«Stirnu buks» Karostā ielec jūrā un noslēdz ceturto sezonu

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Mareks Gaļinovskis

Izskriets mežs, pamesti militāri īpašumi, smiltis, dižjūra, milzu betona bloki, mols, pilsētas parki, laipas un tiltiņi, dzirdināšanas punkts cietumā, stāvi pauguri un takas – šie ir tikai daži no elementiem, kas veidoja vienu no iespaidīgākajām un daudzveidīgajām ainaviskā taku skriešanas seriāla «Stirnu buka» trasēm, kurā sacensību noslēdzošā 7. posmā noskaidrojām sezonas kopvērtējuma laureātus. Visgrūtākajā Lūša distancē par čempionu kronēja Uldi Kļaviņu, bet dāmu konkurencē otro sezonu pēc kārtas triumfēja ventspilniece Laura Čakle. Savukārt skolu čempionātā naudas balvas inventāra iegādei savām mācību iestādēm izcīnīja Jelgavas 4. vidusskolas, Engures vidusskolas un Aizputes vidusskolas jaunieši!

Jūras māte Stirnu buka dalībniekiem bija atvēlējusi pēdējo gadu silto un saulaino dienu, iepriecinot skrējējus ar +8 grādu temperatūru. Vēja pilsētā skrējēji no brāzmām dabūja trūkties vienīgi starta un finiša zonā Beberliņos. Un pēc finiša tajā pašā naktī kā vēstnesis sezonas noslēgumam Liepājā ieradās sals…

Lūša distancē uzvar Bērziņš un Marhele

30,5 km garajā Lūša distancē, kuras dalībniekiem bija sarūpēts negaidīts pārsteigums 3000 metru garumā – skrējiens pusotru kilometru jūrā pa Karostas molu un atpakaļ – uzvaru svinēja kuldīdznieks Kristaps Bērziņš. Stirnu buka 2015. gada sezonas čempions vienīgais trasi veica ātrāk par divām stundām (1:59:27), tuvākos sekotājus Jevgēņiju Turkinu un Dāvi Dišleru apsteidzot attiecīgi tikai par minūti un pusotru minūti. Pirmo reizi «Stirnu buka» sacensību seriāla vēsturē par čempionu kļuva siguldietis Uldis Kļaviņš, kopvērtējumā aiz muguras atstājot galveno favorītu Andri Ronimoisu un Jāni Šņoriņu no Talsiem.

Lūša distancē dāmu konkurencē pārliecinošu uzvaru svinēja alūksniete Ilona Marhele (2:19:27). Rio olimpisko spēļu dalībniece par sešām minūtēm apsteidza Iritu Puķīti, 3. vietā ierindojās Latvijas čempione maratonā Anita Kažemāka, līderei piekāpjoties deviņas minūtes. Kopvērtējumā čempiones titulu izdevās nosargāt Laurai Čaklei, 2. vietā – Anete Švilpe, 3. vietā – Linda Boldāne.

Buka trasē ātrākie Jubelis un Zālīte

21 km garajā Stirnu buka distancē 1. vietu izcīnīja madonietis Andris Jubelis (1:24:51). Pasaules kausa dalībnieks orientēšanās sportā par minūti apsteidza krustpilieti Anatoliju Macuku un par trim minūtēm – Daini Limanānu (1:28:17). Sezonas kopvērtējumā jau iepriekšējā posmā Līgatnē čempiona titulu bija nodrošinājis gludo distanču speciālists Dmitrijs Serjogins, vicečempiona godā Dainis Limanāns, bet 3. vietu sezonas ieskaitē ieguva talsenieks Juris Damškalns.

Dāmu konkurencē uzvarētāja tika noskaidrota sīvā cīņā. Uzvarētāja Inga Zālīte (1:43:30) finišā mājinieci un 2015. gada sezonas Stirnu buka absolūto čempioni Irinu Štūlu-Pankoku apsteidza tikai par 24 (!) sekundēm, tāpat 3. vietas ieguvēja Klinta Lauska no Siguldas uzvarētājai piekāpās tikai par 59 sekundēm. Par čempioni Buka distancē kronēja Zandu Ulanovu, kura titulu bija nodrošinājusi jau šī gada 5.posmā Milzkalnē – divas sacensības pirms sezonas beigām! Kopvērtējuma 2.vietā Iveta Pūpola, 3. vietā – Dace Banga Hodžajeva.

Zaķa distancē tituls… Lūsim!

13 km garajā Zaķa distancē pirmajā četriniekā finišēja trīs Kristapi. Ar pusotras minūtes rezervi uzvaru izcīnīja Kristaps Vējš-Āboliņš (50:12), uz goda pjedestāla otrā un trešā pakāpiena kāpa Jānis Mežiels un Kristaps Broks, bet 4. pozīcijā finišēja Kristaps Magone. Sezonas kopvērtējumā galveno trofeju priekšlaicīgi izcīnīja talsenieks Gints Lūsis, kuru pērn kronējām par visgrūtākās Lūša distances uzvarētāju. Savukārt 2. un 3. vietu kopvērtējuma dalīja divi Jāņi – Jānis Baunis tikai ar 31 viena punkta pārsvaru apsteidza Jāni Mežielu no patriotiskās PATRIA SPORTLAND komandas.

Dāmu konkurencē Zaķa distancē tikai pirmās divas finišējušās skrējējas trasi veica ātrāk par stundu. Laurus plūca rīdziniece Daiga Grickus (58:35), kura par 83 sekundēm apsteidza superveterāni Ināru Lūsi. 3. vietu izcīnīja Stirnu buka 2014. gada vēsturisko pirmo sacensību čempione tukumniece Karīna Helmane-Soročenkova, kurai šis bija pirmais «lielais Stirnu buka pjedestāls» kopš atgriešanās sacensību apritē. Sezonas kopvērtējumā čempiones titulu jau priekšlaicīgi bija nodrošinājusi Patrīcija Eiduka, 2. vietā – Ināra Lūse, 3. vietā – Elīna Kārkliņa.

Jāpiebilst, ka iesācējiem paredzēto Vāveres distanci kārtējo reizi visātrāk veica Oļegs Gulua (20:24). Aiz rīdzinieka muguras kā nākamā uzreiz finišēja dāmu ieskaites uzvarētāja Izabella Bogdanova (22:26).

Karostas Kalnu karaļi – Zemturis un Ažusele

Dramatiski notikumi risinājās Kalnu karaļa sprinta etapā, kas šoreiz bija sportistiem jāveic 120 metrus kalnā nepilnu kilometru pirms finiša. Vīru konkurencē ātrākie bija trīs Zaķa distances dalībnieki, kuru rezultāti atšķīrās 19 sekundes simtdaļu (!) robežās. Par Karostas kalnu karali ar 5 sekundes simtdaļu pārsvaru kļuva rīdzinieks Mārtiņš Zemturis (23,78), apsteidzot Gintu Jakovelu un Eduardu Pāķi no Saulkrastiem.

Dāmu konkurencē pārliecinoši ātrākā bija talseniece, Zaķa distances skrējēja Baiba Ažusele (30 sek). Sezonas spilgtākā sprintere Evija Melberga uzrādījā 2. ātrāko rezultātu, apsteidzot Ilonu Marheli par sprīža tiesu – 9 sekundes simtdaļām.

Komandu kopvērtējumā jauns čempions – RIEKSTI!

Komandu kopvērtējumā risinājās spraiga cīņa visa gada garumā. Sezonas gaitā iezīmējās līderu trio – RIEKSTI, Moller Auto Ventspils/MRC un PROF.LV/Talsu pakalnu sporta klubs. Andra Ronimoisa spārnotie RIESKTI labi iesāka sezonu, taču ne tajā vislabākajā sastāvā aizvadītais 5.posms Milzkalnē ieviesa korekcijas kopvērtējumā – izšķirošie notikumi tika atlikti uz Karostu. Liepājā RIEKSTI aizvadīja vienu no labākajiem komandas etapiem un, kā vienīgie sasniedzot 48 tūkstošu punktu robežu, triumfēja ar 249 punktu pārsvaru pār Moller Auto Ventspils/MRC (47 801), no troņa gāžot pērnos čempionus PROF.LV/Talsu pakalnu sporta klubs (46 523), kuriem šoreiz 3. vieta sezonas kopvērtējumā.

Skolu čempionātā triumfē Jelgavas 4. vidusskola

Uz sezonas pēdējo posmu skolēnu taku skriešanas čempionātā četras skolas ieradās vismaz 40 dalībnieku sastāvā. Sezonas līderi – Jelgavas 4. vidusskola – uz pēdējo posmu bija ieradušies ar 96 skolēnu pulku! Engures vidusskola ieradās ar 56 skolēniem, Aizputes vidusskola – ar 51 skolēnu, Tukuma 2. vidusskola – ar 40 skolēniem. Savukārt Lejasciema vidusskola un Liepājas Raiņa 6. vidusskola katra ieradās 17 skolēnu sastāvā, vēl 15 skolēni pārstāvēja Nīkrāces pamatskolu, 7 – Ikšķiles vidusskolu un pa 5 skolēniem pārstāvēja Siguldas pilsētas vidusskolas un Jura Neikena Dikļu pamatskolas godu.

Sezonas gaitā Stirnu buka organizētajā Latvijas taku skriešanas čempionātā piedalījās skolas no visas Latvijas. Viskuplāk pārstāvēta bija Jelgavas 4. vidusskola, kas visa gada garumā sacensībās startēja ar 458 dalībniekiem (t.i. summējot visus posmus kopā!), izcīnot galveno balvu 1000 eiro sporta inventāra iegādei savai skolai. 2. vietu un 600 eiro inventāra iegādei izcīnīja sporta skolotājas Indras Krēgeres spārnotā Engures vidusskola, kura šosezon piedalījās ar 383 dalībniekiem. Sīvā cīņā 3.vietu un 400 eiro balvu izcīnīja Aizputes vidusskolas audzēkņi, kuri kopskaitā veidoja 161 dalībnieku un tikai Karostā nodrošināja uzvaru pār Tukuma 2. vidusskolu, kas izcēlās ar 141 dalībnieku.

Sporta skolotāji un jaunieši malači – sports mūs vieno un padara labākus!

Jāatzīmē, individuāli augstvērtīgāko rezultātu Vāveres trasē starp visiem skolēniem Karostā sasniedza vecākās U-20 grupas dalībnieks Artūrs Niklāvs Medveds no Aizputes vidusskolas, kurš vienīgais distanci veica ātrāk par 20 minūtēm (18:51). Skolnieču konkurencē pārliecinoši visātrākā bija U14 vecuma grupas skrējēja Jolanta Pence no Lejasciema vidusskolas (23:06).

Organizatori saka paldies visiem «Stirnu buka» cilts dalībniekiem – skrējējiem, atbalstītājiem, brīvprātīgajiem, organizatoriem, pedagogiem un visiem, visiem pārējiem, kas bijāt kopā ar mums un veidojāt unikālo kopā būšanas prieka sajūtu!

Stirnu buka jubilejas 5. sezonas atklāšanas posms notiks 2018. gada 14. aprīlī Tērvetē.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu