Kornetu dubļos velnišķīga «Stirnu buka» jautrība sit augstu vilni

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Ainaviskā taku skriešanas seriāla «Stirnu buks» sezonas 3. posmā, kas lietainos un pamatīgi dubļainos laika apstākļos norisinājās Alūksnes puses Kornetos, tostarp šķērsojot Igaunijas raganu un burvju zemi Paganamaa, pulcēja vairāk nekā 2000 dalībnieku. Šoreiz Stirnu buka mačos debitēja Latvijas čempione maratonā Anita Kažemāka: «Tur jau tā Stirnu Buka burvība - kalni, lejas, bezceļi un dubļi!» pēc finiša priecājās Kažemāka.

Visgrūtākajā Lūša distancē pirmo uzvaru sezonā svinēja siguldietis Uldis Kļaviņš (rez. 2:27:55), kurš 35 km garajā trasē pārliecinoši aiz muguras atstāja divus taku skriešanas elites vīrus – Andreju Jesko un Andri Ronimoisu. Startā pa priekšu aizskrēja Jesko. Turpat astē nagļānietim iesēdās VSK Noskrien komandas biedri Kļaviņš un Ronimoiss, kuri vēlāk apsteidza Andreju. Distances vidusdaļā Ronimoisam, kurš Jāņos Itālijas Dolomītos pieveica 120 km garu kalnu ultramaratonu, sākās problēmas ar muskuļiem un Kļaviņš pārņēma vadību, saglabājot līdera godu līdz finišam.

Jāpiezīmē, sezonas pirmajā posmā Kļaviņš izcīnīja 2. vietu Ogres Zilajos kalnos, bet Madonas Smeceres silā siguldietis palika uzreiz «aiz goda pjedestāla» – 4.vietā.

Sieviešu konkurencē Lūša distancē šosezon jau otro reizi triumfēja un trešo reizi uz pjedestāla kāpa Linda Boldāne (3:14:21). Rīdziniece par divām minūtēm apsteidza pērnās sezonas čempioni Lauru Čakli, savukārt 3. vietu izcīnīja Anete Švilpe. Iepriekšējā posma uzvarējusī Vita Devjatņikova, kura sezonu atklāja ar 3. vietu Ogres Zilajos kalnos, šoreiz finišēja 4. pozīcijā. Tiesa, visvairāk punktu sezonas un komandas kopvērtējumam Kornetos savāca Čakle, jo pirms finiša ventspilniece ātrā tempā spēja veikt Kalnu karalienes sprinta etapu.

Rezultāti

Stirnu buka distancē 24 km garo trasi iespaidīgā tempā veica Dmitrijs Serjogins (1:41:34), nodrošinot sev skaistu uzvaru. Gludo distanču speciālists tuvāko sekotāju Kristapu Kaimiņu, kurš laurus plūca iepriekšējā posmā Smeceres silā (izcīnot uzvaru Lūša distancē!), apsteidza par vairāk nekā sešām minūtēm. Turklāt zibenīgais temps trasē Serjoginam neliedza finišā būt ātrākajam arī Kalnu karaļa sprinta etapā, vienīgajam to veicot ātrāk par minūti – 57 sekundēs! Drošu 3. vietu izcīnīja Dainis Limanāns.

Sieviešu konkurencē Stirnu buka distancē triumfēja mājiniece Ilona Marhele. Rio olimpisko spēļu dalībniece vienīgā trasi spēja veikt ātrāk par divām stundām (1:56:26). 2.vietu izcīnīja Latvijas čempione maratonā Anita Kažemāka, kurai šī bija debija Stirnu buka sacensībās. Aleksandra Prokopčuka audzēkne par pusminūti apsteidza Zandu Ulanovu, kura finišēja 3. vietā. Interesanti, ka startā pa priekšu visiem aizskrēja Ulanova, bet viņai uz papēžiem mina Kažemāka kopā ar Marheli. Distances gaitā abas maratonistes apsteidza Ulanovu, bet ap 20. kilometru Marhele iespieda gāzi grīdā. Kažemāka neslēpa, ka viņa nezināja, kas viņu sagaida trases beigās, tādēļ nemēģināja atlikušajā distancē līdz finišam iedzīt olimpieti, nodoties meža, ainavu un dubļu baudījumam.

