neatkarības atjaunošanas ne reizi kvalifikācijas turnīros neesam spēlējuši. Savukārt pret Ungāriju ir spēlēts 2014. gada Eiropas čempionāta kvalifikācijā, kur pretinieku laukumā tika zaudēts ar 25:32, bet savā laukumā gūts neizšķirts – 25:25.

Titulētākā no mūsu pretiniecēm ir Dānija, kas ir trīskārtēja pasaules vicečempione (1967., 2011., 2013.) un divkārtēja Eiropas čempione (2008., 2012.). Tāpat dāņu rēķinā arī pasaules bronza (2007.), Eiropas sudrabs (2014.) un trīs bronzas (2002., 2004., 2006.). Olimpiskajās spēlēs augstākā vieta bijusi ceturtā 1984. gadā Losandželosā. Savukārt Ungārija olimpiādē ceturtā bijusi pat piecreiz (1936., 1980., 1988., 2004., 2012.), bet trijniekā nekad nav iekļuvusi. Ungārijas labākais sasniegums pasaules čempionātā ir sudrabs 1986. gadā, bet Eiropā – sestā vietā 1998. gadā. Nīderlande pirmo un vienīgo reizi kvalificējās pasaules čempionātam 1961.gadā, kad izcīnīja 11.vietu, bet Eiropas čempionātos vai olimpiskajās spēlēs nav piedalījusies ne reizi.

Latvija arī ne reizi nav piedalījusies Eiropas, pasaules vai olimpisko spēļu finālturnīros, taču šobrīd ir ļoti tuvu tam, lai kvalificētos 2017. gada pasaules čempionātam, kas notiks Francijā. Jāatgādina, ka Latvijas handbolisti šā gada sākumā izcīnīja uzvaru savā kvalifikācijas grupā, apsteidzot Ukrainu, Grieķiju un Kipru, bet 12. (Minskā) un 15. jūnijā (Valmierā) play off kārtā mērosies spēkiem ar Baltkrieviju par vietu finālturnīrā. Uzvarētājs tiks noskaidrots divu spēļu summā.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu