Lielisks Krištopāna sniegums saglabā handbolistiem labas izredzes uz PČ

LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Lūka / LETA

Latvijas vīriešu handbola izlase svētdien pirmajā 2017.gada pasaules čempionāta kvalifikācijas turnīra «play off» mačā ar rezultātu 24:26 (13:13) izbraukumā cienīgi piekāpās Baltkrievijai, saglabājot lieliskas izredzes uz panākumu summā.

Šajā mačā deviņus vārtus, neskatoties uz individuālu segšanu, guva iepriekšējo divu gadu Latvijas labākais handbolists Dainis Krištopāns, kurš ikdienā spēlē Baltkrievijas spēcīgākajā komandā Brestas «Meškov». Vēl piecus vārtus iemeta Ingars Dude, bet pa trim reizēm izcēlās Ģirts Lilienfelds un valstsvienības debitants Rihards Leja.

Atbildes maču abas komandas aizvadīs nākamās nedēļas trešdienā Valmierā. Nākamā gada sākumā gaidāmo pasaules čempionāta finālturnīru sasniegs komanda, kas uzvarēs divu spēļu summā. Vēl tikai janvārī Baltkrievijas izlase guva desmito vietu Eiropas čempionātā.

Jau pirmajā minūtē Latvijas izlase savos vārtos ielaida soda metienu, tomēr Ingars Dude panāca izlīdzinājumu. Pēc vairākām kļūdām Latvijas izlase nokļuva iedzinējos ar 2:5, tomēr Dainis Krištopāns un Dude atkal palīdzēja Latvijai pietuvoties līdz 4:5. Puslaika vidū Latvijai atkal bija trīs vārtu deficīts (6:9), tomēr Rihards Leja ar saviem pirmajiem vārtiem izlasē oficiālās spēlēs pārsvaru samazināja, turklāt drīz vien pret Krištopānu tika pārkāpti noteikumi un mājinieki palika mazākumā.

Divās vairākuma minūtēs Latvijas izlase guva tikai vienus vārtus, kad pēdējās sekundēs izcēlās Krištopāns, turklāt drīz vien Latviju mazākumā atstāja Raimonds Trifanovs. Pēc šīm divām minūtēm viesi jau zaudēja ar 9:12, tomēr turpinājumā pa vieniem vārtiem iemeta Austris Tuminskis un Leja, samazinot Latvijas deficītu līdz minimumam. Divas ar pusi minūtes pirms puslaika beigām Latvijas izlase ieguva vairākumu un Dude panāca izlīdzinājumu 13:13, ar šādu rezultātu arī noslēdzoties puslaikam.

Otrā puslaika ievadā Krištopāns pirmoreiz mačā izvirzīja Latviju vadībā, bet turpinājumā Latvija cīnījās ļoti pašaizliedzīgi un regulāri pārņēma vadību. Puslaika vidusdaļā Latvija īsā laikā neiemeta divus septiņu metru soda metienus un nokļuva iedzinējos ar 18:20, tomēr Edgars Vadzītis un Krištopāns atkal panāca izlīdzinājumu.

Spēlējot vairākumā, Dude panāca 21:21, bet pusminūti vēlāk par sitienu Jānim Pavlovičam no laukuma tika noraidīts Baltkrievijas līderis Sjarhejs Rutenka un Latvija ieguva iespēju gandrīz pusminūti spēlēt sešatā pret četriem pretiniekiem. Tomēr lielo vairākumu Latvija nespēja izmantot un šajā laikā palika bez precīziem metieniem. Baltkrievija atkal ieguva divu vārtu pārsvaru, bet Krištopāns mazākumā samazināja deficītu līdz 22:23, kā arī nedaudz vēlāk viņš panāca 23:24.

Priekšpēdējā minūtē Dude pēc Tuminska piespēles Latvija vēlreiz panāca neizšķirtu, bet atlikušajā laikā Baltkrievija paguva gūt divus vārtus un izcīnīja ļoti grūtu uzvaru.

Tieši Krištopāns tika nosaukts par Latvijas izlases labāko spēlētāju mačā.

Latvija pasaules čempionātos savā vēsturē vēl ne reizi nav spēlējusi.

Svētdien debiju oficiālās spēlēs izlasē piedzīvoja labākais kreisās malas spēlētājs aizvadītajā Latvijas čempionāta sezonā Rihards Leja, kurš pārbaudes spēlēs pret norvēģiem izcēlās ar septiņiem vārtu guvumiem. Uz Minsku izlases sastāvā nedevās Ingus Kivlenieks, savainotais Nils Kreicbergs, kā arī Toms Lielais, kurš dosies uz Vācijas bundeslīgas kluba «Flensburg Handewitt» jauno talantu nometni.

Komandai līdzi devās visi trīs vārtsargi - Artūrs Kuģis, Helmuts Tihanovs un Edgars Kukša, kā arī četri līnijas spēlētāji, komandas kapteini Ingaru Dudi ieskaitot. Ierasti labā ārējā spēlētāja pozīcijā spēlējošais Ģirts Lilienfelds pret Baltkrieviju darbojās kā saspēles vadītājs.

Savainojumu dēļ šoreiz valstsvienībai nevar palīdzēt Aivis Jurdžs un Evars Klešniks.

Latvijas izlase no šīs nedēļas sākuma 20 spēlētāju sastāvā trenējās Valmierā, kur otrdien un trešdien tika aizvadītas pārbaudes spēles ar Norvēģijas otro valstsvienību, cīnoties neizšķirti 27:27 un piedzīvojot zaudējumu ar 21:34.

Zīmīgi, ka paralēli ar šiem mačiem pārbaudes spēles ar Norvēģijas pirmo izlasi aizvadīja Baltkrievija, kas cieta divus zaudējumus ar 33:36 un 26:33.

Pēc mačiem ar Norvēģijas otro valstsvienību Latvijas izlases galvenais treneris Uģis Vikštrems pauda apņemšanos darīt visu, lai komanda mačos pret Baltkrieviju būtu pilnībā motivēta.

Pasaules čempionāta kvalifikācijas grupu turnīrā Latvijas handbolisti ieņēma pirmo vietu, sešās spēlēs izcīnot piecus panākumus un vienreiz cīnoties neizšķirti.

Latvija līdz šim nav startējusi ne Eiropas, ne pasaules čempionātu finālturnīros. Tiesa, Latvijas izlase vienu reizi jau spēlējusi pasaules čempionāta kvalifikācijas «play-off» kārtā, kad 2004.gadā divu spēļu summā ar 47:70 (23:36, 24:34) kapitulēja cīņā ar nākamo pasaules čempioni Spāniju. Vēl reizi Latvijas handbolisti startējuši Eiropas čempionāta kvalifikācijas «play-off» - 2007.gadā divu spēļu summā ar 56:64 (30:31, 26:33) tika atzīts Čehijas pārākums. Pēc 2008.gada Eiropas čempionāta tika mainīta kvalificēšanās sistēma, un «play-off» vairs nenotiek.

Baltkrievijas izlase pa trim reizēm startējusi Eiropas un pasaules čempionātos, labākos rezultātus sasniedzot 1994. un 1995. gadā, kad bija attiecīgi astotā Eiropā un devītā pasaulē.

Pērn pasaules čempionātā Baltkrievija nekvalificējās izslēgšanas turnīram, finišējot 18. vietā 24 komandu konkurencē. Savukārt šogad Eiropas čempionātā tā guva desmito vietu.

Latvijas izlases sastāvs pasaules čempionāta kvalifikācijas «play-off» kārtas spēlēm pret Baltkrieviju

Vārtsargi: Artūrs Kuģis («SV Beckdorf», Vācija), Helmuts Tihanovs (Rīgas «Celtnieks»), Edgars Kukša («VfL Fredenbeck», Vācija).

Kreisā mala: Rihards Leja («Celtnieks»).

Kreisie ārējie: Artis Kurmēns («Ogre»/«Miandum»), Edgars Vadzītis («Celtnieks»).

Saspēles vadītāji: Raimonds Trifanovs («VT Zweibrucken - Saarpfalz», Vācija), Māris Veršakovs («S.V. Beckdorf», Vācija), Austris Tuminskis (Ludzas « Latgols»).

Labie ārējie: Dainis Krištopāns (Brestas «Meškov», Baltkrievija), Ģirts Lilienfelds («Coburg», Vācija).

Labā mala: Andis Ērmanis («Tenax»), Jānis Pavlovičs («Runar», Norvēģija).

Līnijas spēlētāji: Ingars Dude («Mulhouse Sud Alsace», Francija), Einārs Kiršteins («Herulf», Norvēģija), Egils Politers («Tenax»), Uldis Lībergs («Jūrmalas Sports»).

    KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
    Redaktors iesaka
    Nepalaid garām!
    Uz augšu