11 km garajā Zaķa distancē uzvaru svinēja pērnās sezonas absolūtais Stirnu buka čempions Gints Lūsis (0:51:15). Talsinieks pēc divām izcīnītajām 3. vietām sezonas pirmajos divos posmos sīvā cīņā par 17 sekundēm apsteidza Jāni Mežielu, bet vēl pēc 16 sekundēm finišēja 3. vietas ieguvējs Endijs Titomers.

Sieviešu konkurencē Zaķa distancē visātrākā bija mājiniece Sandra Buliņa, kura vienīgā trasi veica ātrāk par stundu (0:59:41). Uzvarētājai piekāpjoties 20 sekundes, 2. vietu izcīnīja slēpotāja Patrīcija Eiduka, bet uz goda pjedestāla trešā pakāpiena kāpa pieredzējusī Ināra Lūse. 1962. gadā dzimusī Lūse sezonas iepriekšējos posmos izcīnīja divas otrās vietas Zaķa distancē.

Jāpiezīmē, Kalnu karaļa sprinta ieskaitē sensacionālu rezultātu sasniedza Sindija Zaula. Limbažniece par trim sekundēm piekāpās tikai un vienīgi Dmitrijam Serjoginam (!), apsteidzot ne tikai visas pārējās dāmas, bet arī visus pārējos kungus! Bravo!!!

Vāveres distancē augstvērtīgāko rezultātu šoreiz sasniedza Oļegs Gulua (20:14). Savukārt skolēnu čempionāta ieskaitē visātrāk trasi veica U18 vecuma grupas pārstāvis, Madonas Valsts ģimnāzijas audzēknis Reinis Cīrulis (20:50), meiteņu konkurencē – Linda Kurpniece (24:41) no sporta kluba «Ašais», kura startēja U16 grupā.

Komentāri

Lūša distances uzvarētājs Uldis Kļaviņš atzina, ka pirms starta nebija cerējis iegūt 1.vietu. «Šķiet, lietainie un dubļainie laika apstākļi nospēlēja man par labu. Pirms starta, zinot, ka Lūša distance Kornetos būs nedaudz garāka nekā ierasts, komandā izrunājām, ka jāsāk skrējiens prātīgi. Trase bija bīstama - vairākus līkumus ātrumā tikai ar veiksmes palīdzību izgriezu. Pirms Paganamaa, kur sportistu sagaidīja Ragana ar slotu, pie sekojošajām trepēm biju reāla kritiena priekšā. Par laimi biju trāpījis ar apavu izvēli, izvēlēties zoli ar pumpām,» komentēja Kļaviņš.

Stirnu buka distances 2.vietas ieguvēja Anita Kažemāka, kurai šī bija debija ainaviskajās taku skriešanas Stirnu buks sacensībās, pauda gandarījumu par Alūksnes pusē piedzīvoto. «Gribēju pateikt lielu paldies Stirnu buka organizatoriem par tik fantastisku pasākumu. Paldies par to, ka esat Latvijas un ne tikai Latvijas skrējējiem! Paldies, ka parūpējaties, lai cilvēki brīvdienas pavada aktīvi un svaigā gaisā. Mans pirmais Stirnu Buks nebija viegls, bet tur jau tā Stirnu Buka burvība - kalni, lejas, bezceļi un dubļi!» sacīja Kežamāka, paužot cerību izbrīvēt sacensību kalendārā rūmi, lai piedalītos Karostas Stirnu bukā Liepājā.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu