«Stirnu buks» jauno sezonu atklās pasaku mežā Tērvetē

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Vairs tikai apaļš mēnesis atlicis līdz tam mirklim, kad 14. aprīlī ainaviskais taku skriešanas seriāls Stirnu buks ieskandinās sacensību 5. sezonu ar pasakainu skrējienu maratonu Latvijas valsts mežu Tērvetes dabas parkā.

STIRNU BUKS GRIB KĻŪT VĒL LABĀKS!

Stirnu buka komanda ir gandarīta, ka taku skriešanas seriāls Gada balvas sportā vērtējumā ir atzīts par aizvadītā gada notikumu tautas sportā. Panākumi dod jaunu enerģijas lādiņu kļūt vēl labākiem un turpināt pārsteigt sacensību dalībniekus katrā posmā ar jaunām vēsmām atkal un atkal.

Pērn Stirnu bukā sezonas gaitā piedalījās absolūts rekordskaits dalībnieku – pavisam 18 000! –, saglabājot strauji progresējošu tendenci jau kopš pirmajām Āžu kalna Stirnu buka sacensībām 2014. gadā. Interesanti, ka trasēs sastopams līdzīgs skaits abu dzimumu pārstāvju – 53% vīrieši un 47% sievietes. Lauvas tiesa Stirnu buka dalībnieku ir jauni un nobrieduši veselīga dzīvesveida cienītāji. Statistika liecina, ka Stirnu buka trasēs visbiežāk sastopamā skrējēja portrets ir ģimenes cilvēks vecumā no 30 līdz 40 gadiem, kurš uz sacensībām dodas kopā ar bērniem. Pagājušajā sezonā visapmeklētākais bija tieši sezonas 1. posms – Ogres Zilajos kalnos, pulcējot 3367 skrējējus. Latvijas simtgadē, savā jubilejas 5. sezonā, Stirnu buks mērķē gāzt jaunus rekordus.

DISTANČU PLĀNS, APBALVOŠANAS RECEPTE

Arī 2018. gada sezonā noskaidrosim ātrākos taku skrējējus gan katra posma summā un vecuma grupās, gan Kalnu karaļa un Kalnu karalienes sprinta etapā, gan sezonas kopvērtējumos. Pašiem mazākajiem tradicionāli būs iespēja sacensties Susura distancē (~1 km), radinot mazos ķiparus pie sacensību atmosfēras un skriešanas brīvā dabā.

Skriešanas iesācējiem paredzēta Vāveres trase, kurā risināsies arī skolu čempionāts, jaunu izaicinājumu cienītājiem ideāla būs populārā Zaķa distance, pieredzējušajiem – Stirnu buka trase, izturīgākajiem visgarākā – Lūša taka. LVM Tērvetes dabas parkā Vāveres trases dalībnieki veiks 5 km distanci, Zaķi – 10,7 km, Stirnu buki – 22,5 km un Lūši – 28,6 km.

Visi finišu sasniegušie dalībnieki saņems piemiņas medaļu, maltīti, loterijas biļeti un citus labumus.

CEĻOJUMS DABĀ UN LAIKĀ

LVM Tērvetes mežā izbaudīsim gan ceļojumu dabā, gan arī ceļojumu Latvijas vēsturē. Tērvetes dabas parks ir viena no tūristu iecienītākajām un ģimenei draudzīgākajām vietām – Stirnu buka sezonas 1. posma mājvieta savulaik atzīta par izcilāko Eiropas tūristu galamērķi Latvijā! Tērvetes dabas parks izpelnījies «Apeirona» balvu kā pieejamākais apskates objekts, ko novērtēja ģimenes ar bērniem. Latvijas sakoptākais dabas parks gadu gaitā saņēmis arī virkni citu slavinošu apbalvojumu, un pērn parku apmeklēja teju 150 tūkstoši cilvēku.

LVM Tērvetes dabas parka kopējā platība ir ap 1200 ha, no kuras trešo daļu aizņem Pasaku pasaule. Iecienītākās parka vietas ir Pasaku mežs, Atrakciju laukums un Rūķīšu mežs. Parkā taku skrējēji sastaps Sprīdīti un Lutausi, Meža Ķēniņu ar galmu, Anneli ar draudzenēm un rūķu saimi, kā arī dzīvus pasaku tēlus… Šeit iepazīsiet arī seno zemgaļu varenību. Tie mūsdienu paaudzēm māj atmiņas, pakāpušies trīs senajos pilskalnos, kuru virsotnes un pakāji šķērsos Stirnu buka līkloču ceļi. Zemgaļi bija viena no militāri visattīstītākajām senlatviešu tautām, un tieši Tērvetē reiz mitis Nameisis, pazīstams arī kā Namejs, Nameitis, Tērvetes zemgaļu vecākais, vēlāk visas Zemgales ķēniņš un brīvības cīņu vadonis…

Ko pasākt Tērvetē pirms un pēc piedalies taku skrējienu seriālā, lasi ŠEIT!

SKRIET ZAĻI KĻŪST AIZVIEN POPULĀRĀK!

AS Latvijas valsts meži komunikācijas daļas vadītājs Tomass Kotovičs: «Latvijas valsts meži vienmēr ir pastāvējuši par zaļu dzīvošanu un uzturēšanos dabā. Tādēļ Stirnu buks ir absolūti ideāls – tā nav skriešana pa akmeņiem vai mākslīgi veidotām trasēm, bet tā ir patiešām būšana īstā dabā – viens pret vienu ar mežu, svaigu gaisu un bagātīgām naturālām ainavām,» sadarbību ar Stirnu buku pamato T. Kotovičs. «Būtiskākais ir tas, ka Stirnu buka takas ved lielus un mazus skrējējus cauri mežam visās tā attīstības fāzēs: jaunaudzes, izkoptas un pieaugušas audzes, izcirtumi un atkal jaunaudzes – viss, kas notiek meža vidū!» Runājot par gaidāmo sezonas atklāšanas Stirnu buku, kurš 2018. gadā pirmos soļus lēks tieši Latvijas valsts mežu dabas parkā Tērvetē, Tomass sola pārsteigumu. «Šis ir pasaku mežs – skriešana Tērvetē būs interesanta un ietvers tikšanos ar ko neparastu…» Latvijas valsts mežu pārstāvis saglabā noslēpumainību.

Latvijas Sporta federāciju padomes prezidents Einārs Fogelis: «Stirnu buks, audzējot muskuļus, ir pratis piesaistīt plašus iedzīvotāju slāņus visdaudzpusīgākajā vecuma spektrā. Vissimpātiskākais šajā stāstā ir iespēja ģimenēm būt kopā un sportot kopā brīvā dabā un veselīgā atmosfērā,» komentē E. Fogelis. LSFP prezidents pauž atzinību, ka ainaviskajā taku skriešanas seriālā katru gadu dalībnieku skaits aug, tiek izstrādātas jaunas sacensību programmas un piesaistīti jaunieši, kas LSFP pārliecina jau otro sezonu atbalstīt Stirnu buku.

SKOLU ČEMPIONĀTA BALVU FONDS KĻŪST LIELĀKS

Jau 2. sezonu risināsies Latvijas valsts mežu čempionāts skolu jauniešiem taku skrējienos. Stirnu buks grib ievest skolēnus izcili ainaviskās Latvijas mežu takās – apvidū, kur cilvēks kļūst labāks, draudzīgāks, sirsnīgāks un atvērtāks. Stirnu buks grib padarīt iesīkstējušo jēdzienu «Man riebjas skriet» par nenozīmīgu un iedrošināt katru Latvijas skolēnu ieskriet mežā.

Trīs visvairāk pārstāvētās skolu komandas tiks apbalvotas ar sporta inventāru, attiecīgi 1000, 600 un 400 eiro apmērā. Savukārt trīs stiprākās komandas, kuras sasniegs vislielāko punktu summu visos septiņos taku skriešanas posmos, tiks apbalvotas ar sporta inventāru 600, 400 un 250 eiro apmērā.

PIEDALIES VISMAZ 4 STIRNU BUKA POSMOS UN CEĻO AR TALLINK!

Stirnu buks kopā ar sadarbības partneri Tallink aicina ikvienu dzīvot veselīgi un skrienot iegūt jūras ceļojumu ar plašām atpūtas un izklaides iespējām uz kuģa un Stokholmā. Dāvanu karti jūras ceļojumam 1-4 personām varēs saņemt ikviens dalībnieks, kurš būs piedalījies un finišējis vismaz 4 skriešanas seriāla posmos.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu